Last news in Fakti

2 Февруари, 2018 20:35 3 139 25

Енергийният министър: Държавата не може да влияе на цената на тока

  • електричество-
  • ток-
  • бизнес-
  • пазар-
  • енергетика-
  • теменужка петкова

Целта на промяната в Закона за енергетиката е изпълнителната власт да няма нищо общо с регулирането на цената на електроенергията, заяви Теменуйка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова сподели мнението, че бизнесът недоволства от увеличение на тока между 30 и 60%. Според нея ситуацията е много притеснителна - това, което българският бизнес е изнесъл като данни, като свои предположения за увеличаване цената на електрическата енергия на свободния пазар. По думите ѝ, споделени пред БНТ, тази информация върви в публичното пространство в последния месец. Петкова коментира, че държавата не може да влияе нито на свободния, нито на регулирания пазар и на цената на електрическата енергия.

"По този повод през декември миналата година ние проведохме две срещи с българския бизнес, със синдикатите, с производителите на електроенергия, държавната енергетика в т.ч., заедно с нас бяха и търговците и КЕВР. Всички страни в този процес бяхме на една маса. Целта на тази среща беше да се изяснят какви са причините, ако има такова повишаване на цената на електроенергията на свободния пазар", уточни Петкова.

"След като става дума за свободен пазар, всички знаем как се определя - определя се от търсенето и предлагането. Що се отнася до регулирания пазар, на който са всички битови потребители и консуматори на електрическа енергия - небитови консуматори, които са присъединени към мрежите ниско напрежение, то цената е регулирана от КЕВР и тя е такава, каквато регулаторът я е определил. Държавата не може да влияе нито на свободния, нито на регулирания пазар", отбеляза енергийният министър.

"Целта на промяната в Закона за енергетиката е отделянето на КЕВР към българския парламент и неговото избиране от страна на парламента, т.е. изпълнителната власт да няма нищо общо с регулирането на цената на електроенергията. Но що се отнася до цената на свободния пазар, категорично държавата няма как да се намеси на този пазар", заключи Петкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    44 1 Отговор
    Държавата на ГЕРБ е само да крадне от народа др.задължения няма!
  • 2 Борис

    43 2 Отговор
    Като държавата неможе да влияе на цената на тока произведен на нейна територия с нейни мощности ,тогава кой арменския поп ли?След некоя година като спре козлодуйхептен ще лапаме големия......сладолед.
  • 3 Гост

    34 0 Отговор
    Как да влияете, след като продадохте всичко държавно! Правите всичко възможно тези мръсници безпроблемно да функционират на наша територия и си получавате "такса помощ" и си пълните джобовете, а бедният народ нека да се радва на всяко ново увеличение!
  • 4 гробар

    26 0 Отговор
    Епа закривай тогава......
  • 5 Роман дизел

    28 0 Отговор
    Тя тая държава на какво ли може да влияе на нея само и влияат, още малко остана и ще я видя за последно от високо.

    Коментиран от #6

  • 6 емигрант

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Роман дизел":

    Аз я видях отдавна от борда на "българия ер "
  • 7 г-н Хокинг

    26 0 Отговор
    Че то това означава с 2 думи "НЯМАМЕ ДЪРЖАВА"
  • 8 777

    23 0 Отговор
    Държавата няма как да влияе само при ДИВИЯТ капитализъм! Тази да си подава оставката! На това място трябват знаещи и можещи с топки!
  • 9 Роман дизел

    13 0 Отговор
    Добре са и написали заглавието- ТеменУйка,орган има топки няма . Убава работа ама българска.
  • 10 Варна

    22 0 Отговор
    Това са глупости, че не може да влияе!
    - Оправдава се заради взето вече решение и то не вчера а преди повече от 6 месеца.
    А иначе КЕВР по смисъла на това от къде им идват заплатите и статута са държавни служители с функция Енергийно и водно регулиране! - Сиреч вменено им е такава функция! Второ БЕХ (държавно предприятие) са задължени от държавата да изкупуват на високи цени тока от ВЕИ. - Те също могат да променят цената на изкупуване. - Следователно да влияят върху микса!
    Трето: АЕЦ е държавно предприятие с най- ниската цена. Може приоритетно да се ползва тяхната енергия а не на останалите. - Което също е инструмент. Още повече че АЕЦ може сами да си продават енергията а не чрез прекупвачи.
    Накрая ако енергийното министерство, БЕХ, НЕК и КЕВР не могат да контролират отрасъла...
    - То тогава за какво ни е това министерство и да хрантутим хиляди държавни чиновници включително и тази със дебелият и ХХХХ з.
  • 11 Райчев

    23 0 Отговор
    Изроди мръсни... заслужавате да умрете от глад.... цялото правителство... барабар с предишните....
    Ел. Енергията се произвежда от АЕЦ Козлодуй! Това е държавно предприятие, на кой са му нужни посредници и частни под изпълнители. Цялата система за енергетика трябва да бъде удържавена, така цените ще бъдат доста по—нормални!!!! Кой ако не правителството ще защитава нашият интерес дори в тази тъпа и нелепа ситуация с измислените ЕРП... които са приватизирани. ВИЕ ИЗЧАДИЯ ГНУСНИ СТЕ ОТГОВОРНИ ЗА ТОВА!!!
  • 12 Гостенин

    12 0 Отговор
    И това го казва министър ?????
  • 13 БАЦЕТО

    12 0 Отговор
    Ама вие за какво сте госпожо УЖ министър къде е тая ДЪРЖАВА еза това ще загубите и да не сте следващите които ще излизат с БЯЛ АВТОБУС ЗАБАВЯТЕЛИ НАРОДА КЪДЕТО Е ОЩЕ ОСТАНАЛ ИЗНЕМОГВА
  • 14 Джентълменът русофил

    8 2 Отговор
    "Енергийният министър: Държавата не може да влияе на цената на тока“ Да, това е вярно. Това е проблема при капитализъма, а именно, че човешкият фактор няма абсолютно никаква власт над държавата и икономиката. И да, това е голям плюс за развитието на капиталистическите държави, но голям минус за гражданите им, или по-точно за потребителите им. На Запад граждани няма -
    всички там са роботизирани потребители - без собствено мнение и без право на глас. Ако например по BBC кажат, че са открити доказателства, че Путин е извънземен, вярвайте ми, че нито един британец няма да се запита "а бе даже а, дали това не е пропагандна лъжа". Напротив дори - всички, ще започнат да повтарят в един глас "Путин е извънземен, Путин е извънземен". Ето защо не харесвам Западният капитализъм.
  • 15 Шаран БГ

    9 0 Отговор
    И това е МИНИСТЪР на енергетиката !?
  • 16 Анонимен

    5 0 Отговор
    Темен-уйка Петрова като не може да си свърши работа да отива да пасе овцете.
  • 17 Да бе

    1 0 Отговор
    то държавата може да влияе само върху условията изменящи цената на тока. Пък някои пропускат това.
  • 18 бай село

    4 0 Отговор
    За каква държава говорите ? Няма такова понятие , има шепа марионетки , които харизаха всичко печелившо , на чужди фирми за да получават по няколко цента лична облага! Те не могат да се месят на ток , вода , парно , горива , здравеопазване , абе за нищо не могат и не искат да се месят . На тях (работата ) им е да правят (закони) , да приемат конвенции , да правят избори и най вече да крадат и събират кървави такси субсидии и данъци от нашия гръб! След , като не могат да се месят в нищо , не следва ли да си зададем въпроса ЗАЩО ГИ ХРАНИМ? Докато народа не вземе да си гледа работата и да унищожи тая напаст , паразити бял ден няма да има!
  • 19 Патриот

    6 0 Отговор
    Тогава за какво е Комисията за водно и ЕНЕРГИЙНО регулиране?
    След като не могат да влияят щата на половина, заплатите - минимални.
    Същата работа и БОРКОР, ДАНС, МАНС. Корупцията расте ли расте. Дори европейците ни признават, че сме най-корумпираната държава в Европа и пак си функционират тези органи, комисиийки и т.н. Това са просто топли места и тлъсти заплатки за наши хора.
    Имитация на държава! Гарантирано от ГЕРБ. Или след 10 години герберастко управление пак е виновен ония СтанишеФ.
  • 20 растрел за крадците на власт

    3 0 Отговор
    Наглата престъпничка на снимката не и пука че бедния ограбени български народ плаща над 11 евро цента з а киловат час а десетки милиарди киловачаса електроенергия произведена от БЪлгария се изнасят за нищо..изнасят ток под 2 евро цента на киловат час
  • 21 растрел на наглите крадци на власт

    6 0 Отговор
    Напомняме че около 100% от тока се произвежд а от елцентрали собственост на БЪлгарския народ.

    НЯма никакви доказателства че се произвежда ток /годен з а елмрежата/от фотоволтаични и вятърничеви централки
  • 22 ток

    4 0 Отговор
    Дьржава и мафия.
  • 23 некойси

    1 0 Отговор
    "Теменуйка Петкова" :)
  • 24 Колю

    1 0 Отговор
    Туй не можете, онуй не можете... За какво сте там и вземате заплати от 3 до 8 хиляди? Застрахователите не можете да контролирате , винетките вдигнахте ,водата и парното не можете, горивата на бензиностанциите не можете. Махайте се и стига само говорене на лъжи да можете и кражби. Иначе нови лицензи да измисляте ,рестриктивни норми все нови да налагате и глиби , и данъци . Само това можете. Не от герб , а всичките само за това сте там. Сутрин ставате и вечер заспивате с мисълта какво още да острижете и как то да потече към вас и не наядените ви фамилии.
  • 25 декласиран от обществото

    0 0 Отговор
    Не ми пука за тока. Аз се топлим със гуми