1 529 5

Колко печелим от чуждите филмови продукции

Продуцентите на по-малките продукции внасят в страната ни между 1 и 3 милиона евро

Мария Атанасова

Между 1 до над 10 милиона евро внасят чуждите филмови продукции, заснети на български терен. Сумата варира според мащаба и сложността на проекта, като в нея са включени наемите на студиа, декор, техника, хонорарите на специалистите и т.н. Така продуцентите на по-малките продукции внасят в страната ни между 1 и 3 милиона евро за средно около 2 месеца работа, пише "Монитор".

Над 200 малки проекта и реклами са реализирани в най-голямото ни студио „Ню Бояна“ за изминалата 2017 г. Сред тях попадат както реклами и късометражни филми, така и по-нискобюджетни ленти като британския сериал Plebs. Продукцията на ITV2 е изцяло заснета у нас от първия й сезон през 2013 г. Миналата година тя реализира последния си четвърти сезон, бюджетът на който възлиза на над 2 милиона евро.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бай Тодор
  Отговор
  1 10:42  05.02.18
  Кой прибира парата е интересното?

  Коментиран от #2

 • Azazel
  Отговор
  2 11:37  05.02.18

  До коментар #1 от "бай Тодор":

  Много хора и фирми. Основните разходи на една ниско бюджетна филмова продукция в снимачния период, са за екип (разбирай - хонорари на 50-100 български специалисти), актьори и масовка (главните актьори си ги водят от чужбина, но за второстепенните роли, епизодиците и масовката се наемат местни актьори и статисти). Освен това, тук се наема транспорт, плаща се за локации, охрана, реквизит, костюми, строят се декори (дървен материал и т.н.). За павилиони и техника се използват най-вече Ню Бояна и още две-три по-малки студиа, но, в крайна сметка - те са си заслужили парите, не само защото са инвестирали в инфраструктура и техника, но и, защото самите те, без държавна или общинска подкрепа, рекламират държавата ни като филмова локация, и привличат чуждите продукции.
 • 3 20:50  05.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Патриот
  Отговор
  4 20:55  05.02.18

  До коментар #3 от "приватизираната бояна":

  И какво става идват американците дават милиони, които заминават... пак в америка. А за нас сигурно пак е 1%. Подигравка!

  Коментиран от #5

 • приватизираната бояна
  Отговор
  5 21:12  05.02.18

  До коментар #4 от "Патриот":

  всъщност американците плащат десятъка само т.е. данък 10% студио "бояна" е тяхно и плащат 10% данък на държавата, а всичко което постъпва в държавната хазна се харчи за глупости и потъва в партийните каси и частни джобове, и с евро средствата е същото, то затова до българина не достигат пари и работим за 300 евро ... инак студиото плаща на разни българи да бачкат там и да вършат тежката работа, но това са хипер смешни пари... печелят разни смешни бг продуцентчета кат' подизпълнители и това е! нищо не влиза в държавната хазна! абсолютно нищо! ако влизаше, то министреството на културата щеше да цъфти и връзва, и нямаше да се чуди откъде да вземе 5лв, а бойко или друг управляващ да ги лъже, че нямало пари... инак пари си има, но ги крадат!

Напиши коментар:


Публикувай