1 541 3

Предстоят над 5000 проверки на НАП в зимните курорти

Нарушенията намаляват до под 10%

Светослава Ингилизова

Контролната кампания на НАП продължава денонощно в зимните курорти в цялата страна. От началото й са извършени над 3000 проверки и наблюдения. Резултатите сочат, че най-много нарушения на данъчните изисквания има в Пампорово, а най-малко в Банско.

За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно нарушение, като първенството се държи от несъответствието на наличните пари в каса с отчетените на касовия апарат. Общият брой на нарушенията, открити от НАП от началото на зимния сезон в курортите намалява до под 10 % от проверените, отчитат от приходната агенция, като значителен принос за това има практиката на запечатване на обекти за данъчни нарушения за срок до 1 месец.

Инспектори на НАП, съвместно с екипи от МВР извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите от началото на туристическия сезон във всички зимни курорти. Следи се и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти, като на постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища.

Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени още поне 5 000 проверки, допълват от НАП. В кампанията участва и звеното за фискален контрол, който освен движението на рискови стоки проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди.

„Намаляването на дела на нарушенията всъщност е добра новина. Целта на НАП никога не е била самоцелно съставяне на актове, а поведение на търговците съобразено със закона“, каза по повод на зимната кампания директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Наблюдател
  Отговор
  1 23:20  31.01.18
  Тия у НАП се чудят какво да вършат, що не оставят хората да си изкарват хляба на спокойстви ами ги тормозят през сезона
 • 8888
  Отговор
  2 00:28  01.02.18
  Нормално е в Банско да са регистрирани най-малко нарушения! В Банско от страна на бизнеса се плаща такса спокойствие на данъчните да не ги проверяват. Един вид абонамент, плащаш ли си не те проверяват. Това е общоизвестно и на данъчните в лицето на шефовете им в София и на бизнеса! Има отчисления и за териториалният директор на София и за директорът на дирекция Контрол в София.
 • Пенсионера
  Отговор
  3 01:52  01.02.18
  А кака Мургиналия кво стана? Къде изчеьзна или е в кауша?

Напиши коментар:


Публикувай