1 777 1

Страните от ОПЕК няма да увеличават добива на петрол

В резултат цената в момента е на равнище от около 70 долара за барел

Снимки: Shutterstock
Снимки: Shutterstock
Анатоли Стайков

Държавите от ОПЕК+ са изпълнили миналата година споразумението за намаляване на добива на петрол средно на 107 процента, предаде ТАСС, като цитира комюнике на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Новината беше разпространена в края на проведената в столицата на Оман, Маскат, среща във формат ОПЕК+, държавите от организацията плюс други страни производители на петрол. Това беше седмото заседание на мониторинговия комитет за следене на изпълнението на споразумението.

Той ще се събере отново през април в Саудитска Арабия.

Кралството, най-големият износител на петрол в света, призова днес за сътрудничество в дългосрочен план, след 2018 г., между страните от ОПЕК+.

Агенциите припомнят, че на фона на започналия през 2014 г. главоломен спад на цените на петрола 14-те страни членки на ОПЕК и още 10 държави, сред които Русия, сключиха през 2016 г. споразумението за ограничаване на добива. Целта е балансиране на пазара, повишаване на цените и намаляване на световните запаси.

В резултат цената на барел петрол сега е на равнище от около 70 долара при 30 долара в началото на 2016 година.

Оман


Още по темата

 • Ирак намалява вноса на петрол

  Ирак намалява вноса на петрол

  Иракското министерство на петрола съобщи, че страната ще намали вноса на петролни продукти с 25 процента, тъй като рафинериите са възстановени след ...
  12.03.2018
  2 885
  2
 • Петролът на Венецуела пресъхва

  Петролът на Венецуела пресъхва

  Петролът на Венецуела пресъхва. Причината е икономическата криза, в която е изпаднала латиноамериканската страна, отбелязва Си Ен Ен. Месечният ...
  13.02.2018
  3 834
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Путин
  Отговор
  1 10:42  22.01.18
  Отлагам фалита на Русия за след 7089г.

Напиши коментар:


Публикувай