4 607 3

Ловим една от най-скъпите миди заради пропуск в закона

Светослава Ингилизова

Една от най-скъпите и търсени миди в Европа се добива основно у нас. Това е възможно благодарение на вратичка в закона. Не е ясно обаче дали уловът на бялата мида не нанася щети върху морското дъно, съобщава бТВ.

На повечето хора терминът „бяла мида” не им говори нищо – това са най-обикновените миди, които виждаме на плажа. Оказва се, че в Италия, Испания и Гърция не си представят паелята или соса за спагети без тях.

Поради тази причина стотици тонове българска бяла мида заминават за Средиземноморието, при това хванати контрабандно, защото законът не разрешава бялата мида да се лови с драги, а само с ръце.

Месечно се събират над 10 тона миди по официални данни. Неофициално – те са много повече.

Според юристи проблеми с улова на бялата мида няма заради вратички в закона – там просто няма дефиниция какво е драга и съответно, тя няма как да бъде забранена.

Няма регламенти и на ниво Европейски съюз, казват още юристите, като по този начин – топката е изцяло в българските институции, които трябва да кажат какво е ръчна драга.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДУХ
  Отговор
  1 18:19  02.01.18
  Такива юристи са просто невежи или корумпирани! И в двата случая безполезни и вредни!
 • Кака Гинка
  Отговор
  2 01:02  03.01.18
  То,нашите закони са една голяма зейнала дупка,даже няма и врата.Всичко крадем,продаваме на безценица или направо унищожаваме.После внасяме отвън (по задължение) боклуци,ама никой не ни е виновен.Глупакът всеки го прекарва...
 • Комуниста Червен
  Отговор
  3 21:41  06.06.18
  Ми ето така се унищожава фауната на черно море

Напиши коментар:


Публикувай