Last news in Fakti

25 Декември, 2017 08:44 3 377 8

Украинци искат „Химко“

  • химко-
  • украинци-
  • сетагро оод

Фирмата инвеститор „СетАгро“ ООД има намерение да възстанови производството на амоняк и на всички суровини

Украинската „СетАгро“ ООД е потенциалният купувач на торовият гигант „Химко“, научи информационна агенция BulNews.bg. Наскоро са подписани предварителни споразумения, но поради необходимите инвестиции в размер на около 20-30 млн. лв. за възстановяване на завода, фирмата възнамерява да направи продължителен одит, който ще започне още в началото на новата година. След неговото приключване ще бъде взето и окончателното решение дали завода ще има нови собственици.

Фирмата инвеститор „СетАгро“ ООД има намерение да възстанови производството на амоняк и на всички суровини, които могат да се произвеждат от него. По неофициална информация обаче последните собственици са изрязали за скрап редица цехове в торовото дружество. Липсват втора, трета и четвърта линия в цех „Реформинг” на площадката на дружеството, като засега са оцелели първа и пета реформингова линия. Няма го и цехът „Компресия, газ и въздух, демонтирана е и техника в Амонячно производство. Голяма част от изрязания материал е транспортиран в леярните в Перник, а друга е изнасена в чужбина.

По тази причина в момента състоянието на бившия торов гигант не е добро, тъй като са разрушени комуникационни връзки, карбамидни линии и др., което от своя страна изисква започването на изцяло нов проект. Потенциалните инвеститори обаче смятат, че има смисъл „Химко“ да се възстанови, защото имали пазар за около 50 000 тона амоняк годишно.

Припомняме че през 2016 г., „Химко“ беше продаден при четвъртия опит за малко над 11.7 млн. лв. Сделката с новите собственици – "Метахим Импекс", беше финализирана от синдика на предприятието Росица Томова, а парите преведени седмица след търга. Покупката беше финансирана със заем от "Инвестбанк" в размер на 9 млн. евро, като остатъкът от парите трябваше да бъде използван за оборотни средства за развитието на предприятието от новите собственици Иван Жиров / който има бизнес със вторични суровини/ и кредитния милионер Георги Пиримов / бивш шеф на фалиралата Частна земеделска и инвестиционна банка през 90-те години на миналия век/. Развитието и високотехнологични мощности обаче така и не се случиха.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост с име

    31 7 Отговор
    Още един от разсипаните от Костов заводи, който можеше да дава хляб на много хора. А циганинът нямал никакви притеснения и угризения за приватизацията...

    Коментиран от #8

  • 2 факт

    6 2 Отговор
    И ЩЕ ОТРОВЯТ СЕВЕРОЗАПАДА, НИЩО УКРАИНСКО НЕ ОТГОВАРЯ НА ЕВРОСТАНДАРТИТЕ
  • 3 Олексій Маковоз

    5 2 Отговор
    Факт, не можеш нищо да правиш в БГ което не отговаря на стандартите. И никой свързан с химия няма да прави икономия на безпасността. Искаме да възстановим предприятието които по едно време беше гордост на България и дано да направим така. И затова искаме поддръжка на болгарите. Не пари, а само добри думи. И българите отново ще се гордеят с ново, голямо, високотехнологично, печелящо предприятие.
  • 4 ВРАЦА

    5 2 Отговор
    Гн Маковоз....вие не можете вашата държава да възтановите и оправите...Химко ще оправяте...Смех...

    Коментиран от #5

  • 5 Японеца

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "ВРАЦА":

    Искат да правят бизнес, да открият работни места, да съживят района, а вие веднага ги нападате.В Украйна има геополитически интереси.
    И бизнесмените не могат да правят политика в случея.

    Така че желая успех на г-н Моковоз!
    В БГ само предприятия с чужда собственост работят!
  • 6 Бррр

    3 1 Отговор
    Нищо не трябва да се дава на украинци!Вижте до къде докараха собствената си държава.Тези,дето ще купуват завода нали са същите,дето обраха украинския народ и сега ще влагат крадените пари.Замислили се те за нас!!!
  • 7 МАРИЯ

    2 0 Отговор
    ТОВА ЩЕ Е ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ.НЯМА ЛИ ХОРА С ПАРИ В СТРАНАТА НИ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.