13 Декември, 2017 20:21 3 006 12

Искаме АЕЦ „Белене”

  • белене-
  • допитване-
  • галъп

Близо 63% от българите искат да се строи АЕЦ „Белене”, сочи проучване на „Галъп интернешънъл”. Само 26% са „против”, а 11% не могат да преценят дали е добре централата да бъде построена или не. В допитването, проведено в периода 7-9 декември, са участвали 800 българи. В него са засегнати и други актуални теми като състоянието на въздуха, темата за лекарствата и други подобни теми. Те срещат обществено одобрение веднага.

Над 90% от респондентите одобряват акциите на министерства, прокуратура и общини за проверки в болниците и за проблемите с чистия въздух.

Висока оценка получава и посещението на премиера Борисов в Саудитска Арабия – 63%. „В такива въпроси проличава принципно и дори инерционно одобрение”, казват от „Галъп”.

Съществен отпор обаче среща темата за „царските имоти“: 73% са „против“, 19% - „за“, а 8% не могат да преценят. В последните десетилетия е изградена ясна нагласа по този казус и по всичко личи, че тя е устойчива във времето, допълват от агенцията.

Първата година от управлението на президента Румен Радев се определя като успешна от 76% от анкетираните, а 15% са на противоположното мнение. 9% се затрудняват да отговорят. „Тепърва обаче държавният глава навлиза в същинската фаза на мандата си и обществото ще оценява не само факта, че има промяна в институцията, а все повече и самите детайли от работата”, допълват социолозите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лесно е

    17 6 Отговор
    Пускат се облигации и всеки, който иска да се строи Белене си продава имота и купува облигации и така се събират парите за строителството. После да партийците ги окрадат ще им върнат квитанциите
  • 2 filo

    13 1 Отговор
    И какво управлява Румен Радев, че не ми е ясно. Белене кой ще я плаща. Толкова години не решиха веднъж завинаги този въпрос тия бездарници.

    Коментиран от #8

  • 3 bibos

    13 8 Отговор
    А не! Стига сте манипулирали! Аз не искам атомна!!!!!!!

    Коментиран от #4

  • 4 mech

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "bibos":

    Аз пък искам!!!
  • 5 ДДДДДД

    8 2 Отговор
    Повечето си мислят че тока ще поевтинее, когато я построят. Ама някой друг път ще е.

    Коментиран от #9

  • 6 гост

    1 3 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Пускат се облигации и всеки, който иска да се строи Белене", и защо облигации, защо не директно акции от централата? Много ми е интересно като свърши проектоживота на Козлодуй и започнем да купуваме турски ядрен ток на двойна цена спрямо Белене, дали противниците на проекта ще изплащат разликата.
  • 7 Кумчо

    4 2 Отговор
    Интересно - скоро бе публикувана статистика за цените на ел. енергията за крайни клиенти в Европа - в ЕС българите плащат най-ниска цена (около 3 пъти по-ниска от тази в Германия), е НЕК е на загуба и заради политически поддържаните ниски цени, т.е. данъкоплатецът доплаща на тези, които ползват ел. енергия в България (тези, които ползват повече ел. уреди).
    По евтина е ел. енергията за клиентите в Македония и Сърбия, които внасят ел. енергия от България ?! Значи мантрата - имам си атомна централа = ниски цени не е вярна в случая. От доклада на БАН за Белене също става ясно, че цената от АЕЦ Белене ще е далеч по-висока от себестойността на енергията от Козлодуй.
    Но ако се намерят частни инвеститори за проекта, каквито до сега на практика не се явиха, защо не - държавата ще участва в проекта с инвестициите си до сега без нови пари и държавни гаранции, ама гладна кокошка просо сънува !
  • 8 проблем

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "filo":

    Белене ще се плаща с парите от саниране ,,умнико"Проблема е че Тиквата не може да си докара тлъсти комисионни
  • 9 Уууууу

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "ДДДДДД":

    Тока няма да поевтинее ако гробарите са на власт
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 РАМБО

    4 0 Отговор
    Лъжлива поръчкова статия ! Въпросния " Гълъб " е създаден и поддържан от БСП !!! Спомнете си как тяхното проучване даде 12 % преднина на БСП а Бойко ги отвя с 8 % ! Егати точното " проучване " !!!
  • 12 Цветелина

    0 0 Отговор
    С уважение към всички, който не желаят построяването на АЕЦ Белене...ще споделя личното си мнение.
    При условията, който имаме с изградената вече инфраструктура и закупеното скъпоструващо оборудване в АЕЦ Белене, мисля е уместно изграждането на атомната електроцентрала. С постоянно нарастващите потребности на населението от електроенергия се създават предпоставки за намиране решение, за задоволяване на тези потребности. След като има пазар и не може да се намери друг конвенционален източник за произвеждане на ток в страната, освен построяването на втора атомна електроцентрала, би следвало тя да бъде изградена. Всички знаем, че когато има голямо търсене т.е голяма консумация на ток, цената му ще расте. Дилемата е дали да плащаме скъп той, който е наш или скъп ток, който е внесен тъй като започва да се усеща недостиг. Моето мнение, е че с добър инвеститор и частично участие на Държавата ще се получат добри резултати. Разбира се участието на Държавата трябва да има контролиращи функции. Най- важните от тях да са по отношение безопасността на населението и на повишаването на цената. Така или иначе ще плащаме, не е ли по- добре да плащаме скъп ток, но след 20-30г. да ни остане работеща електроцентрала. Другият вариант е само да плащаме вносен ток без да ни остане нищо накрая. Няма да се впускам в темата за работните места и развитието на целият североцентрален район.