16 Февруари, 2018 08:54 3 563 23

Азерски газ тръгва към Турция

  • газ-
  • турция-
  • азербайджан-
  • марош шефчови-
  • южен газов коридор-
  • доставки

През 2020 година газ ще започне да се доставя в Южна Европа

Азербайджан ще започне да доставя газ за Турция през лятото на 2018 година, обяви в Баку заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от ТАСС.

Той направи този коментар след четвъртото заседание на министрите от Консултативния комитет по проекта Южен газов коридор (ЮГК). „Работата по всички съставни части от проекта Южен газов коридор върви по план. През лятото природен газ от Азербайджан ще започне да се доставя на пазара в Турция. А през 2020 година газ ще започне да се доставя в Южна Европа", посочи Шефчович. Той добави, че ЮГК е стратегически проект, който ще засили енергийната сигурност на Европа.

По думите му азербайджански газ ще се доставя в България, а интерес за присъединяване към проекта проявява и Румъния. ЮГК е на стойност над 40 милиарда долара и ще се простира на 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Негови сегменти са Южнокавказкият, Трансанадолският и Трансадриатическият тръбопровод.

Основен източник на газ за този коридор е находището Шах Дениз в шелфа на Каспийско море със запаси от 1,2 трилиона куб. метра. Впоследствие се планира през ЮГК да се доставя газ и от други източници, включително от Туркменистан. В момента Европейската комисия продължава да проучва възможностите за доставка на туркменистански газ за Европа, отбеляза Шефчович.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гЪзовик

    12 6 Отговор
    герберите и Теменужка още от сега да впрягат камилите и да го чакат газа около границата те да го чакат а не той тях ха ха мисля че с по три бидона на камила ще е добре няма да им тежи много и няма вероятност да бягат из Сакар ха ха

    Коментиран от #2, #4

  • 2 гост

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "гЪзовик":

    Боцка , боцка , нали , сега как ще обясняваме , че нямало "друг" газ , освен братския съветски ???? Че и по-евтин на всичкото отгоре !!!! Че и ПОВЕЧЕ на всичкото отгоре , като се включат Иран и Туркменистан !!! Искаш ли да познаеш след колко години Русия ще забрави , че е продавала газ в Южна Европа ??? Подсказка , по-малко от пръстите на ръцете ти , хахахаха !!!!

    Коментиран от #9

  • 3 Бончо

    15 7 Отговор
    На мене ли ми се струва така, или е истина, но този газ, като че ли лекичко ни заобикаля.

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "гЪзовик":

    И още нещо да те светна , освен по тръбата , Грузия и Румъния строят и терминали за втечнен газ от същия газопровод , за да дублират тръбата през Турция !!! И знаеш ли защо Румъния се интересува от каспийски и средноазиатски газ , като след три години ще има собствено производство три пъти повече от собственото си потребление ???? Щото смята всичкия излишък да го ИЗНАСЯ по тръбата , дето бащицата ще я "затваря" от 2019 , вдяваш ли ?? И откъде ще мине тоя газ по тръбата до Румъния ??? Аууу , ми то май само през България е пътя , друг не се очертава , а ??!! А да си чул , че връзките с тая тръба ще са цели две и между Турция и България и между Гърция и България ??!! Та камилите мисля да си ги пазиш за любимците , може и камилска да проядат , то глада не пита , зор голям !!!!
  • 5 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бончо":

    Не ти се струва , а ти се ще , ама само с мерака ще си останеш , не само че не заобикаля , ами връзките са ДВЕ , една през Турция и една през Гърция !!!

    Коментиран от #8

  • 6 Шансу Имамов

    9 8 Отговор
    Турихме и на Путин пръсчето,друг път да не се зъби толкова.

    Коментиран от #7

  • 7 ТАСС

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Шансу Имамов":

    Много Сашета коментират тъмната за тях материя.
  • 8 падналия ангел

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Публикувано във факти.бг: не само че не заобикаля , ами връзките са ДВЕ , една през Турция и една през Гърция
    Е как според теб не ни заобикаля, като едната е през Гърция а другата през Турция? Или после защото влизат и при нас, само като консуматори а не, като транзитен маршрут и трябва нещо да се гордеем ли? Разбирам тръбите да са Армения-България и тогава за Турция,Гърция и който щеш друг! Да, ама не!
  • 9 Варна

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Е и къде видя по- ниската цена, че нещо не разбирам?
    - И къде ние сме транзитьор?

    40 млрд. долара проект. От 3500 км. с минимум 3 страни, които ще получават транзитни такси и с по- малък дебит. Какви ще бъдат експлоатационните разходи?

    Човек трябва да мисли малко!
    Но много искам да разбера ти от къде разбра каква ще е цената?
    Ние сме смешен консуматор на газ.
    За нас бе важно да получаваме транзитни такси от пренос, а не доставката. 180 милиона долара които вземахме от настоящият пренос тази година ще спрат. Тези пари вече няма да влязат в хазната и вероятно Булгаргаз и Трансгаз ще трябва да съкращават персонал. Тези пари влизаха в обръщение в стната, а сега ги вадим от приходите...
    Аман от тъпи тролове!

    Коментиран от #13

  • 10 Румен

    7 6 Отговор
    Някой май не е поглеждал картата на света-та дава мненя тук.Обяснявам-за да стане този проект първо трябва да има политическата воля да се сдобрят Азарбейджан и Грузия-а там има териториален спор от преди 30 години.Като добавим и територялният спор между Армения и Азарбейджан-в които имат претенции и Грузия се вижда,че такъв проект е само мечта в близките 20 години.Никой няма да инвестира милярди долари в зона,която е спорна.Да не говорим и за трасето през Турция-северно-източната и част,която е винаги с размирно население от векове-перси,грузва,аримиени,арменци и т.н...Чак и Туркменистан намешахте-и как така бързо ще мине трасето през Каспийско Море и след това накъде--пак през Грузия за Турция--да ама се появяват горе-описаните проблеми..Та айде първо да се изгради трасето-и тогава да говорим.

    Коментиран от #11, #23

  • 11 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Румен":

    Тия ги обяснявай в пенсионерския клуб , дето като кажеш Москва и всички вярват !!! Проектът вече СТАНА , в момента пълнят тръбата за Турция , до края на 2019 ще е готова и тази за Европа , както и гръцката , споровете си ги запази за съвещанията в Кремъл , тука участват най-големите европейски компании !! И още нещо , до 2022 ще дойде и тръбата от Израел и Кипър , също в Гърция , а тая ирано-азеро-туркменистанската дотогава може и да я удвоят щото и това го има в проекта , тогава какви "спорове" ще обявяваш , сигурно между бащицата и газпромовци кой първи да си тури въжето , а ??!!

    Коментиран от #12, #18

  • 12 Трол

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    България с амбиции за играч на газовия пазар. Страната ни не само ще добива, но и ще изнася природен газ обяви премиерът Бойко Борисов.
    По думите му на 19 април започва добивът в Черно море на нефт и газ. Според Борисов така България ще се превърне в конкуренция на газовия пазар.
    Дечко, помниш ли ги тези думи, през 2016г. са казани! Кво стана с тази работа? Не ми говори глупости, като източника на тези думи!
  • 13 Шипшандърче

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Варна":

    стига си говорил глупости за тия 180 млн транзитни. Ушанките ни обираха с много по-вече заради високата цена на която го плащахме. Да ти припомня ли че се опитваха като в Украйна да изкарат народа по улиците като спряха зимата газта. Е, ние не сме закъсали за 180 млн - днеска само оня от здравната каса поиска 200. НО УШАНКИТЕ МОГАТ ДА СИ .....оставят газта само за тях. А находището на Кипър и Израел е огромно и под носа ни. Там цената ще е още по-ниска. А ти продължавай с мантрата за "транзита". Може ли да си толкова.... Явно може. Да не си некое аверче на Иво Атанасов "професора"?

    Коментиран от #14

  • 14 Варна

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Шипшандърче":

    Добре е да потвърдиш приказките си с някакви цифри, вместо да говориш врели не кипели!
    Като казваш по- високи , по- ниски.... Извади цифри, че да подкрепиш твърденията си! - Иначе драги думите ти са кръгла нула!
    В нито една пътна карта към момента България не съществува като транзитираща страна по който и да е проект!
    Кипър- Мипър... Думите ти не струват при условие, че този проект не се движи! Няма и конкретни параметри!

    Коментиран от #15, #17

  • 15 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    https://fakti.bg/mnenia/243894-koi-sa-gazovite-tigri-na-sredizemno-more
    Тия факти стигат ли. ??

    Коментиран от #16

  • 16 Варна

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Разбира се че не!
    Предполагаемо трасе, предполагаеми дебит, предполагаеми пари.... Пътна карта! - Няма, преки проекто сметки няма!
    Това е като газовия хъб на Бай Хой!
    И те питам ние какво печелим? Говорят за връзка с ТАП, а той къде отива? - Къде видя ние да транзитираме газ през ТАП?
    - Вземи се подготви по- сериозно, когато дискутираш темата!
    Нито знаеш какво би била цената от Азерите, нито от Израел или Кипър! - Нищо не знаеш! - Какво коментираш тогава?
    -Ако ще си говорим за времето и кой коя таковал ... -Може ама за сериозни неща не ме занимавай с врели- некипели!
    Колкото има Хъб тук, толкова има и проект за гад където ние сме печелившата страна! - Аз до сега такова нещо не съм видял!
    Южен Газов Коридор ако беше толкова изгоден до сега да беше се случил! Но не е! Защото цената му е към 40 млрд. с обем по- малък и е на 3500 км!
    Южен поток бе за 11 млрд. и 65 млрд. куб. метра газ! - Пари за БГ от транзитни такси! - Потреблението ни е буквално нулево! с 200 хил. домакинства имаме потребление по- малко от това на Истанбул, което означава, че ние не сме зависими толкова от газа понеже нямаме потребление!
    Всички проекти ни заобикалят и това каквото и да говориш се вижда на всяка една пътна карта и всеки проект който вече е в действие , а не е само на празни приказки! Целта бе да прибираме пари от там, а не да ми носят газ от 3500 км на цзена, която още не е много ясна! - Да не говорим, че на 99% е ясно че ще бъде по- висока заради скъпият
  • 17 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    И да ти напишем и цифри , че не ги знаеш явно !!! 16 млд. кубика от Азербайджан и другите с последващо удвояване ,. 16 млд. кубика от Кипър и Израел с последващо удвояване , Румъния засега минимум 6 млд. кубика , но прогнозни три пъти повече , май станаха вече повече от 65те дето ги мечтаеше бащицата , пък паднаха на 16 !!!!! И това е без терминалите в Гърция , Хърватска и Румъния и без да чакаме официалните данни от Тотал за българските находища !!! След десетина години газта ще върви от юг на север , а не като сега от изток !!! След три месеца има търг за украинските тръби и са записани над 7 от най-големите европейски газови компании , дали скоро няма да питат Брюксел "ако обичате моля , бихте ли купили от нас газчица , цена по ваш избор !!!!"

    Коментиран от #19, #20

  • 18 А стига бе

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Всичко ти е в бъдеще--ще бъде..ще стане..ще дойде..Я ми кажи до къде е дошло трасето бе умник..та още се пълнила и търбата..Абе смешко-когато трасето е готово-тогава се пеняви тук.
  • 19 Трол

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Публикувано във факти.бг:България проспива "Бял поток"
    Недоумение буди у нас насочването на газопровода към Румъния и оттам - за Западна Европа
    И това ли ще обясниш по същия начин? Абе не разбираш ли че сме от клатената страна, каква порода тряба да си, че да не вдяваш!
  • 20 Варна

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Не блестиш с особен ум!
    Едни страни се договарят за едно трасе което е извън България, а България не е страна по споразумението а само консуматор... И ти ми твърдиш че това е далавера?
    Второ: - Я ми обясни при 3500 км трасе 16 млрд куб. метра и евентуално, подчертавам евентуално през средата още 16 млрд. куб.- метра... При 40 млрд. стойност и при това че минава през съседите, на които ти ще плащаш транзитни такси ... - Ти ми обяснаваш че е далавера за нас и цената ще е по- ниска, ако сме страна транзитьор, с проект от 11 млрд. долара, и 65 млрд куб- метра газ? - Ти си ХХХХ!
    Какво те топлят Руънците? - Ще печелиш от транзита на Румънска газ? - Хи! Ти си .....
    Много си далеч! - Чети, образовай се и като се понаучиш ... Може и да дискутираме! Изглеждаш нелепо!
  • 21 гост

    4 3 Отговор
    Варна ,стига си писал глупости! От транзитни такси получаваме около 90 000 000 долара ,а не 180 000 000 долара .Едни 100 милиона се губят само в твоята глава и не го пишеш за първи път.А пък си бил и голяма врачка! Кое ти дава основание да смяташ ,че ще е по скъпо?Кой е този идиот ,който ще строй скъп газопровод,ще продава на по високи цени и ще се надява ,че някой друг идиот ще купува на тези цени?

    Коментиран от #22

  • 22 Варна

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Искаш да сме още по- точни?
    Добре! - През 2016 година Булгартнасгаз е транзитирала за Македония, Гърция и Турция 14,6 млрд. куб.метра газ. За 2017 година още не са излезли данните за това няма да говоря за нея.
    Това е докарало приходи от 207млн. лева. Което не са 180 но не са и 90 - нали така? Това е съставлявало повече от 60 % от приходите на Булгартранс газ! - От до година тези 60% нама да ги има понеже въпросните 15 млрд. куч. метра газ няма да се транзитират от нас. Тези 60% от приходите вече няма да ги има и следователно ще доведе до съкращение на персонал. - Нови безработни! По- малко риходи в хазната за сметка на разходите за поддръжка на тръбите. За да не ми говориш глупости говоря за условнопостоянните разходи ако си наясно за какво говоря.
    Сега ми кажи, че сме на далавера? - Отказваш се от бизнесът си за да го дадеш на Теурците и Гърците и ми казваш че сме на далавера? Ако потвърдиш подобна теза... Бога ми! Ти си доста ....
    Примера за Южен Газов Коридор, който е съвкупност от 3 газопровода с опция за включване на 4ти с общ обем около 60млрд. толкова колкото на Южен Поток който струваше около 11млрд. и ние сме транзитьор е по изгоден за нас? Ако твърдиш това.... - Хич не ми говори!
    А какво ще правим с тръбите, които стоят още на 2 от Варненските пристанища? А подготвените кадри, а работната ръка и безработицата? - Приходите от осигуровки, които са 39% от личният доход? - Какви глупости ми говориш? - На голяма далавера сме! Не знам къде В
  • 23 Осман

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Румен":

    Вместо да остроумничиш виж кои са със териториален спор да не са азерите с арменците случайно а не Грузия .