1 904 9

Северозападът иска тунел под Петрохан

За такъв проект се говори от 1916 г.

Мария Атанасова

Северозападът иска изграждане на тунел под старопланинския проход „Петрохан". Инициативен комитет от Берковица внесе в Народното събрание подписка, подкрепена от 16 600 души от областите Видин и Монтана. Това съобщи Ванина Стоянова, председател на комитета.

Инициаторите искат до юни отговор на въпроса кога ще започне изграждането на тунела. Ще настоявме да стартира процедурата за това, изтъкна Стоянова.

Градското обединеие „Единни за промяна" във Видин също поиска тунела като спасително за Северозапада начинание, пише "Стандарт".

Написахме писмо с искането до премиера Бойко Борисов, събщи председателят на обединението Росица Кирова. С тунела пътят от Видин до столицата се съкращава с 80 км. Това ще доведе повече инвеститори и ще улесни връзката между Дунав мост 2 и Видин със страната, се изтъква в писмото.

За тунел под „Петрохан" се говори от 1916 година. Тогава ж.п. линията стигнала до Берковица, а при пристигането на първия влак тогавашнте управляващи обещали да започне прокопаването на тунел, който да съкрати пътя до София. Правени са проучвания на терена, разработвани са и идейни проекти, избирани са трасета. Росица Кирова предлага на премиера изграждането на тунела да бъде дадено на концесия на фирми, специализирани в строителството на подземни съоръжения в Еворпа. Те могат да изградят тунела без инвестиции от наша страна. Вложените от тях средства ще бъдат върнати за определен период от таксите за преминаване под планината.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Боримир
  Отговор
  1 18:39  18.01.18
  Така зимата ще минават по-лесно с каруците.
 • РАСО
  Отговор
  2 18:44  18.01.18
  Не ви трябва тунел , с него само ще се мъкнете до София с цел работа, и без това целия софийски окръг работи в Сф,а това усложнява в пъти повече и трафик, и работодатели , и бизнес и т.н.......трябват ви сериозни инвестиции,с това да се отворят работни места ,а с това и доходите ви да са на нормално ниво....тогава за какво ви е да ходите в Сф всеки ден?
 • Говорете му!!
  Отговор
  3 19:20  18.01.18
  На бате ви Бойко само тунели и магистрали са му в главата!!!може и да ги огреее!!на негова вълна са!!!ще му се хареса идеята за още няколко милярда да прибере!!
 • Монтана
  Отговор
  4 19:53  18.01.18
  Инфраструктурата трябва да се развива в цяла България, а не само на определени места. Не случайно някой области се развиват много по добре от други и проблемите и различията толкова много са се задълбочили.

 • йеботитунел
  Отговор
  5 20:53  18.01.18
  15 км. тунел??? Ама браво бе!
 • ГМО продукт
  Отговор
  6 21:38  18.01.18
  А дано се случи в скоро време...100 год.чакаме нещо да се направи.Само магистрали на Юг на Изток стига......
 • JEEP
  Отговор
  7 16:52  19.01.18
  И като се даде на концесия, после ще ревнете срещу таксите, че ви идват високи. Аман от селски икономисти

  Коментиран от #8

 • JEEP
  Отговор
  8 16:58  19.01.18

  До коментар #7 от "JEEP":

  Даже като се замисля щом 16хил подписа са събрали, те са направо готови - по една кирка и да действат. Държавата прави проекта, тиквата реже лентата и всичко е на шест!
 • Берковчанин
  Отговор
  9 03:52  22.01.18
  То тая вагина опс Ванина, типична комунистическа рожба отдавна търси трамплин да се издигне в политиката подобно на онова келеме дето игра по прашки в шоуто на Слави.По случайност оглави протеста за ремонт на Петрохан и сега е заместник на председателя на Общинския. съвет в Берковица.Та вагинчето подведеВаля ахчиева,че е природозащитник а сега върти бизнес точно с дърва но май нещо не й се получава та тръгна тунел да прави.

Напиши коментар:


Публикувай