652 0

Кризата в Каталуния влияе зле на испанската икономика

Ако в Каталуния всичко бъде в рамките на благоразумието, икономическият растеж на Испания може да надхвърли 3%, твърди премиерът Рахой

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Политическата ситуация в Каталуния е ключовият фактор на несигурност, който застрашава ефективното възстановяване на икономиката на Испания. Това заяви премиерът Мариано Рахой, цитиран от в. "Вангуардия".

Министър-председателят посочи, че ако в Каталуния има стабилност, доверие и нормална обстановка, 2018 година ще бъде добра година за растеж и създаване на работни места.

Ако в Каталуния всичко бъде в рамките на здравия разум и благоразумието, икономическият растеж на Испания може да надхвърли 3 процента, твърди Рахой.

На 27 октомври каталунският парламент отправи безпрецедентно предизвикателство към испанската държава, обявявайки независимост. Решението беше последвано незабавно от отмяна на регионалната автономия и сваляне на сепаратисткото правителство на Карлес Пучдемон.

Разпуснат беше и регионалният парламент и бяха насрочени регионални избори на 21 декември. На тях сепаратистите спечелиха крехко мнозинство.

Испания


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай