Last news in Fakti

18 Януари, 2018 19:40 2 220 4

АОБР: "Зеленият" рекет спъва икономиката

  • аобр-
  • икономика-
  • рекет

Спира се транспортна инфраструктура, спира се рудодобив, спира се строежът на спортни-технически съоръжения

АОБР: "Зеленият" рекет спъва икономиката - 1

В последните десетина години е налице очевиден дисбаланс на интересите на всички участници, който от нездравословен започва да се превръща в убийствен за икономиката на България. Това се посочва в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), изпратена до медиите писмо до медиите.

Според бизнес организации става дума за „шепа природозащитници“, които са поучили несъразмерно на важността им влияние, а те в името на неясните си интереси спират всяко по-значимо инвестиционно намерение.

"Те са готови да спрат, и понастоящем успешно го правят, инвестиционни намерения за стотици милиони, които биха довели до сериозен икономически растеж и постепенно излизане на България от категорията „най-бедна държава в Европа“.

Спира се транспортна инфраструктура, спира се рудодобив, спира се строежът на спортни-технически съоръжения. Всичко това се прави при явни закононарушения, внушения, дезинформация и манипулиране на общественото мнение", се казва в позицията. Работодателите са на мнение, че вече не става дума само за ски, втори лифт, зимен туризъм, а за икономиката на България като цяло.

Според тях на рекет са подложени сектори като металургия, минно-геоложко дело, строителство, транспорт, туризъм (летен и зимен), което по думите на работодателите се превръща в системен риск за държавата ни и нас самите. Според работодателите не може референдуми като този в Трън или в добруджанската община Генерал Тошево да решават съдбата на икономиката на България.

"Тук е мястото да се обърнем към тези политици, които се опитват да се качат на гребена на референдумите, че това е игра с огъня. Двойният стандарт не е решение - ако Трън е вярно решение, то утре в Банско ще има не два, а дванадесет, а защо не и двадесет нови лифта", пише още в позицията. Бизнес организациите се обръщат към държавните институции и с няколко искания:

- Да продължат законодателната политика срещу „зеления рекет“, успешно започната с промените в Закона за околната среда, като едноинстанционното обжалване на ОВОС обхване не само обектите от национално значение, но и инвестициите клас „А“ и обектите от първостепенно общинско значение;

- Да продължат инвестициите в ски туризма и в изграждането на втори лифт в Банско в духа на решението на МС от 28 декември 2017 г.;


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Европеец

    6 5 Отговор
    Тези работодатели са по скоро кръв повръщам пари не връщам/давам/.Обществените поръчки при тях.Дават пари да ги вземат.Минималната заплата им пречиОбраха и разтуриха предприятията изгониха квалифицираните.После ниска им била производителността на труда.Заварчик в чужбина с по малко работа получава повече.при по добри условия на труд.
    Армията и полицията били много,ама сега не стигали и никой не ще да работи това.Но пък имаме къщи самолети яхти

    Коментиран от #3

  • 3 Затвор за подкупни зелени

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Европеец":

    Не е вярно това което пишеш
  • 4 аве фюрер

    1 0 Отговор
    По същество това е много правилна позиция която аз подкрепям .