1 Януари, 2018 13:11 2 918 30

Минималната заплата стана 510 лева

  • заплата-
  • обезщетение
Минималната заплата стана 510 лева - 1

От днес минималната работна заплата се увеличава с 50 лева, а обезщетението за втората година от майчинството се вдига на 380 лева. По-висок става и дневният размер на обезщетението за безработица - от 7 лева и 20 стотинки той се увеличава на 9 лева.

От днес хората, които работят за най-ниската заплата у нас, ще получават брутно 510 лева. Това означава 400 лева след удържане на данъка и осигуровките. По-висок ще бъде и доходът на майките, които използват втората година от майчинството - обезщетението се увеличава с 40 лева.

Минималното дневно обезщетение за безработица също се увеличава, но държавата завишава и изискванията за периода на получаване на обезщетение. За да може човек да получава обезщетение в полагащия му се размер за максималния период от 12 месеца, той трябва да има 15 години осигурителен стаж след 2001-ва година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    22 23 Отговор
    Всичките тези ''мижави за вас'' пари ще дойдат от джобовете на самоосигуряващите се и дребните търговци и фирмаджии, които се самоосигуряват. Ако си мислите че ще дойдат от вашите работодатели и правителството, или президента жестоко се лъжете !!! Моята заплата като служител в софтуерна компания в САЩ е 11500 долара на месец и ми е добре, но вас ви съжалявам дето се примирявате с по-малка заплата от 5000 лв /при цените и стандарта в България/.

    Коментиран от #2

  • 2 СссереМ

    14 27 Отговор

    До коментар #1 от "666":

    Боя се да уночня че софтуерните специалисти в бг работят при заплати доста над 5к,и при това не живеят на кредит както е в САЩ.Стартовата заплата тръгва от 1700 за тези без нужното образование.Просто тук голямата разлика идва от това че 80 % от фирмите ги осигуряват на доста по ниска заплата(става въпрос за другите браншове).А цените не ги мисли,покупателната способност на българина е над средната за Европа,сравни само нови автомобили и жилища на глава от населението.
  • 3 666

    19 20 Отговор
    Абсолютна мизерия, беднотия и нищета e при вас миндилите, дето не ви допускат в други държави. Ние не живееме на кредит и спестявам след всичките разноски 9800 долара на месец. Ти не можеш да ги спестиш и за 20 години в България. Така че отивай да си учиш уроците по математика отворко от "столипиново"...и не размишлявай на глас, да ти се смеят. Минималната заплата в България трябва да е 5000 лв за да може човек да си плаща разноските и да спести някой лев за кола или апартамент...:):)

    Коментиран от #12, #17

  • 4 До хамериканИца

    25 11 Отговор
    11 500$ заплата спестяваш 9800$= че си бездомник с мечти смяташ месечни заплати???? В САЩ се гледа годишна. Добър опит с лъжите ;) ЧНГ и бъдете здрави

    Коментиран от #5, #6

  • 5 666

    12 20 Отговор

    До коментар #4 от "До хамериканИца":

    Мангасарино ти с тия 300 лв на село и американски филми ли гледаш??? откъде имаш пари за кабелна телевизия не ми е ясно ???Тука това е единственото скапано и скъпо нещо - интернета и кабелната, но всичко друго ми е ок и си живея живота отворко нещастен, и си спестявам почти 10 000 долара на месец /миндил нещастен/ :):):) Запиши се поне 7 и 8 ми клас да вземеш:):)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СссереМ

    8 17 Отговор
    Като ти чета коментарите и ми става ясно,че САЩ си виждал само по новините и то руските.Отивай за копейките утре сутринта на Позитано че днес още са пияни.Весела нова година тролче.

    Коментиран от #9

  • 8 СссереМ

    6 17 Отговор

    До коментар #6 от "666":

    Айде при ватенките там сега им вдигнаха минималната на 13000 евро,може да бъркам нулите ама за ароматизатори и антифриз ако не прекаляваш стигат.
  • 9 666

    16 9 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    А ти отивай да му лижеш на Бойко задника дето ти е вдигнал заплатата с 50 лв, а после и на Нинова /да не я пропуснеш защото тя му се е примолила да ти даде с 50 лв повече, за да не умреш от глад с тия 460 лв/:):):)
  • 10 555

    11 12 Отговор
    като гледам как обиждаш, човека как си стигнал до САЩ ио 10к долара? Представи си ако всички отидем в чужбина (дори и в САЩ за 10к) това малко или много не е ли предателство за родината? Такива като теб затриват България. Тези които заминават са добре сами за себе си и за семействата, обаче връщане назад няма, за това всички критици казват, че през 2050 година ще бъдем 4 милиона. Явно ти си глупака, не можеш да напишеш 1 изречение без обида!

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Патриот

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "666":

    Това не е нищо. Аз работя за 620лв на месец, но спестявам 600.
    Отдавна съм се отделил от мама и татко. И след 2 месеца съм планирал да си купя частен самолет.
    само не знам дали ще мога да си позволя гражданската отговорност.
    Славо Богу от винетки съм освободен.

    Коментиран от #13

  • 13 666

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Патриот":

    Еми вие ''патриотите'' сега сте на върха в управлението и имате достъп до много неща, така че не се учудвам че вече си ''събрал и за самолет'', а колкото до останало знам че има един от вашите лидери дето пътува насам, натам по скъпите курорти, които даже и аз не мога да си позволя и би трябвало него да го попиташ, след като ''си мислиш че си патриот'':):):)???:):)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 666

    7 14 Отговор

    До коментар #10 от "555":

    Ние ''предателите'' изпращаме в България над 2 милиарда долара годишно, които се вливат в икономиката /лично аз над 1 милион долара за 10 години/, а какво давате вие комунягите с 460 лв за тази страна...???
  • 16 666

    8 12 Отговор

    До коментар #14 от "666":

    Мечтай си!!!:):) Хранителните стоки които купуваше за 100 лв при пазаруване преди 2 месеца сега ги купуваш да 150, след месец ще ги купуваш за 200 и цените ще продължаваме да ги вдигаме /имам в България бизнес точно с хранителни стоки на едро/, така че по цените ще се уверите, че парите които ви дават от кремъл и позитано ще са ви все по недостатъчни:):):) Весела нова година с 510 лв минимална заплата ви желая:):):)
  • 17 Три шестици и половина

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "666":

    Ееее, браво на тебе! Много добра заплата си хванал, явно постигнато с много труд! Браво, браво!.. та казваш, 11500 на месец, браво, браво.. та казваш 9800 спестяваш... ейййй браво бе!!!!! Та казваш нямаш кредити.. аууу супер!!!! Та казваш си изпратил един милион долара за 10 години в България! Браво, браво, уникално ей, не е шега работа!!! Та казваш с 1700 долара на месец живееш.. демек живееш в някакво евтино гето, защото, щом нямаш кредит, не си могъл да си купиш жилище, за 10 години (минимум), а наема на примерно двустаен апартамент в гетата е евтин (около 1000 $) браво, браво.. такъв ценен специалист и се жертва да живее в гето.. та май жертва и от храната, защото с останалите 700 $ едва ли ще можеш да се храниш, дори при негрите в Макдоналдс.. ами обличане, кола, гориво?
    Малко са хората, които са живели в щатите и знаят как стоят нещата в този форум и ти знаейки това, и можеш да им разказваш приказките си от 1001 нощ.. а, може разбира се, това което казваш да е истина, което мен лично не ме вълнува, в случай, че живееш в къщата на жена/мъжа си, която/който ти плаща сметките! Пишман милионер...

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Лост

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "666":

    Обади се на личния си лекар.

    Коментиран от #20

  • 20 666

    3 10 Отговор

    До коментар #19 от "Лост":

    Цените, цените отворко харесват ли ти така ???:):)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аз Варна

    4 0 Отговор
    Здравните осигуровки за безработни са вече по 20.40 лв. на месец.Да попитам при личния лекар 5.10 лв ли ще плащаме?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Колю

    5 0 Отговор
    Безработния трябва тук да плаща пари за здравни . Ако е в Германия и плати социалните си задължения ,но е без работа ще го питат от къде са средствата и започва едно доказване кой му ги е дал. Разбирате ли сега в каква държава грабителска живеем и от къде е вмирисана рибата. Нямаш пари защото не работиш ,но вадиш едни пари за да ти ги вземе държавата . Е що да работиш след като безработен може да си плаща данъци , налози ,поддържа автомобила , здравни , не е паднал от глад на улицата и все такива неща. Държавата щом си взема рекета не я интересува от какво дейност е. Пара да пада. Иначе пък безработните намалели---- Колко останахме в България? %%%%
  • 25 Jack Bauer

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Добри новини за испанците
    Публикувана: 27 Декември, 2017 08:35

    Минималната заплата в Испания става €858
  • 26 гост

    2 0 Отговор
    Това значи, че повече хора ще са на минимална или близка до минималната. Например. Една учителка в детска градина взима 600лв бруто, а лелката ще взима 510лв бруто. Лелката е неквалифициран персонал, докато учителката е учила поне 4г и е правила допълнително специализация, разработвала е дипломна работа и проекти за възпитаване на деца. В крайна сметка труд, квалификация и усърдие се възнаграждават с 90лв отгоре спрямо неквалифициран труд. Не минималната трябва да се вдига, а почасовото заплащане на квалифицираните професии. Докато един преподавател във ВУЗ взима 650лв, а зидаромазач/строител без квалификация получава по 950лв, то каква справедливост и мотивация искате. Навремето аз работех в щ0-годе добра фирма за 410лв, а съседа ми по стая беше строител и работеше за 900лв (не знаеше да чете на български и не можеше да разчита скиците, инак щели да му плащат 1200лв). Навсякъде по света е обратното, изключвам спорта, никъде адвокат, учител, анализатор и др. професии не взимат по-малко то хигиенист, общ работник или камериерка.
  • 27 Гост

    4 0 Отговор
    Ужасно глупави и безотговорни управляващи !
    Вместо да облекчават положението на данъкоплатцит , те постоянно създават проблеми и ограничения за малкия бизнес!
    Не се наядоха! Е...ти държавата
  • 28 Глупака

    2 0 Отговор
    Кава е ползата от увеличената минимална заплата ,,,като увеличавате всичко ток, вода ,и др. ,,Давате 5 лева ,,,взимате 50 лева обратно
  • 29 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Кой е този данък, който се удържа с осигуровките, че доходът ми нараства на 400 лева ? Вероятно ДОД ....... И като споменем и ДДС / данък държавна сигурност/ 20%, останаха 320 лева ..
    Какво ще ги правя толкова много пари?
    Къде ги европейците, дето ще ги председателствувам, да им се похваля? Нека дойдат и да видят как живея със 160 евро месечно !
    А голяма част от "дъртаците" бавно умират с по 80 евро на месец !!
    Удряй се в гърдите бати Бойко - това ти е държавата !!!!!
  • 30 The TRAPPER

    2 0 Отговор
    510 лв. ? Сега вече забогатяхме !!! Още утре ще продам тойотата и ще си взема порше.