3 978 4

Гърция бори кризата с марихуана

Районът на Верия ще създаде над 2 000 работни места през следващите две до три години

Венцислав Михайлов

Гръцката икономика е ударена от 10 години от финансова криза, като безработицата достига 20%. Сега правителството смята, че производителите на марихуана в саксии могат да помогнат.

Проект за култивиране, обработване и изнасяне на медицинска марихуана във Верия, в плодородната северна част на страната, показва как Гърция вижда канабисът като потенциален растеж за страната, която има топъл, сух климат, подобен на Калифорния, съобщава в. "Български новини".

Новото законодателство може да превърне плана в реалност още през следващото лято. Районът на Верия ще създаде над 2 000 работни места през следващите две до три години, смята Георгиос Заферайс, главен изпълнителен директор на Golden Greece, компанията, която отговаря за координирането на групата от 10 инвеститори от страни като Канада, Казахстан, Полша и Израел.

Първият кръг от инвестиции се оценява на € 400 млн., Като се увеличава до над 1,5 млрд. Евро, а 80% от работните места в области като отглеждане, търговия и транспорт могат да отидат при гърците.

„В Гърция ние не търсим привличането на хора от други области, които имат опит в канабиса“, казва Майкъл Блади, един от инвеститорите, участващи в проекта Veroia. „Ще обучим толкова хора, колкото ни е нужно, и ще започнем да развиваме собствената си култура тук“.

Докато първоначалните планове ще се съсредоточат върху извличането, преработката и опаковането на медицинската марихуана, инвеститорите търсят и евентуален пазар за канабис в страната, при условие че правителството избере по-пълна легализация в бъдеще, според Блади. Алексис Ципрас, ентусиазиран поддръжник на проекти като „Верия“, трябва да предложи законодателство, което да позволи проектите за отглеждане да започнат още в края на този месец.

Законопроектът ще бъде публикуван на уебсайта на правителството, за да се даде възможност на обществеността да прецени легализирането, отглеждането и износа на медицинска марихуана. „Има значителен интерес от страна на инвеститорската общност да се възползва от възможностите на новата правна рамка за лечебния канабис в Гърция“, казва министърът на земеделието Евангелос Апостолу.

Правителството е готово да помогне на всеки инвестиционен проект, който би могъл да помогне за засилване на икономиката, казва той. В допълнение към постоянно високата безработица, икономическата криза също удря заплатите в Гърция. Средните месечни заплати, които възлизат само на 586 евро, са сред най-ниските в Европейския съюз, така че всяка инициатива, обещаваща по-високи заплати, със сигурност ще резонира с правителството. Най-печелившите сред служителите в легалната индустрия за канабис могат да донесат 80,000 – 100,000 годишно, според Блади.

Поддръжниците на проекта твърдят, че положителният ефект върху заетостта и заплатите е буфер срещу евентуални бъдещи промени в правителството.

Гърция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ей Скобар
  Отговор
  1 16:49  02.02.18
  Може и кока за медицински цели ;)
 • Османчо
  Отговор
  2 17:08  02.02.18
  Еми работници от къдя бре , те тези ги мързи да гледат а ти ще го караш земеделец да става

  Коментиран от #3, #4

 • Орляк
  Отговор
  3 17:44  02.02.18

  До коментар #2 от "Османчо":

  От кърджалииските ти адаши,аркадаш.
 • Мая
  Отговор
  4 18:18  03.02.18

  До коментар #2 от "Османчо":

  Ще станат българите земеделци.Нали са работни.

Напиши коментар:


Публикувай