15 Януари, 2018 22:29 2 945 0

Как да се възползваме от данъчните облекчения?

  • нап-
  • данъчни облекчения
Как да се възползваме от данъчните облекчения? - 1

"При електронното плащане през сайта на НАП няма да има начислени такси", заяви говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров пред БНТ. В други случаи на електронно разплащане чрез електронно банкиране е възможно обаче да има. За да се възползваме от данъчни облекчения като ранно заплащане, първо трябва да се уверим, че нямаме неизплатени задължения, допълни той.

"Тази година промяната е значителна", заяви Росен Бъчваров. Според него проблемът преди е бил в случаите, когато гражданите плащат в последния възможен момент, а парите пътуват определено време. Заради това забавяне се е начислявала лихва.

Има два начина за заплащане в момента - чрез т.нар. вирутален ПОС терминал и чрез ПОС терминали на гишетата в НАП. Така трансферът на средства ще отнема малко време, като няма да има начислени банкови такси и лихви. НАП признава часът и денят на нареждане на плащането при плащане чрез интернет банкиране, успокои Росен Бъчваров.

"Интернет банкиранията на различните банки са различни. Възможно е да има такса, но ако използвате сайта или офис на НАП, тогава, независимо от банката ви, ще платите без такса.

5% отстъпка за ранно деклариране и плащане до края на януари, както и други данъчни облекчения, са възможни, ако няма неплатен стар дълг, припомни Бъчваров. Преди да се подаде данъчна декларация, с която гражданите имат намерение да се възползват от отстъпка, е добре първо да проверят имат ли забравено задължение чрез персоналния си идентификационен код, който се издава безплатно в офисите на НАП.

Тази година юридическите лица ще предават данъчна декларация само по електронен път, а т.нар. „нулеви декларации“ няма нужда да се подават.

Росен Бъчваров заяви, че се забелязва процес на „изсветляване“ на приходите. Значително расте доброволното спазване на закона, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА