Last news in Fakti

18 Февруари, 2018 14:58 4 814 19

САЩ ще изпаднат във фискална криза

  • сащ-
  • икономика-
  • финанси-
  • якоб киркегаард-
  • криза-
  • фискална-
  • инфлация-
  • армия

Финансистът посочи, че парите за отбрана се харчат безконтролно

САЩ ще изпаднат във фискална криза - 1
Снимка: Shutterstock

Финансистът Якоб Киркегаард от института „Питърсън” във Вашингтон предупреди, че Съединените щати ще изпаднат във фискална криза. Икономическият анализатор Киркегаард посочи, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара.

„Няма съмнение, че ще видим доста голямо ускоряване на американската икономика. Можем да видим растеж от 4-5 % през първото полугодие на 2018 година. Това естествено ще доведе до увеличаване на данъчните приходи - например с около 500 милиарда долара. Ако направим сметка обаче с цената на намалението на данъците, която е около два трилиона, ще видим, че в крайна сметка имаме дефицит от 1,5 трилиона долара”, посочи той пред БНР.

Увеличаването на бюджетния дефицит донякъде се дължи и на по-големите разходи за армията. По повод на увеличаването на военния бюджет, Киркегаард коментира: „Това само по себе си не е изненадващо, но води до една много по-голяма дискусия за размера на бюджета за армията. Независимо дали говорим за това дали той трябва да е 500 милиарда или 700 милиарда долара, трябва да признаем, че това е най-големият военен бюджет в света. Трябва също така да кажем, че това е нещо, което Конгресът, президентът Тръмп, преди това Обама и всеки президент от Втората световна война насам, е искал. Затова казвам, че увеличаването на парите за военните изобщо не е изненада. Въпросът е каква част от тези пари отиват да отбрана в истинския смисъл на тази дейност. Истината е, че тези пари се харчат безконтролно, а това безспорно е най-лошият възможен начин в целия свят”.

Според него средствата за инфраструктура трябва да се увеличат: „Напълно е ясно за всеки, който живее в тази страна, че инфраструктурата се влошава. От тази гледна точка съм напълно убеден, че парите за инфраструктура трябва да се увеличават. В същото време изобщо не съм убеден, че планът, предложен от президента Тръмп и неговата администрация, чрез който те искат да накарат и инвеститорите да наливат пари в инфраструктура, ще проработи. Вижте, от 2009 година лихвите в Съденинете щати са около нулата, реалните лихви - дори под нея. Това прави капитала много скъп. Ако частните компании искаха да направят инвестиции в инфраструктура, за да се освободят от „скъпия” капитал, можеха да го направят. Те обаче не го направиха. Ето защо смятам, че това няма да проработи, независимо, че в бюджета са отделени пари за подпомагане на тези проекти. Освен това - дори да приемем, че планът се реализира, това ще доведе до презастрояване на големите градове като Ню Йорк и околностите му, но не и до подобряване на инфраструктурата в региони, където това е необходимо и където това би имало ползи за Съединените щати като цяло”.

Киркегаард смята, че правителството трябва да облага с по-високи данъци: „Според мен въпросът не е толкова в това да се правят по-малко разходи, колкото до вече въведеното намаляване на данъците. То трябва да бъде премахнато. Правителството трябва да облага с по-високи данъци. Дефицитът не се разраства чак толкова заради по-големите харчове, колкото заради липсата на данъчни постъпления. Разбира се, харчовете са също са част от проблема, но не толкова, колкото липсата на приходи. Просто няма как да има най-големият в света бюджет за отбрана, комбиниран с все по-големите социални и здравни разходи за застаряващото население и с поддържането на влошаващата се инфраструктура, да се събере в 17-18 % от брутния вътрешен продукт”. Финансистът посочи, че Федералният резерв може да контролира инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде бе

    15 33 Отговор
    Еее най-накрая, откога го чакаме тоя фалит. Горе-долу 50 години ще станат. Гнил капитализъм, най-големия враг на мързеливците. Само е интересно какво ще правим след това? Ще си ядем налъмите май.

    Коментиран от #5

  • 2 Америка

    42 8 Отговор
    Печатницата взе да спира нещо.Май края се вижда!

    Коментиран от #3

  • 3 Няма

    8 27 Отговор

    До коментар #2 от "Америка":

    Няма, неуки приятелю, няма. С този технологичен капацитет, генериращ стоки и блага, продавани в цял свят , много извън достатъчното вътрешно потребление, ще си печатат колкото си искат. Виж рублами е друго нещо, а са изпечатали, а инфлация. Просто няма какво да си купиш с тях. Явно ще се чала още за фалита, няма начин...
  • 4 Стефан

    8 25 Отговор
    Дрън-дрън. За тази една година от управлението на Тръмп САЩ изпита най-голямото намаление на безработицата, най-силния растеж на икономиката и най-големите стойности на борсовите индекси от десетилетия насам. Обаче все ще се намери някой да обяснява колко лошо било това просто защото го постигна някой, който досега е бил извън системата, а системните играчи не успяха. При това го постигна въпреки вътрешната съпротива. Оня горе е прав - фалита на САЩ го чакаме вече 50 години, и поне още толкова няма да го дочакаме. За съжаление.
  • 5 Варна

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хайде бе":

    Е някои си ги пропуснал!
    - Освен фалита 33 година, след това доъде времето на Енрон, после кризата от 2008 година, а преди 10на дни се появиха отново признаците за това.... - Производственият индекс падна толокова драстично, че едвам се удържаха да не затворят борсата.
    Тези хора просто печатат абсолютно безконтролно пари, понеже няма как държавата си покрие разходите. - За това и измислят нови числа когато стане въпроса за дългът на САЩ. Не забравяй, че всяка година средно по 2 пъти сената гласува да ли да фалира държавата или да отпусне нов дълг за правителството с напечатването на Форд Нокс поредните хартийки срещу дълг. Да не говорим, че въпросната частна институция няма толкова пари да им отпусне, а никой не я проверява с какво разполага!

    Коментиран от #7, #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тком

    3 20 Отговор

    До коментар #5 от "Варна":

    Няма нищо вярно в това. Криза е едно, особено когато хората там не я усетиха,а фалит от Венецуело-комунистически стил е друго. Не ви ли писна да пишете едни и същи неща с години и пак нищо да не става. Борсата бързо се възстанови между другото. Това с дълга не го коментирам щото ще трябва да ти преподавам поне 2 години, само се замислете и после пишете.

    Коментиран от #13

  • 8 Българина

    19 4 Отговор
    Като почнем от там че сащ хранят израел, и още 20 държави роби, тайни операции по цял свят за подслушване и изнудване има ли държава която да харчи 60 процента от федералния бюджет за отбрана!!! Фед и армията са частна мутренска частна групировка рекетираща целия свят, но дългове които се трупат на гърба на държава. Нещо като римската империя и привинциийте, от там само смучат а им пращат легиони ако мрънкат. Да видим колко ще издържат още сащ....
  • 9 Morgoth

    4 10 Отговор
    Поредния платен анализатор - не трябва да се намалява бюджета на армията, независимо че харчи безогледно, а трябвало да се увеличават данъците.
  • 10 ЗИМАХА ЗЛАТОТО НА ИТАЛИЯ

    11 2 Отговор
    ФРАНЦИЯ ГЕРМАНИЯ ПОРТнУГАЛИЯ КИПЪР ИСПАНИЯ КОРЕЯ ЯПОНИЯ ИРАК ЛИБИЯ БЪЛГАРИЯ И Т.Н. СМУЧАТ РЕСУРСИ БЕЗ ДА ПЛАЩАТ И ЦЕНТ ОКУПИРАЛИ СА ЦЕЛИЯ СВЯТ. КЪК ША ФАЛИРАТ ????
  • 11 Бабаит

    17 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Финансистът посочи, че парите за отбрана се харчат безконтролно
    Каква отбрана,бе?????
    Тия само оръжия за нападения произвеждат!!!

    Коментиран от #12

  • 12 onq s konq

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бабаит":

    Е точно нападателни оръжия произвеждат де?...ЗА ДА СЕ ОТБРАНЯВАТ С ТЯХ!Да си чувал че "нападението е най-добрата отбрана"?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бла бла

    7 1 Отговор
    Приходите ще намаляват заради електромобилите . Военните разходи са големи ,а Илон Мъск показа че частни компании трябва да правят инфраструктура от ново поколение . Това не е работа на правителствата . Мъск допусна конструктивна грешка с неговия тунел ,но важното е че е поставено началото .А задлъжняването на САЩ няма да е безкрайно .В един момент няма да има кой да дава заеми и тогава ще се ремонтира цялата система ;)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Варна":

    я варненския пак изока!!!!сената два пъти в годината се чудял дали да фалира и после вземал обратно решение.смяххх!!!и само да вметна сащ не са фалирали никога дори през голямата депресия.а и печатането безконтролно на пари води до инфлация варна.учи се във втори курс в икономическия университет,но хората с агнешките дипломи сте го попропуснали!фалитите и кризите в пазарните икономики са нещо естествено и здравословно ,така че не се притесняваи кризи ще има както е имало,но сащ няма да фалират ,дори с този бюджет и дори с този президент.

    Коментиран от #18

  • 17 Kcaniba

    10 1 Отговор
    Империята на злото - фащ е отдавна фалирала кочина!!
    Всички световни войни са използвани за източване на чужди блага!!!
    Сега ще кажат че руските хакери са ги банкрутирали!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Споко...няма да изпаднат.
    Пак ще напечатат хартийки и ще ги пораздадът тук таме..