2 894 7

Край на прехвърлянето на фирми на „клошари”

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Недобросъвестни работодатели няма да имат вече право да прехвърлят фирмите си на трето лице, което не е в състояние да я развива. „За” тази промяна в Кодекса на труда на днешното заседание на Народното събрание гласуваха 111 депутати. С новия текст в Кодекса се създава ново условие за неплатежоспособност, когато компаниите не са в състояние да изплащат трудови възнаграждения към най-малко 30% от служителите. Това вече няма да е условие за обявяване на фирмата във фалит. Главната инспекция по труда също вече ще може да се обръща към съда с молба да се стартира процедура по несъстоятелност на дадена фирма.

С новите промени в Кодекса на труда „се поставя преграда пред недобронамерената техника на недобросъвестен работодател да прехвърли фирмата, която не е изплатила своите задължения на трето лице, което очевидно няма възможност да поеме тези задължения и да развива фирмата, т.нар. прехвърляне на клошар. Това няма да бъде възможно или поне няма да е толкова лесно”, каза депутатът от БСП Крум Зарков, цитиран от аг. „Фокус”. Резултатът е изключително положителен по мнението на депутатът Павел Шопов от „Обединени патриоти”.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тома Неверни
  Отговор
  1 16:13  13.12.17
  За свръх богатия работодател ще е почти, а за нормалния ще е невъзможно - той Павел Шопов ясно го казва.
 • законен
  Отговор
  2 16:26  13.12.17
  Еми просто вече ще има специални фирми които ще се занимават с изкупуване на "закъсали" такива , даже е по-лесно , а офшорния "собственик" ходи го търси и доказвай на какво бил способен ! При положение , че фирмата няма активи и вземания да покрие плащанията си и сто закона да изкарат , не могат ги извади от гъза си . Който има намерение да фалира умишлено си има напълно законни начини и затова има понятие търговски риск , а утвърдените компании на запад просто не работят с несигурни контрагенти !!! То ако ставаше с популистки депутатски изцепки хората да са го направили отдавна .
 • щзявжяргюргюргюргйргй
  Отговор
  3 17:12  13.12.17
  КЪДЕ ГИ ВИДЯХТЕ ...ТЕЯ НЕЗАВИСИМИ ...РАБОТЕЩИ ...ФИРМИ В БЪЛГАРИЯ ...БРЕ. ....ВСИЧКО ЧИТАВО НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ Е НА ОТРЕПКИ ...СУДЖУЦИ .....ПРИБЛИЖЕНИ. ...ДО ...ГЛАВНИЯ. ...БОСТАНДЖИЯ. ......ИЛИ ПЕРЪТ ПАРИ НА ЧИФУТИ И АМУДЖИ.......

  Коментиран от #4

 • Различен
  Отговор
  4 17:32  13.12.17

  До коментар #3 от "щзявжяргюргюргюргйргй":

  Не смятате ли, уважаеми, че тук-таме може да има и фирми на хора, не обвързани с никаква власт и независими от никой? Или всички са маскари??? Ако мислите така, то дебилите в България са над 100%, а вие сте двоен такъв!
 • гцямгюмгймтйчтйчтйчгътч
  Отговор
  5 17:50  13.12.17
  НЯМА НАЧИН ДА СИ ФИРМА. ...А НЕ АТЕЛИЕ ЗА ПОПРАВКА НА ОБУВКИ. ....И ДА НЕ СЕ ВЪРТИШ ОКОЛО ГЕРБАДЖИИ И ПАТРИОТИ. ......
 • Ядеитн
  Отговор
  6 19:50  13.12.17
  Късно, късно бацета. Отдавна съм я надушил как става. Те мойте директно са си регистрирани на двама влашки циганина, кой ги знае вече у коя чужбина са. Пълномощното е голема работа - който го е измислил му пиша "6"!
 • ДДД
  Отговор
  7 15:25  14.12.17
  Публикувано във факти.бг: изключително положителен а защо само 111 за от 240?

Напиши коментар:


Публикувай