1 971 7

Вливат 30 млрд. USD в иракската икономика (СНИМКИ)

Снимки: АР/БТА
Снимки: АР/БТА
Милена Богданова

Възстановяването на Ирак беше обсъдено на тридневна конференция проведена в Кувейт. Седемдесет и шест държави, 107 неправителствени организации, 51 фонда и над 1000 представители на бизнеса обсъждаха по какъв начин могат да участват във възстановяването на икономиката и най-вече инфраструктурата на Ирак. През трите дни на мероприятието са сключени договори на обща стойност 30 млрд. USD, съобщи министърът на външните работи на Ирак шейх Сабах ал Халед ал Хамад ас Сабах. За цялостното възстановяване на инфраструктурата са нужни близо 100 млрд. USD.

Сред по-атрактивните обекти за възстановяване са летището в Мосул. Съществуват обаче и проекти за изграждане на напълно нови съоръжения. Те целят стабилизиране на икономиката и намаляване зависимостта на страната от петрола.

Основната причина именно сега да започва процесът на възстановяване на държавата, която в продължение на 20 години беше опустошена, е че през декември 2017 г. тя официално обяви победа над Ислямска държава. Последната беше завзела близо 30% от територията на Ирак след 2014 г.

По отношение на държавите, които решиха да инвестират в Ирак то Великобритания в продължение на 10 години ще дава по 1 млрд. USD годишно кредити за износ. Саудитска Арабия се договори за отпускането на 1.5 млрд. USD за възстановяването на Ирак, а Турция – 5 млрд. USD като част от сумата ще е под формата на заем, а другата ще са инвестиции. Съседен Кувейт ще отдели 1 млрд. USD за инвестиции в Ирак и още 1 млрд. USD под формата на заем.

Федерика Могерини – върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, обеща финансова инжекция на стойност 400 млн. USD. Те ще са насочени предимно към проекти за развитие и такива в хуманитарната област.

САЩ няма да участват с парични средства във възстановяването на Ирак. Те ще насърчават инвестициите от частния сектор (бел. ред. В конференцията участват 100 американски фирми) и американските съюзници от района на Персийския залив.Още по темата

 • Ирак дава гаранции на инвеститорите

  Ирак дава гаранции на инвеститорите

  Багдад е готов да даде необходимите гаранции на всички държави и организации-донори, които искат да участват във възстановяването на Ирак. ...
  12.02.2018
  7 724
  9

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • киро
  Отговор
  1 18:33  14.02.18
  САЩ няма да участват с парични средства във възстановяването на Ирак - те само ще лапат !!!

  Коментиран от #2

 • Лост
  Отговор
  2 18:44  14.02.18

  До коментар #1 от "киро":

  Те няма да участват, ама говорим за 30 млрд. долара, не евро. Пак ще заработи печатницата...
 • Лафчи
  Отговор
  3 18:45  14.02.18
  Попиляли са активи от 100 млрд. и сега ще дават 30! За щатите знаем, ще участват с петролните си фирми, защо ли толкоз скромни?

  Коментиран от #5

 • САП
  Отговор
  4 18:57  14.02.18
  Дааа :( Поредния екшън план на САЩ за вадене на пари. първа фаза: - обявяват управлението на една държава за терористично - правят война Втора фаза: - използват си остарелите си оръжия по нея - тестват и рекламират новите си оръжия - продават оръжия на двете страни в конфликта. - продават оръжия на всички наоколо да се защитават - разграбват цените артефакти. - разрушават една страна. Стара максима "победителите никой не ги съди" Трета фаза: - дават заеми за възстановяване. - изкупуват на безценица природните ресурси - взимат на концесии на безценица природните ресурси от марионетни правителства - поръчват си нови модерни оръжия на своя военно промишлен комплекс за изпълнение на следващия бизнес план. Чудесен бизнес план за продаване на демокрация САЩ печелят във всяка фаза долари. Чудя се кога на всички ще им писне от тях.
 • Щерю Атанасов
  Отговор
  5 23:35  14.02.18

  До коментар #3 от "Лафчи":

  Попиляни са активи за над 100 млрд, от които Ислямска Държава не попилява дори 10 млрд. Основните разрушители на Ирак са САЩ, Саудитска Арабия, Катар, Оман и Западна Европа, които водиха Първата и Втората Война в Залива, които създадоха затвори за измъчване на невинни иракчани и за радикализиране на местното население! Тези, които организираха войните разрухата в Ирак, ТЕ спечелиха войните, и те ще заграбят Ирак!!!
 • бла бла
  Отговор
  6 00:16  15.02.18
  Заеми , заеми , заеми . А цените на петрола хич не са добри . Дали ще бъдат върнати ??? Страните от опек могат да си ги върнат с по-големи квоти ,ама това може да ги скара . Според мен там скоро няма да има мир ;)
 • Патриот
  Отговор
  7 00:22  15.02.18
  Че 30 милиарда пари ли са? Предният кабинет на Премиера слънче похарчи 283 от тази сума за 5 месеца и никой не разбра къде отидоха. Тук държама цели да възстановяват с тия стотинки!!!

Напиши коментар:


Публикувай