Last news in Fakti

23 Декември, 2017 09:21 4 643 10

Безплатен ток за празниците в Германия

  • електричество-
  • цена-
  • германия
Безплатен ток за празниците в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Студът, който обзе Европа през последните дни повиши цените на тока на пазара по-рано през декември. Затоплянето на времето и повишеното производство от страна на вятърните централи най-вероятно ще допринесат за безплатно ползване на електричество на някои потребители от най-голямата евроепейска икономика. В същото време трябва да се отчете и фактът, че хиляди фабрики намаляват производството си по време на празниците. По този начин специалисти са изчислили, че пиковото потребление на електрическа енергия ще се понижи с 25% в периода 22-26 декември. Така, че е напълно възможно пазарът да стане свидетел на отрицателни цени на тока, подобно на това от преди няколко месеца.

До отрицателни цени на тока се стига, тъй като пазарът се нуждае от баланс. Във ФРГ соларните панели и вятърните турбини са вторият най-голям източник на ток. С цел запазване на баланса е необходимо или спиране на част от мощностите, или да се плати на потребителите, с цел „сваляне” на ненужното количество ток от мрежата.

За последните 10 години това е деветият път, в който цените на тока ще достигнат отрицателни нива. Специалисти са притеснени, че до подобна ситуация не се стига само по време на Коледните и новогодишни празници, но и през останалата част от годината.

За 2017 г. в Германия е имало 104 часа с отрицателни цени и 4 цели дни, през които цената на електрическата енергия е била отрицателна. Близо 800 млн. EUR струват мерките взети за балансиране на електрическата мрежа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    43 2 Отговор
    Що ми се струва че социализма е на Запад ?

    Коментиран от #2

  • 2 Неразбиращ от нищо

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    Ами не ти се струва.
  • 3 Петър

    28 1 Отговор
    При нас ще е двойна цената
  • 4 НЕПРАВИЛНИ КОМЕНТАРИ

    9 1 Отговор
    УВАЖАЕМИ , ТОВА НЕ Е СОЦИАЛИЗЪМ ИЛИ КОМУНИЗЪМ ! ВСЯКА ДЪРЖАВА БОРИЛА СЕ ИСТИНСКИ СЪЗНАТЕЛНО СРЕЩУ ТЯХ Я ЧАКА ТОВА !
  • 5 Иван

    6 3 Отговор
    Безплатен,безплатен....ама през другото време-25 цента на KW!
  • 6 Тоти

    11 4 Отговор
    25 ама 2500 на месец,евро
  • 7 Електрика

    8 0 Отговор
    Безплатен е токът, но таксите не са. Дори при отрицателни цени на тока, цената за киловатчас е по-висока от тази в България.
  • 8 Петя

    5 0 Отговор
    Това не е вярно, цените са в пъти повече!
  • 9 незнайко

    0 0 Отговор
    ВСЕ ОЩЕ ЛИ НЯКОЙ ВЯРВА, ЧЕ ИМА НЕЩО БЕЗПЛАТНО ? Статията за спиране на безплатното зареждане на Тесла е показателна, намерете я!
  • 10 Ал Купоне

    3 0 Отговор
    Безплатен кашкавал има само в капана !