1 337 9

Икономически София вече е равна на 50% от България

Докога икономиката на България ще издържи тези дисбаланси?

Мария Атанасова

През 2015 година по официални данни произведената в София продукция е била 43%. Тенденцията е всяка следваща година този дял да се увеличава средно с около 1%.

Така вероятно до края на 2018 година столицата ще има 46% дял в създавания в България брутен вътрешен продукт, пише Дир.бг.

В свой анализ, Институтът по пазарна икономика разглежда неравномерното икономическо развитие на страната през последните години и очертава икономическите центрове, където се "прави" БВП на страната.

Картата на тези икономически центрове показва няколко много сериозни проблема. първият-в страната има райони, при това като площ те не са никак незначителни, където икономическата дейност е символична.

Потвърждава се извода, че Северозападна България е такъв регион. Тук ресурсите от производство и работна сила се изчерпват бързо и обезлюдяването и миграцията са най-силните процеси. Лошото е, че това не се отнася само до Северозапада. подобно е положението и в Югозападна България, където само Благоевград е причислен към икономическите центрове с национално значение.

Същото е и положението с Родопите, макар че чисто географски общините там са близо до втория по значение и развитие икономически център около Пловдив. От изложените факти се вижда, че Южна България като цяло се развива по-добре икономически от Северна България.

Една от възможните причини е в развитието на инфраструктурата, но тя далеч не обяснява всичко. По-скоро главните причини за това дебалансирано икономическо развитие са три. Първата е свързана с централизирането на приходите в държавата и вторичното им разпределение от столицата.

Това "връзва" ръцете на общините да привлекат инвестиции и да осигурят работни места, за да останат хората по родните си места.

Втората е липсата на държавна политика при изграждането на икономически структури и съответната инфраструктура. Работи се на парче, запушват се дупки или се одобряват проекти по политически причини, а в същото време региони с потенциал да развиват силна местна икономика са оставени на доизживяване.

Третата причина е жестоката демографска криза, в която е страната. София, Пловдив, Варна и още 1-2 областни центъра на практика "изсмукват" не само икономиката, но и хората от регионите. И това не е от сега, то продължава вече 30 години. Няма как при това положение да имаме относително равномерно икономическо развитие и заетост в регионите извън големите центрове.

Докога икономиката на България ще издържи тези дисбаланси, никой не може да прогнозира. Но струпването на работа, хора и свързаните с населението дейности и услуги на едно или няколко места не е добър знак за бъдещето. Защото въпреки огромната си роля за икономиката на страната, София далеч не е България. И не се знае докога столицата ще издържи постоянно увеличаващото се население, с всички произтичащи от това проблеми-транспортни, екологични, комуникативни и социални.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Различен
  Отговор
  1 19:02  18.01.18
  София не произвежда нищо и там няма никакъв БВП! София паразитира на гърба на България. Трябва всички фирми да са регистрирани на местата където са им обектите. Да плащат данъци там/а не в София/, да остава половината от ДДС-то за общината и половината от акцизите, данък печалба, корпоративния данък. Тогава ще се види реално, къде и какво се произвежда и търгува. И местните власти и общини ще имат възможност за независима регионална политика, да създават условия за бизнес, да привличат кадри с добро заплащане и да се развиват независимо от това, кой и кога е на власт в София. Другото не по-малко важно е, че е крайно време да се смени Столицата на България. За 130 години, тъпите шопи доказаха единствено, че не стават за управление, че са затънали в алчния си егоизъм, че :"Я не сакам на мен да ми е добре,я сакам на Вуте да му е зле"!

  Коментиран от #3, #8

 • 2 21:27  18.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Еднакъв
  Отговор
  3 21:31  18.01.18

  До коментар #1 от "Различен":

  Хм, нищо не произвежда София? А, този уебсайт, дето така благородно ти позволява да си пишеш тъпите коментари, къде е "произведен"? Журналистите в него, къде пишат статиите си? А, Дир.бг, откъдето е цитирана новината, къде е направен и се пише? А, Институтът по пазарна икономика, къде е правил изследването? Или, селяните под "производство" разбирате само картофи и зарзават?

  Коментиран от #5

 • РАМБО
  Отговор
  4 21:56  18.01.18
  Изненада ! Как този прософийски сайт пусна такава новина ? Браво Мария !

 • Различен
  Отговор
  5 22:12  18.01.18

  До коментар #3 от "Еднакъв":

  Ох, ама и аз, какъв съм! Как не съобразих? Страхотно производство има София! Това депутатите, това министерствата, това президенството, разните фондации, всякакви правителствени и неправителствени служби, произвеждат от сутрин до вечер фекалии! Прави сте! Петдесет процента, от това производство, е на София!
 • Бесен Язовец
  Отговор
  6 00:29  19.01.18
  Добре че беше ББ да изгони комунистите,иначе и София нямаше да я има.
 • георги
  Отговор
  7 09:47  19.01.18
  Според написаното Североизтока и другите области на север са цъфнали икономически, поредна социологическа партенка.
 • Morgoth
  Отговор
  8 14:10  19.01.18

  До коментар #1 от "Различен":

  Най-много ме кефят идиотите софиянци дето се имат за местни и твърдят, че София би била много по-добре, ако не са селяните които са дошли да им мърсят града. Но не по-малко прости и злобни са бедняците от провинцията, които пък смятат, че София е добре защото се изхранва от техните с пот на челото спечелени пари. Разберете го всички - в София са най-високо платените длъжности, които се запълват от най-добрите кадри от цялата страна. София си печели парите сама, пълни най-много хазната, а преразпределението е от София към провинцията, в която много градове ако бъдат оставени сами няма да могат да си платят и на общинските служители. Това с което София обира цяла България са единствено хората, защото идват тук за по-добро заплащане. Давайте сега минусите и се задушавайте в злобата си я към София, я към "селяните" идващи от провинцията да я замърсяват.

  Коментиран от #9

 • Различен
  Отговор
  9 19:00  19.01.18

  До коментар #8 от "Morgoth":

  Я пак нещо за пълненето на хазната?? Кока Кола регистриран в София. Има я в 20 000 магазина из България, в амнайси представители и дистрибутора, примерно и плаща данъците на място или в Софето?? Същото е с всички западни фирми. В София имат едни голи офиси с по 10-20 служителя и толкоз! Критерий за умните и знаещи софиянци са законите гласувани в НС. Закони променяни по 100 пъти за 20-тина години. Е такова извращение няма! Който и селянин да вземеш, от дълбоката провинция, ще създаде по читав закон, от тъпите и аморални софиянци, които създават и гласуват закони в свои интерес, за определена група хора или само за определена сделка! Та кво каза за умните и способни кадри??

Напиши коментар:


Публикувай