19 Февруари, 2018 10:43 2 723 4

Жените в Саудитска Арабия ще правят бизнес

  • саудитска арабия-
  • бизнес-
  • жени-
  • разрешение-
  • дами-
  • компании

Положителни новини от кралството

Жените в Саудитска Арабия ще правят бизнес - 1
Снимка: Shutterstock

Жените в Саудитска Арабия вече ще могат да имат собствен бизнес и да откриват свои компании – без преди това да искат разрешение от своя съпруг или роднина, както беше досега, съобщиха световните агенции.

Саудитското правителство официално обяви промяната, която е поредна в кралството през последните месеци в посока даване повече права на жените. Страната иска да се отвори към по-светския начин на живот и да загърби някои от строгите консервативни порядки.

Досега дамите в Саудитска Арабия трябваше да представят доказателство, че имат разрешение от свой настойник от мъжки пол, за да могат започнат административни процедури. „Жените вече ще могат да започнат собствен бизнес, без да е необходимо да представят подпис на настойник“, обявиха властите.

Рияд иска да разшири частния сектор, както и заетостта на жените и възможността те сами да взимат бизнес решения и да носят отговорност. Дамите в кралството продължават да са изправени пред редица ограничения в консервативното мюсюлманско общество, но се забелязват някои положителни промени.

Принц Мохамед бин Салман обеща Саудитска Арабия да стане умерена и толерантна страна, скъсвайки с уахабизма - крайно консервативно течение в исляма, което ограничава правата на жените. Дамите вече могат и да шофират в кралството, което дълги години се смяташе за немислимо там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АГЕНТ ЕБЛЬО

    5 1 Отговор
    ЖЕНА С ПАРИ Е КАТО МАЙМУНА С ГРАНАТА ЗНАЕШ ЧЕ ЩЕ Я ХВЪРЛИ АМА НЕ ЗНАЕШ КОГА.
  • 2 ПЕЕВ

    4 1 Отговор
    БРАВО НА КАМИЛАРИТЕ И ЕРДОГАН МОЖЕ ДА СЕ ПОУЧИ ОТ ТЯХ.
  • 3 некойси

    0 0 Отговор
    Как ще правят бизнес след като не им е позволено да шофират?

    Коментиран от #4

  • 4 Slavic Vibes

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "некойси":

    Наскоро им разрешиха на шофират, прочети и ще видиш.