5 Февруари, 2018 17:33 1 974 1

Малтийските инвестиции у нас близо €300 млн.

  • малта-
  • инвестиции-
  • бизнес-
  • емил караниколов

Стокообменът между България и Малта за първите девет месеца на 2017 г. възлиза на 22.2 млн. евро

Малтийските инвестиции у нас близо €300 млн. - 1
Снимка: БТА

За последните 20 години преките нетни чуждестранни инвестиции от Малта са положителни в размер на 285.6 млн. евро, с което страната се нарежда на 22-ро място по размер на преките инвестиции в България. За първите девет месеца на 2017 г. инвестициите са положителни в размер на 15 млн. евро.Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на българо–малтийски бизнес форум, на който присъстваха представители на над 200 компании.

В рамките на събитието бе подписан Меморандум за разбирателство между Българска агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Trade Malta, както и между двете търговско-промишлени палати.

Цитиран от пресцентъра на министерството на икономиката, Караниколов посочи, че двустранните отношения между България и Малта се развиват добре, но трябва да се работи още по-усилено за увеличаване на стокообмена, който през 2016 г. е в размер на 58.6 млн. евро, а за първите девет месеца на 2017 г. възлиза на 22.2 млн. евро.

Икономическият министър подчерта, че чрез бизнес форума ще бъде даден стимул за развитието на търговско-икономическите връзки и ще насърчи представителите на бизнеса от двете страни. По думите му освен в търговията, съществуват възможности за сътрудничество в сферата на туризма, по линия насърчаването на малките и средни предприятия и междуфирменото коопериране и формирането на клъстери, развитие и реализиране на двустранни проекти и инициативи в сфери като енергетиката, инфраструктурата, транспорта, околната среда, телекомуникациите и други.

Събитието е част от програмата в официалното посещение на г-жа Мари-Луиз Колейро Прека, Президент на Република Малта, която е на визита у нас по покана на Президента на Република България, г-н Румен Радев.

По-късно днес министър Караниколов ще проведе среща с Крис Кардона - министър на икономиката, инвестициите и малкия бизнес и с Кармело Абела - министър на външните работи и търговията на Малта, на която ще бъде обсъдено задълбочаване на търговско-икономическите взаимоотношения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТНО

    3 0 Отговор
    Офшорките нали ?????