Last news in Fakti

14 Февруари, 2018 17:21 6 415 8

Никой не плаща данъци от биткойн

  • криптовалута-
  • биткойн-
  • данък-
  • сащ
Никой не плаща данъци от биткойн - 1
Снимка: Shutterstock

При споменаването на думата криптовалута първата асоциация е главоломното поскъпване на биткойн през 2017 г. Началото на всяка следваща година е времето за подаване на данъчни декларации. От близо подадени 250 000 такива до момента в САЩ, под 100 са попълнили специалния формуляр за печалба или загуба от криптовалута. Практиката е показала, че американците с „по-сложни” данъчни декларации ги подават по-късно, особено в случаите, в които дължат пари. „Въпреки това очакваме ръст на лицата, които ще декларират притежаването на биткойн”, коментира Джaгджийт Чayлa, генерален директор на Сrеdіt Каrmа Тах.

Особеността при американското данъчно законодателство е, че то разглежда криптовалутите като собственост, а не като валута. Т.нар. „копаене” също подлежи на данъчно облагане. Според специалисти, по-лесно ще е ако криптовалутата се третира като валута, а не като вид собственост.

В България собствениците на виртуална валута трябва да ги декларират в годишната данъчна декларация. Плаща се плосък данък в размер на 10%, тъй като доходите от търговия с биткойн се класифицират като финансов актив.

Срокът за подаване на декларацията е 30 април, като това е и срокът за заплащане на дължимото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пророка М

    25 1 Отговор
    Те там е гоолямата МЪКА не плащат и на банкерите,как може та това си е престъпление по-сериозно от 1 000 000 убийства.Мъкаа,мкааа за обирджиите.
  • 2 BTC fan

    22 0 Отговор
    Та нали точно с тази цел е създаден биткойн. Нека първо да го признаят за пари, а пък след това да търсят данъци, иначе какъв данък търсят от компютърна игра, където просто си разменяш точките с другите участници.
  • 3 Ммм

    6 0 Отговор
    Когато банкерите се научат да плащат нормална лихва , а не аз да им давам че работят с моите пари, тогава да търсят данъци.
  • 4 Гост

    7 0 Отговор
    В една игра печеля по 20-25 000 лв дневно, дано не искат да им плащам данъка!!!

    п.п: Статията е подвеждаща, собствениците на виртуални валути не трябва да декларират валутите, а печалбата от валутни операции.
    Т.е ако си имал 10 биткойна за по $8000 и си ги продал на $15 000, то като си взел парите разликата трябва да се декларира като печалба ако си я прибрал в банката.

    Така утре на въпроса "тези 70 000 долара от къде са ти като нямаш доходи" човека може да си покаже декларацията.

    Дург е въпроса ако ги е "копал" че няма как да докаже какъв ток е инвестирал за да си го приспадне....

    затова да си ги харчи във виртуална валута, и данъчните само да се чудят как получава телевизор по куриер, безплатно :)
  • 5 лимонад

    5 0 Отговор
    а тия дето са загубили от последното падане на цените, как да го отразят в данъчните си декларации... евентуално ще им връщат ли пари ?
    ако следваме принципа на акциите - плащаш само ако ги осребряваш.... може и да бъркам за последното
  • 6 Именно

    2 0 Отговор
    Не може да бъде! :О
    Сега остана да кажете и такшишите не плащат данъци!
  • 7 гост

    4 0 Отговор
    БНБ и други институции излизат със събщения: не търгувайте с биткойн, нищо не можем да ви гарантираме, не можем да ви защитим, търговията с криптовалути не е правно регламентирана. Тогава от какъв зор, след като държавата сама казва, че нищо не гарантира, трябва да се плаща данък?
  • 8 Slavic Vibes

    3 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: В България собствениците на виртуална валута трябва да ги декларират в годишната данъчна декларация. Плаща се плосък данък в размер на 10%, тъй като доходите от търговия с биткойн се класифицират като финансов актив." -- смешници, това като го прочетох и се изсмях на глас, жена ми помисли, че съм се напил пак!