Last news in Fakti

31 Януари, 2018 15:38 2 842 16

Трансадриатическият газопровод покрива 40% от нуждите на България

  • газопровод-
  • тар-
  • природен газ

Газопроводът е част от Южния газов коридор

Трансадриатическият газопровод (TAP), който предвижда транспортиране на азербайджански газ до Европа, ще посрещне до 40% от нуждите на България за природен газ. Това заяви търговският директор на TAP Улрике Андрес на конференция за газа в Европа във Виена, информира Trend.

"TAP и Южният газов коридор са ключова стъпка към енергийна сигурност, диверсификация и декарбонизация", каза тя и добави, че 10 милиарда кубически метра газ ще бъдат транспортирани през TAP, като ще посрещнат 40% от нуждите на България, 1/3 от нуждите на Гърция и около 12% от тези на Италия.

Според Андрес газопроводът е възможност за по-чист енергиен източник, особено за Югоизточна Европа, която предимно разчита на въглища.

TAP ще допринесе за намаляване на въглеродните емисии и постигане на екологичните цели, поясни представителят.

Газопроводът е част от Южния газов коридор, който е един от основните енергийни приоритети на ЕС.

Газът ще е от находището Шах Дениз 2.

Тръбата ще се свърже с Трансанадолския газопровод на турско-гръцката граница, преминавайки през Гърция, Албания и Адриатическо море, достигайки до Южна Италия.

Акционери в проекта са: BP (20%), State Oil Company of Azerbaijan (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) и Axpo (5%).

Тръбата ще бъде с дължина 878 километра ( Гърция - 550 километра, Албания - 215 километра, Адриатическо море - 105 километра и Италия - 8 километра).

Най-високата точка е на 1 800 метра в албанските планини, а най-ниската на 820 метра под водата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 124578

    17 2 Отговор
    Там дето пише колко ще е дълга тръбата, никъде не се споменава България.
    Нали Борисов ходи нещо да се договаря в Азербайджан, или вече всичко е било договорено?!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 2 Kcaniba

    15 5 Отговор
    Пълна партенка!!
    Туй докато стане , ще има Северен поток 3
    и Южен 2!!!

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Реалист

    10 17 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    И още 10 Южни потока да направят ушанките, ние ще купуваме по-евтин газ от азерите. България си гони интереса.

    Коментиран от #5, #12

  • 4 Крив макарон

    15 2 Отговор
    Докато направят тръбите цената ще стане една, не се заблуждавайте. За нас българите пак ще е скъпа защото не работим и храним една голяма тумба неграмотни крадци и мошенници.
  • 5 Реално

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    И кой ти каза че азерската газ ще ни е евтина??? Я погледни колко е дълго трасето-а това са разходи,режийни плащания,транзитни такси и т.н.. Реално изпуснахме питомното-та да гоним дивото..
  • 6 Шабиха

    8 1 Отговор
    За германците - Северен поток, за на - Истанбулска конвенция. Един джендърски четвъртит, т.е. Азерите вече играят с руснаците, надейте се вие на евтина газ, ама друг път. За смях станахме.
  • 7 законен

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Боцка, боцка , а ?!! Ама туй вече става ,още по-миналата година става , даже преди "Турския" ще стане , даже може да го удвоят докато бащицата се чуди къде да изкара тръбата !! То е ясно , че ще е във Варна , ама сега още мислим как да го обявим , че да не личи , че сме нас... ни !!
    http://dnes.dir.bg/news/gazoprovod-solun-krajat-zhen-potok-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-22658605
  • 8 onq s konq

    7 7 Отговор
    Повечето от вас тука НЕ РАЗБИРАТЕ за кво става дума,а е просто:САМОТО НАЛИЧИЕ НА АЗЕРСКИ ГАЗ НА ПАЗАРА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПАЗАРИ ЗА ЦЕНАТА НА РУСКИЯ!А иначе руснака ни гледаше безчувствено как се гънем енергийно,удря по масата и казва-"Братушка,това е цената.Ако не щеш-не ми губи времето!"Както и да е-нещата си идват по местата задължително, след като сме членове на ЕС и НАТО.
  • 9 законен

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "124578":

    Я почетете малко , белким ви влезе нещо в главите :
    Реално тръбата към Сърбия ще минава по трасето на проекта "Южен поток", само че тя ще е една.

    Тръбата Димитровград - Ниш е с ограничен капацитет, това е старият план за интерконектор между двете газопреносни системи – на Сърбия и на България, уточни проф. Тасев.

    Новината е, че съществуващата компания в Сърбия ще се преименува "Сръбски поток", каза той. По думите му това означава връзка с втората тръба на газопровода „Турски поток“.

    „Което означава, че ще се свържат втората тръба на "Турски поток", която ще премине през нашата система (естествено ние трябва да направим допълнителен интерфейс) и ще продължи през Сърбия за Баумгартен - крайната цел на "Южен поток", само че при значително по-ограничен капацитет. С което се решава проблемът на Русия за третия енергиен пакет и за втората тръба на "Турски поток".

    Коментиран от #10

  • 10 законен

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "законен":

    Освен това, за да спазим наистина пакета в нашите тръби, ние можем да пуснем клиентите от турска страна и от Австрия, които да извършат сделката на наша територия, между другото това е и идеята и на газовия хъб "Балкан". Разбира се, за да реализираме това нещо, ние трябва да направим допълнителни инвестиции, те вече се правят.

    По-важното беше, че в дадения случай, ако по-рано руската страна беше инвеститор по цялото трасе, започвайки от Русия, в съдружие през морската част и след това България с българската страна, след това сръбската и по-нататък Унгария и Австрия, то сега всяка една от страните поема ангажимент сама да строи“, подчерта още проф. Атанас Тасев пред националното радио.

    През нашата страна в рамките на газовия хъб „Балкан“ ще минава не само руски газ, но газов микс, припомни проф. Тасев. Той уточни, че спазваме условието за три независими източника:

    „Освен това България вече ще бъде търговец – тя ще купува на границата газа, ще прави смес и ще продава на турската граница по националния газопровод, който няма да има функцията на транзитен, тоест няма собственост на Русия върху тръбата.!!!!!!!
  • 11 Варна

    9 3 Отговор
    Днес съобщиха, че Германия е дала разрешение за Северен поток2 с капацитет 55млрд.куб.м. Което в крайна сметка я правръща в основен транзитьор и разпределителен център за Европа.
    Необходимостта от газ за Европа след спирането на доставките през Украйна е около 65млрд. куб. м газ. Такъв беше предвиденият капацитет на Южен Поток. - Този капацитет сега е разпределен от Север 55млрд. и през Турски поток още 15млрд. куб. метра.
    Това на практика означава, че Въпросът с газта е решен и ние го духаме като транзитна страна. Онези 180 млн. долара които вземахме до сега ще отпаднат през следващата година. Понеже има достатъчно тъпи герберски симпатизанти бих ги попитал като извадиш тези 180 млн. долара от общото ни потребление от 3млрд. куб.м газ. Какво се случва с цената на която ние пазарим газа? - Аз ще Ви кажа! - Това са 0,06$ на кубик или 60 долара на 1000 куб. м газ по малко от цената! - Тези 60 долара от догодина няма да са налични в сметката ни! Сиреч ние тук след великите сделки на онзи тъпанар Борисов ще плащаме по- висока цена на газа с 60 долара на 1000 куб. м газ. и няма да сме вече транзитна страна! От Турски поток и ЮГК ще има една отбивка за нас като консуматор, а не като транзитна страна. Балкан няма да се случи за нещастие, а онзи джендър от Банкя ще се оправдава, че не е бил виновен.

    Коментиран от #13

  • 12 зрител

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    И, кога ще стане това бе реалисте ? Да ти кажа ли ? Точно никога. То от такива като тебе " реалисти" българия удари в дъното и продължава да се зарива в калта
  • 13 законен

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "Варна":

    Днес (тоест вчера) съобщиха САМО и ЕДИНСТВЕНО , че два германски града от селски тип са дали разрешение за стоеж ПРЕЗ ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ , което с нищо не ангажира държавата , да не говорим за ЕС !!!!! Демек , имали пари газпромовци , дали , я на кмета , я на града , при всички случаи това ИЗОБЩО не значи , че нещо въобще ще се строи !!!!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Варна

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "законен":

    Това е разрешение от централната власт а не от села и паланки. - Дай да си говорим сериозно! Ние вече загубихме позиция и в нито един проект, абсолютно нито един проект, не съществуваме в пътната карта като транзитна страна, а само като потребител!
    Парите които до сега вземахме като транзитни такси, до година спират! - 180 милиона долара вече няма да влизат в страната!
    Ние оставаме като чиста форма потребител на цена кой каквато му хрумне с един куп транзитни такси на всичките страни през които минават тръбите! ЮГК и Турски поток са с нисък дебит и не предвиждат да бъдат разширяване до такава степен че да се превърнат в основно трасе и това е самият факт и в двата проекта... - На техните пътни карти България стои като един тъп консуматор с годишни обеми от около 2,5-3 млрд. куб- метра газ. Нищо Друго! А нашата газопреносна мрежа се развива само до там, да имаме реверсивни връзки със съседите си. - Нищо повече! - Реверсивни връзки! За тая простотия аз лично съм готов да линчувам оня джендър от Банкя. - Не ми пука да ли ще продължава да се оправдава, че ЕС го били излъгали! - Аз не плащам заплатата на някой от ЕС или САЩ за да вземат решения а на онзи селянин. - За това... - Дърво!
  • 15 дкухфьц

    0 3 Отговор
    Хаха, пак забравихте, че искаха с наши пари да си построят чрез фирмите на КОЙ паток на двойна цена... дето не се знае кога ще се избие. Ама що все забравяте дребните подробности.
  • 16 българин

    2 0 Отговор
    Ква тръба,ква България,кви ги сънувате?
    Бойко при.ба всичко и наговори купища глупости за разни хъбове и тем подобни тъпотии!Такава далавера на века изтървахме,че нямам думи!Ще се радвам да доживеем деня,в който да му се поиска сметка за антибългарското поведение и за защитаване на интересите на презокеанските му господари!!!