Last news in Fakti

25 Януари, 2018 09:11 6 314 2

Частна здравна осигуровка в Германия

  • здраве-
  • осигуровка-
  • германия
Частна здравна осигуровка в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Общи положения

Приемът в частното застрахователно дружество се определя от здравословното състояние, здравните рискове на застрахования и неговото финансово състояние. За разлика от държавните здравни каси, частните имат право да откажат приема на дадено лице, ако то има тежки заболявания, например. Преди сключването на застраховката, от застрахователя се изисква попълването на каталог с въпроси свързани със здравословното състояние на лицето, който той попълва сам. В някои случаи може да се наложи и допълнителен медицински преглед.

Частната здравна застраховка може да се сключи за минимален срок от 2 години. Съществуват множество тарифи, които предоставят здравна защита предназначена за различни хора – ограничен достъп за млади и тепърва започващи бизнес, работа или студенти, разширен диапазон от здравни услуги за хора на средна възраст и топ тарифи с възможно най-добрата здравна защита за хора със стабилно положение и доходи.

Месечна вноска

Месечната вноска по здравната застраховка се определя от възрастта, пола, здравословното състояние и професията на лицето, но не зависи от месечните му доходи, както при държавната здравна осигуровка. Ето защо този вид застраховка се предпочита от самоосигуряващите се лица. Като цяло, частно застрахованият пациент в Германия, получава по–добро медицинско обслужване, има възможност за избор на болнично заведение и конкретен специалист. Така също, има достъп до най-новите медицински разработки за лечение в конкретна област (нещо, което липсва в държавната осигуровка). Статистически е доказано, че частно застрахованите живеят средно 4 години по-дълго, от държавно застрахованите лица.

Изборът на правилна частна здравна осигуровка в Германия е сложен и комплексен процес, за който е добре да разполагате с всичката информация. www.krankenkassenzentrale.de е страхотен източник по темата за здравните осигуровки в Германия. Не би следвало да се взема предвид само цената на застраховката при нейния избор. Най-евтините предложения често са свързани с доста компромиси в предлаганите здравни услуги, а това крие риск. Препоръчва се баланс между цената на застраховката и предлаганите здравни услуги, включени в нея.

Действие

При частната здравна застраховка услугите са гарантирани до края на договора, като парите заплащани от пациента са предназначени само за неговото лично обслужване. Застрахованият пациент сам се разплаща с лекаря и след това получава парите си обратно от застрахователния институт, след представяне на фактурата от лекаря. Когато става въпрос за престои в болница, операции, сложно медицинско обслужване, застрахователният институт се разплаща сам със съответното болнично заведение.

Възможности за намаляване на месечната вноска

Застрахованото лице има възможността сам да определя дадени параметри и да конструира собствената си застраховка. По-този начин той регулира сам намаляването или увеличаването на месечната си вноска и качеството на здравното обслужване.

Първият начин за регулиране на месечните вноски за частно здравно осигуряване в Германия е собственото участие (Selbstbehalt). Това означава, че застрахованото лице само поема част от разходите за медицинско обслужване. Собственото участие може да варира от 0 до максимум 5000 евро на година. Хора, които не желаят да ползват алтернативен тип медицина, като хомеопатия, могат да намалят месечната си вноска, изключвайки я.

Общопрактикуващ или личен лекар също намалява месечната вноска. Неудобството е, че винаги трябва да минавате през личният си лекар в случай на нужда от направление към специалист. Съществуват още редица фактори, които могат да намалят месечната вноска за частно здравно осигуряване в Германия, като например разходи за животоподдържащи апарати, рехабилитация и други. Ето защо препоръчваме детайлно проучване преди да сключите частна здравна застраховка. А тако проучване и пълна информация за здравните застраховки в Германия, може да намерите на www.krankenkassenzentrale.de


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Статистически е доказано, че частно застрахованите живеят средно 4 години по-дълго, от държавно застрахованите лица.

    Е как не, при условие, че:

    Публикувано във факти.бг: частните имат право да откажат приема на дадено лице, ако то има тежки заболявания
  • 2 моторджия

    2 0 Отговор
    Не е баш така, ама аре. 10 г бях частно застрахован. Имах фирма и трябваше сам да се застраховам. Когато си фирма нямаш право на държавна застраховка. Пращам 5 пъти по-високи суми на месец отколкото, ако бях държавно застрахован. Отида на преглед и докторите напитки и какво ли не ми предлагаха и никога не чаках за нищо. Просто отношението става друго. След катастрофа лежах в болница. Сам в стая, сестрите ме питаха непрекъснато дали имам нужда от нещо, а храната можех да си е избирам всеки ден. 8 различни менюта. Та богатите в Германия с частни зясраховки са нещо повече в здравната система от другите.