680 0

Сумата, която се дава за подкупи всяка година

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Близо 1 трилиона USD за подкупи се дават годишно в света, сочат данните на Организацията на обединените нации (ООН) изнесени по случай Международния ден за борба с корупцията. Корупционните практики лишават държавите от приходи в размер на 2.6 трилиона USD. Въпросната сума представлява 5% от световния брутен вътрешен продукт.

Десет пъти по-малко са помощите, които развиващите се държави са получили в сравнение в нанесените щети в резултат на корупционни сделки. Този вид сделки се явяват бич за социално-икономическото развитие на всяко общество е мнението на специалисти от ООН.

Посочената сума, която се дава за подкупи, може да бъде определена като зашеметяваща. Още по-голям бич обаче са финансовите машинации, които водят до нищета и неравенство, нарастващо несправедливо разпределение на доходите и политиките на държавните разходи. Показателни в това отношение, според Πaтpиĸ Keлъpc oт ΠPOOH, са укриването на данъците и богатствата, които се съхраняват в офшорните зони. Близо 14 млрд. USD е загубата, която претърпяват африканските държави в резултат на укриване на данъци. Изчисленията показват, че ако въпросната сума бъде вложена в здравеопазването, то може да бъде спасен животът на 4 милиона деца. А ако се насочат в сферата на образованието, то всяко африканско дете ще може да ходи на училище.

Близо 38% от хората в Aзиaтcĸo-Tиxooĸeaнcĸия peгиoн живеят на чертата на бедността и плащат подкупи, само и само да могат да получат достъп до публични услуги, сочат данните на Тrаnѕраrеnсу Іntеrnаtіоnаl за 2017 г.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай