1 736 5

Темата за дефицита на кадри измести тази за корупцията

Темата за дефицита на кадри измести тази за корупцията
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

От поне две години усилено се говори за проблема с кадрите. За липсата на квалифицирана работна ръка първи алармираха чуждестранните инвеститори. Някои държави чрез търговските си представителства въведоха т.нар. „дуално обучение” – Австрия, Германия и Швейцария. Първите стъпки вече са направени, но всичко е на ниво частен бизнес. Държавата подпомага процеса единствено чрез законодателни инициативи, но без създаване на програми или финансиране.

Чуждестранните компании, и в частност австрийските с дъщерно участие у нас, са готови да обучават по дуалната система. Това са заявили 57% от участниците в тазгодишното проучване на Търговския отдел на Австрийското посолство в България. В него са взели участие 35 австрийски фирми развиващи дейност у нас. Най-голям е делът на компаниите, които се занимават с търговия с австрийски продукти и услуги (40%). На второ място са извършващите услуги (34%) и производство (26%).

Близо 40% от анкетираните споделят, че има подобрение в българския бизнес климат. Подобен е и процентът на компаниите, които смятат, че той ще продължи да се подобрява и през новата година. За 37% няма промяна, а други 46% смятат, че промяна няма да настъпи и през 2018 г. Според 23% от респондентите бизнес климатът у нас се е влошил през 2017-а. Що се отнася до текущата година, то едва според 11% ще има влошаване.

През 2017-а оборотът и получаването на поръчки е нараснал смятат между 22% и 25% от австрийските компании. Такъв е и процентът на тези, които прогнозират, че това ще продължи и през текущата година. Според 21% обаче през миналата година се е наблюдавал спад в обема на инвестиции и според същия процент респонденти това ще продължи и през 2018-а.

Трите регулаторни сфери, в които е необходимо да има подобрение, за да се привлекат повече австрийски инвестиции, са борба с корупцията и престъпността (23%), повече предвидимост в икономическата политика (19%) и правната сигурност (19%). Трите най-важни теми свързани с пазара, които биха направили страната ни по-привлекателна за австрийския бизнес са квалификацията на кадри (19%), подобряване на инфраструктурата (15%) и наличието на работна ръка (15%).Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 15:43  23.01.18
  Работна ръка за фирмите с добро реноме има. Тия дето години наред мамеха, плащаха лошо и т.н. няма да имат работна ръка. Особено българските фирми станаха последна дупка на търсещите работа. Има фирми които дори са си подобрили условията, но миналото ги дърпа здраво. Разбира се и от чуждестранните има доста проблемни. Дошли, наели байо с тумбака да е шеф на дъщерната, щото бил голяма работа тук и там, само че байо си е смешник и докато го осъзнаят чужденците, супата вече надробена, ходи доказвай, че нямаш сестра. От друга страна държавата продължава да изостава на всички фронтове под това корумпирано управление. Скоро и Албания ще ни догони и задмине, ще започнем с африканските страни да се сравняваме и то не особено именитите. Всичко това дърпа и малкото останал народ с акъл навън. За какво ми е дори и да имам 3 апартамента да ме прескачат мутри по пътищата, във всяка институция да има тарифи, горивата да ни скапват колите, щото ББ лапка от Лукойла и т.н и т.н. неща толкова очевидни, че ако бяха в държава с нормално население, хората нямаше да мръднат от площада пред народното, както започва да става в Румъния.
 • АМАН
  Отговор
  2 02:59  24.01.18
  У НАС НАГЛИ ПРЕСТЪПБИЖЦИ Увредиха милиони деца с ненужен престой в училищата.Вместо да ги държат най много до осми девери клас и след тов а най добрите в университети другите да вземат срочно професии вкл книжки за камиони трактори багери ..те ги измъчват до 19 години под облъчването на педофилски камери
 • бг овца
  Отговор
  3 13:17  24.01.18
  Фирми като "Bulgarian tupan tehno" заплатка подаяние 500 лв. аут от играта.
 • ДДР
  Отговор
  4 13:52  24.01.18
  От поне 10-15 години се знае, че раждаемостта ни намалява, населението бяга по света, защо не направихте нищо тогава, а чак сега, когато вече е опряло до кокала, се сещате за този проблем???!!! И почвате да мислите за внос на работници, вместо как да върнете милионите Българи или как да създадете нови милиони българи!!!
 • Капитана
  Отговор
  5 14:55  25.01.18
  По голяма част от чуждите фирми,които са в България,плащат смешни пари на служителите си.Първо ги водят няколко месеца,уж като обучаващи се на смешни пари,след това тези работници преминават,уж на следващо ниво с малко повечко пари,но се започва големия цирк със измислените "ГЛОБИ",после със % брак в продукцията за крайния клиент и отново солидарна удръжка на кинти от всички заети със измислени глоби и т.н. Истината е една тези чужди фирми които са дошли да развиват бизнес тук в България,не са дошли с нагласата да дават добри пари на работниците си и да развиват съответните региони,а тяхната цел е максимална печалба с минимални разходи и смешни заплати на работниците.За това постоянно хората напускат и си търсят работа в чужбина.

Напиши коментар:


Публикувай