5 079 16

България проспива "Бял поток"

Недоумение буди у нас насочването на газопровода към Румъния и оттам - за Западна Европа

Венцислав Михайлов

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настояха за предприемане на дипломатически стъпки България да стане разпределител в енергийния проект „Бял поток“. В писмо на трите организации до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова, се казва:

Бяхме информирани от български фирми с контакти в правителствените среди в Туркменистан за ускорено придвижване на проекта „Бял поток“, заобикалящ България, за доставката на 16 милиарда кубометра газ от Туркменистан за Европа.

Проектът е включен в списъка на проектите в ЕС „от общ интерес“, което го определя като приоритетен за финансиране от европейските фондове и европейските банки, дори вече са отпуснати средства за работа по проекта на газопровода Туркменистан – Азербайджан – Грузия – Черно море – Румъния – Западна Европа.

„Бял поток“ е с дължина от 1 138 километра и ще доставя 16 милиарда кубометра газ през 2022 г. Подготвя се от грузинската нефтогазова корпорация „GOGC“, която е основния собственик на проекта и се управлява от Министерството на енергетиката на Грузия. GOGC е разработила пътната карта на газопровода. През 2019 г. планира да завърши всички изследователски работи, които се оценяват на 35 млн. USD, голяма част от които ще изплати ЕС.

Недоумение буди у нас насочването на газопровода към Румъния и оттам - за Западна Европа, заобикаляйки по-краткия път през България, игнорирайки определянето на енергийната свързаност на България със Западните Балкани. Тези решения за пътя на газопровода се приемат по време на нашето Европредседателство и ни обричат да станем придатък към Западните Балкани.

Надяваме се, че нашите представители в ЕС ще положат необходимите усилия този проект да определи България да стане разпределител със стратегическото си положение на този енергиен поток.

Надяваме се, че Вашите контакти с лидерите в ЕС по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще помогнат да бъде издигната ролята на България в областта на енергийната свързаност на Западните Балкани и ще дадат възможност успешно да решаваме въпросите по диверсификацията на доставката на енергийни източници, а също и връщането на позициите ни като енергиен център, които изпуснахме, докато бе спрян проектът „Южен поток“.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен (гост)
  Отговор
  1 18:01  16.02.18
  От ги караш да работят?!? Че то нашите политици знаят ли какво е туй чудо :) шъ напраят кот от Берлин наредят!
 • aaААААА (гост)
  Отговор
  2 18:24  16.02.18
  Таа измет до като е на власт све ще е така...
 • Чичо (гост)
  Отговор
  3 19:40  16.02.18
  Даааааа! Нашият ГЕРБерастки мутро-милиционер е толкова ангажиран да бърка по кофите за бандероли, че отново проспа всичко! Всъщност, заради маниакалната му клептомания нас просто спряха да ни броят за живи!
 • SAAB (гост)
  Отговор
  4 19:53  16.02.18
  Не се бойте ! Огне - борчето ще опъне маркуч от султана ......ще купува :)
 • ХъбовеТъркалета (гост)
  Отговор
  5 20:06  16.02.18
  За хъба, всички се снимат с него и казват "добре е", но действия и финансиране и най-вече източници за него ... никой не прокарва, с две думи само ни коткат че ни подкрепят за тази идея, пък всеки си тегли към него си. Не случайно човека си направи рамка и си я закачи в кабинета с картата на България - така се прави с неща, които остават в историята ...т.е. няма бъдеще. Рано или късно като ни ударят 100 песника, ще се усетим че ЕУ е само лицемерна организация за самооблагодетелстване ... винаги старите членове се облагодетелстват на гърба на новите.... това е истината.

  Коментиран от #6

 • ХъбовеТъркалета (гост)
  Отговор
  6 20:14  16.02.18

  До коментар #5 от "ХъбовеТъркалета":

  Само да добавя ... като сме се разтичали да оправяме западните Балкани ... за да сме и ние лицемери и да берем гроздове на техен гръб ... в дългосрочен план никой ли не се замисля, че после съседите ни вместо да се сърдят на ЕУ, ще се сърдят на БГ ... че сме ги прикоткали да влязат ... и айде проблем със съседа е по-голям проблем от проблем с бюрократ в Брюксел
 • емо (гост)
  Отговор
  7 22:44  16.02.18
  Нищо чудно да изпуснем и това не забравяте че " От Южния поток загубихме на годин около 400 млн. евро 6000 рабтни места като послушахме тоя стария пръч Д.Макейни.
 • Мартин (гост)
  Отговор
  8 23:18  16.02.18
  При положения, че на повечето управляващи целият им трудов живот е свързан с държавна работа, а държавата ни е пълен батак, какво очакваме от тях да могат и да знаят? Спят, сега като се вдигне шум ще почнат тепърва да се запознават с темата. Дайте да обявим война на Германия и да си решаваме проблемите, че ми писна на джендъра вече...
 • българин (гост)
  Отговор
  9 23:40  16.02.18
  Недоумение буди защо ни управляват тиквеници!Изпуснаха
  питомното,сега гонят дивото!Ще видим газ на куково лято!
  Южен поток беше голям шанс за България,но ББ направи всичко възможно да се провали този проект.Щял да прави хъбове ли,хъпове ли,така и не стана ясно от всичкото му бръщолевене,но фактите са други и ужасяващи.Вместо да станем водеща балканска държава,тоя ни натика по нататък от Албания!И което е най-ужасяващото-вече никой не може да ни помогне!
 • гост (гост)
  Отговор
  10 13:48  17.02.18
  това е така, защото нормалните хора в нормалните държави не ни смятат и броят за държава от ЕС, а за държава разкрачена между ЕС и Русия но обърната с лице на запад и смъкнати гащи на изток
 • Южен или Бял (гост)
  Отговор
  11 17:57  17.02.18
  Светът винаги и казвал "НЕ" на тъпите парчета и на тъпите нации. И винаги ги е заобикалял, търсил е сътрудничество с умните и работливи нации.
  Питам ! има ли човек, дете или животно в тая държава , които да не разбраха , че откакто мутрата превзе държавата ВСИЧКИ я заобикалят, инвестициите се сринаха (с некои дребни изключения).
  Ганьовците начело с техния вожд банкянски изгониха от България "Южен поток" и се радват гръмогласно , че са изгонили "руската зависимост" .
  А някой въбще сети ли се, че ЮП е само на 50% руски проект. В него участваха още водещи италиански, немски, френски и др. компании, които понесоха КОЛОСАЛНИ загуби от унищожаването на проекта.
  И мълвата се разнесе веднага " На българите не може да се разчита, те не спазват договорите които са подписали на високо държавно ниво."
  Е ето , три години след унищожаването на ЮП , инвестициите бягат и заобикалят страната ни.
  Предателите никой не ги иска, дори тези които са ги употребили - старо правило.
 • соросоидни кърлежи (гост)
  Отговор
  12 09:31  18.02.18
  Заобикаля България, но не цялата, потоци от парите все пак ще отседнат в някои джобове за това че провалихме всички проекти каквито и да сетите, а те са бая..За това плащаме прескъп газ и бензин, и така с тези идиоти управляващите ще се редим на първо място в Европа по мизерия...
 • соросоидни кърлежи (гост)
  Отговор
  13 09:35  18.02.18
  Искат чиновници да свършат някоя работа, ама ви не сте добре, познавам много българи които мечтаят за работа в Общината или някоя друга държавна служба, защото няма да се работи,а блага текат ли текат...Да не изброявам. Управляващите използват своите контакти с лидерите на ЕС, както го направи СерГей СтаниШЕФ. Браво.
 • незнайко (гост)
  Отговор
  14 16:39  18.02.18
  ВЕЧЕ НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ НИ БРЪСНЕ !!! ПРОДАЖНИТЕ И КРАДЛИВИ УПРАВНИЦИ НИ ДОВЕДОХА ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ !!! НАВРЕМЕТО НИ УПРАВЛЯВАШЕ СССР, СЕГА КОЙТО НИ ХВАНЕ ТОЙ НИ ГЛАСИ !!! МОЛЕТЕСЕ ДЕЦА ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ !!!
 • Бенц (гост)
  Отговор
  15 20:22  18.02.18
  Защо ги съдите,, те си имат друга работа-истамбулска конвенция и т.н.т...
 • антигербер (гост)
  Отговор
  16 00:17  19.02.18
  Кво сте се разревали бе нали вие си ги избрахте Герабвите. Хак да ви е пак ги изберете.

Напиши коментар:


Публикувай