1 655 0

Катар прави бизнес на фона на кризата със съседите

Стратегическо сътрудничество между Катар и Оман

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Катар подписа меморандум за разбирателство с Оман на фона на дипломатическата криза с арабските си съседи, предаде „Дейли Сабах“. Меморандумът цели развитие на двустранните инвестиции и търговски взаимоотношения.

Оманската новинарска агенция ОНА обяви, че споразумението е подписано в Маскат. То обхваща широк спектър от сектори, в които ще си сътрудничат двете страни. Това включва производството и износа на хранителни продукти от султаната.

Оманският министър на земеделието Фуад ал Сайвани каза, че меморандумът отразява „солидните връзки“ между страната му и Катар. Катарската делегация посочи, че Катар поддържа стратегически отношения с Оман.

През месец юни се стигна до напрежение в региона, след като Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Йемен и Египет скъсаха дипломатически отношения с Катар. Властите в емирството бяха обвинени, че подкрепят екстремисти, близки до Иран.

Арабските страни дори затвориха въздушните си пространства и пристанища за Катар. От Доха посочиха, че срещу тях се води „икономическа война“. Оман, която е член на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, запази неутралитет.

Катар


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай