2 383 5

КЕВР ще контролира борсата за ток

Стефанаки Йоанис

Подготвят се законови промени, които да дадат право на Комисията за енергийно и водно регулиране да контролира свободния пазар на електроенергия.

Това каза министър Теменужка Петкова в студиото на БНТ. По думите ѝ, очакваното поскъпване на тока за бизнеса от февруари с между 30 и 60% е заради цената на свободния пазар.

Петкова обяви, че държавата ще направи всичко възможно да подпомогне конкурентоспособността на бизнеса, за което са заделени над 280 милиона лева.

"Години наред цената, която плащаше бизнеса, беше по-ниска от тази, която плаща потребителя. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея. Искахме в един откровен диалог да се поставят проблемите. Това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка", уточни Петкова.

Тя посочи, че няма недостиг на електрическа енергия. Към днешна дата Националната електрическа компания е предложила на борсата 70 хиляди мегават часа, продадени са само 19 хиляди.

България


Още по темата

 • КЗК ще проверява търговията с ток

  КЗК ще проверява търговията с ток

  Комисията за защита на конкуренцията внимателно наблюдава конкурентната среда на свободния пазар на ток. Това се прави и във връзка с появилите се ...
  23.01.2018
  1 164
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 10:26  09.01.18
  А те не са корумпирани.
 • Гост
  Отговор
  2 10:35  09.01.18
  тия са най добрите в контрола, от години ги знаем колко са вещи.
 • за размисъл
  Отговор
  3 16:10  09.01.18
  Освобождаването на цената на ел.енергията ще свали от власт ГЕРБ. За втори път.
 • гнида
  Отговор
  4 21:00  09.01.18
  КЕВР как се назначава ? Щото свободен пазар ще контролира и не е зле да е независима ....
 • ИванАсен
  Отговор
  5 12:27  10.01.18
  Да си припомним цената на водата от лятото....голяма регулация няма що...Как винаги ама винаги играят една и съща игра.....дружествата поискали еди каква си цена,ама ние не позволихме...е да де,ама винаги има увеличение,,,,тия или но смятат за тъпи или живеят в някакъв друг свят!

Напиши коментар:


Публикувай