1 175 4

Обвиниха Москва в рейдърство

Милена Богданова

Обезщетение в размер на 500 млн. USD иска британски инвеститор от Русия. Москва е обвинена в рейдърство, в резултат на което е превзела каменовъглена мина в Сибир. Обвинението идва от „Лерам кепитъл инвестмънтс” – компания, която се занимава с изкупуването на проблемни активи. Според нея мината е незаконно иззета като са използвани местни правителствени служители.

Основен проблем пред чуждестранните инвеститори в Русия са въпросите около опазването на частната собственост, тъй като често държавни руски компании превземат корпоративни активи, най-вече в енергийния сектор.

Твърди се, че един от шефовете на „Лерам кепитъл инвестмънтс” е бил незаконно арестуван през 2013 г. и принуден да подпише документи, с които всички активи на мина „Грамотеинская” в Кемеровска област вече са собственост на местния бизнес.

В средата на декември адвокати на „Лерам кепитъл инвестмънтс” са изпратили уведомително писмо до Министерството на правосъдието на Русия, че искат да бъдат компенсирани за нанесени щети с 500 млн. USD, съобщава Financial Times. В случай, че до три месеца двете страни не се разберат ще бъде задействан международен арбитраж, като британската компания планира да се позове на международен договор за защита на чуждестранните инвестиции подписан между Москва и Лондон.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Фриман
  Отговор
  1 12:46  20.12.17
  Мъчете се! Добре,че е жив! Ако не беше държавата,нямаше да го има тоя собственник! Там е горната местност, и кралицата да заповяда да го намери нямаше как. Да се радва на живота, тези пари няма да му се върнат!

  Коментиран от #3

 • georgi
  Отговор
  2 12:55  20.12.17
  Има ли нещо за което да не е виновна Русия и/или Путин, случващо се в държавата им и/или по Света
 • 112
  Отговор
  3 13:12  20.12.17

  До коментар #1 от "Фриман":

  Парите няма да се върнат ама и няма кой да инвестира вече там. Така че Путин да не се сърди за санкциите.
 • Сталин
  Отговор
  4 18:05  20.12.17
  Браво на братушките, пари на куково лято ще видят....пашли на х..

Напиши коментар:


Публикувай