1 811 2

Радев: Администрацията трябва да подобри работа

Радев: Администрацията трябва да подобри работа
Снимка: БТА
Милена Богданова

Президентът Румен Радев обсъди с представители на водещи германски компании, развиващи бизнес у нас, перспективите и трудностите пред чуждестранните инвеститори в България. В срещата участваха фирми, членуващи в Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Германия е стратегически партньор за България и страната ни високо цени усилията на институциите и бизнеса за разширяване на двустранните икономически отношения. „Българската държавна администрация трябва да подобри работата за привличане и задържане на инвеститори у нас. Това ще допринесе не само за развитието на икономиката, но ще създаде положителни модели в обществен и институционален план”, каза президентът Румен Радев.

Сред възможностите за повишаване на конкурентоспособността на страната ни е адекватна политика при въвеждането на електронно управление и услуги. Президентът и представителите на бизнеса обсъдиха предприемането на мерки за връщането у нас на млади българи, дипломирали се в чужбина, както и за задържането на квалифицираната работна ръка на пазара на труда в България.

От ГБИТК очакват пореден рекорд в търговския стокообмен между двете страни за 2017 г. като за изминалата година българският износ се развива изпреварващо в сравнение с вноса от Германия. Германските компании призоваха за устойчивост в законодателната рамка и откроиха недостига на работна ръка, квалифицирана според нуждите на бизнеса, както и липсата на дългосрочна стратегическа визия в икономически и политически план, като основни трудности пред инвеститорите за разрастването им на българския пазар. Много от представителите на малкия и среден бизнес срещат редица административни препятствия, повишаващи риска от корупция.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • И да бъде намалена
    Отговор
    1 09:26  19.01.18
    И да бъде намалена на половина. За всяка дейност, за която в Чехия (например) работи един чиновник, в БЪлгария работят трима. Много неефективно, пълно е с некомпетентни калинки.
  • 2 20:57  21.01.18
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай