851 1

Проверяват авиокомпании за високи цени

Мария Атанасова

Германската институция за конкуренция не прие твърденията на „Луфтханза“, че повишаването на цените за вътрешни полети е просто резултат от софтуера за автоматично резервиране, казвайки, че компаниите не трябва „да се крият зад алгоритми“.

Службата за борба срещу картелите проверява обвиненията, че тарифите на „Луфтханза“ по някои от вътрешните линии са скочили, след като в края на октомври спря да лети фалиралата „Еър Берлин“.

От „Луфтханза“ отричат промяна на методите за определяне на цените на билетите, твърдейки, че напълно автоматизираната система за резервации реагира на повишаване на търсенето, последвало краха на „Еър Берлин“, което се отразило под формата на по-високи средни цени.

В интервю за в. „Зюддойче цайтунг“ шефът на СБК Андреас Мунд каза, че това оправдание не издържа.
“Компаниите не могат да се крият зад алгоритми. Тези алгоритми не са писани от скъпия Господ в рая, казва Мунд.

Експерти в сектора констатират, че билетите на „Луфтханза“ по някои направления са се увеличили с 30%. От компанията обаче продължават да отричат, че инкасират приходи от доминиращата си позиция и обещаха да увеличат пътникоместата по най-популярните маршрути.

В изявление, цитирано от БНТ, от „Луфтханза“ заявяват, че не са извършвали никакви резки увеличения за пътуване в Германия или Европа "в продължение на повече от година".

Крахът на "Еър Берлин" доведе до сериозен недостиг, казват от авиокомпанията, което води до по-бързо резервиране на местата за полетите.

"И така, може да се получи, че за резервации в последната минута по някои маршрути са налице само сравнително по-скъпите класове за резервации."Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Диди
    Отговор
    1 23:38  28.12.17
    Във всеки бранш трябва да има конкуренция.Това е в полза на потребителят.

Напиши коментар:


Публикувай