1 736 12

Искаме АЕЦ „Белене”

Милена Богданова

Близо 63% от българите искат да се строи АЕЦ „Белене”, сочи проучване на „Галъп интернешънъл”. Само 26% са „против”, а 11% не могат да преценят дали е добре централата да бъде построена или не. В допитването, проведено в периода 7-9 декември, са участвали 800 българи. В него са засегнати и други актуални теми като състоянието на въздуха, темата за лекарствата и други подобни теми. Те срещат обществено одобрение веднага.

Над 90% от респондентите одобряват акциите на министерства, прокуратура и общини за проверки в болниците и за проблемите с чистия въздух.

Висока оценка получава и посещението на премиера Борисов в Саудитска Арабия – 63%. „В такива въпроси проличава принципно и дори инерционно одобрение”, казват от „Галъп”.

Съществен отпор обаче среща темата за „царските имоти“: 73% са „против“, 19% - „за“, а 8% не могат да преценят. В последните десетилетия е изградена ясна нагласа по този казус и по всичко личи, че тя е устойчива във времето, допълват от агенцията.

Първата година от управлението на президента Румен Радев се определя като успешна от 76% от анкетираните, а 15% са на противоположното мнение. 9% се затрудняват да отговорят. „Тепърва обаче държавният глава навлиза в същинската фаза на мандата си и обществото ще оценява не само факта, че има промяна в институцията, а все повече и самите детайли от работата”, допълват социолозите.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • лесно е
  Отговор
  1 20:48  13.12.17
  Пускат се облигации и всеки, който иска да се строи Белене си продава имота и купува облигации и така се събират парите за строителството. После да партийците ги окрадат ще им върнат квитанциите
 • filo
  Отговор
  2 23:06  13.12.17
  И какво управлява Румен Радев, че не ми е ясно. Белене кой ще я плаща. Толкова години не решиха веднъж завинаги този въпрос тия бездарници.

  Коментиран от #8

 • bibos
  Отговор
  3 23:11  13.12.17
  А не! Стига сте манипулирали! Аз не искам атомна!!!!!!!

  Коментиран от #4

 • mech
  Отговор
  4 00:56  14.12.17

  До коментар #3 от "bibos":

  Аз пък искам!!!

 • ДДДДДД
  Отговор
  5 09:37  14.12.17
  Повечето си мислят че тока ще поевтинее, когато я построят. Ама някой друг път ще е.

  Коментиран от #9

 • гост
  Отговор
  6 10:15  14.12.17
  "Публикувано във факти.бг: Пускат се облигации и всеки, който иска да се строи Белене", и защо облигации, защо не директно акции от централата? Много ми е интересно като свърши проектоживота на Козлодуй и започнем да купуваме турски ядрен ток на двойна цена спрямо Белене, дали противниците на проекта ще изплащат разликата.
 • Кумчо
  Отговор
  7 12:44  14.12.17
  Интересно - скоро бе публикувана статистика за цените на ел. енергията за крайни клиенти в Европа - в ЕС българите плащат най-ниска цена (около 3 пъти по-ниска от тази в Германия), е НЕК е на загуба и заради политически поддържаните ниски цени, т.е. данъкоплатецът доплаща на тези, които ползват ел. енергия в България (тези, които ползват повече ел. уреди). По евтина е ел. енергията за клиентите в Македония и Сърбия, които внасят ел. енергия от България ?! Значи мантрата - имам си атомна централа = ниски цени не е вярна в случая. От доклада на БАН за Белене също става ясно, че цената от АЕЦ Белене ще е далеч по-висока от себестойността на енергията от Козлодуй. Но ако се намерят частни инвеститори за проекта, каквито до сега на практика не се явиха, защо не - държавата ще участва в проекта с инвестициите си до сега без нови пари и държавни гаранции, ама гладна кокошка просо сънува !
 • проблем
  Отговор
  8 15:26  14.12.17

  До коментар #2 от "filo":

  Белене ще се плаща с парите от саниране ,,умнико"Проблема е че Тиквата не може да си докара тлъсти комисионни
 • Уууууу
  Отговор
  9 15:28  14.12.17

  До коментар #5 от "ДДДДДД":

  Тока няма да поевтинее ако гробарите са на власт
 • 10 16:28  14.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • РАМБО
  Отговор
  11 21:18  14.12.17
  Лъжлива поръчкова статия ! Въпросния " Гълъб " е създаден и поддържан от БСП !!! Спомнете си как тяхното проучване даде 12 % преднина на БСП а Бойко ги отвя с 8 % ! Егати точното " проучване " !!!
 • Цветелина
  Отговор
  12 11:00  18.12.17
  С уважение към всички, който не желаят построяването на АЕЦ Белене...ще споделя личното си мнение. При условията, който имаме с изградената вече инфраструктура и закупеното скъпоструващо оборудване в АЕЦ Белене, мисля е уместно изграждането на атомната електроцентрала. С постоянно нарастващите потребности на населението от електроенергия се създават предпоставки за намиране решение, за задоволяване на тези потребности. След като има пазар и не може да се намери друг конвенционален източник за произвеждане на ток в страната, освен построяването на втора атомна електроцентрала, би следвало тя да бъде изградена. Всички знаем, че когато има голямо търсене т.е голяма консумация на ток, цената му ще расте. Дилемата е дали да плащаме скъп той, който е наш или скъп ток, който е внесен тъй като започва да се усеща недостиг. Моето мнение, е че с добър инвеститор и частично участие на Държавата ще се получат добри резултати. Разбира се участието на Държавата трябва да има контролиращи функции. Най- важните от тях да са по отношение безопасността на населението и на повишаването на цената. Така или иначе ще плащаме, не е ли по- добре да плащаме скъп ток, но след 20-30г. да ни остане работеща електроцентрала. Другият вариант е само да плащаме вносен ток без да ни остане нищо накрая. Няма да се впускам в темата за работните места и развитието на целият североцентрален район.

Напиши коментар:


Публикувай