19 Февруари, 2018 15:33 2 264 6

Борисов се срещна с колегите си от Унгария и Кабо Верде (СНИМКИ)

  • бойко борисов-
  • виктор орбан-
  • жузе юлисеш де пина корея е силва

Премиерът Бойко Борисов посрещна унгарския си колега Виктор Орбан, който пристигна на работно посещение в България.

На среща в резиденция "Бояна" двамата обсъждат развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между Българското председателство на Съвета на ЕС и Унгарското председателство Вишеградска група, както и актуални европейски теми, съобщиха от правителствената пресслужба.

Вчера Орбан заяви, че "християнството е последната надежда на Европа" и че политиците в Брюксел, Берлин и Париж, които насърчават миграцията, са отворили пътя към "упадъка на християнската култура и настъплението на исляма".

Това беше част от речта на унгарския министър-председател, с която той стартира и участието си в предизборната надпревара. Неговата партия - "Фидес", ще се бори за трети мандат на парламентарния вот през април.

Междувременно "Гардиън" коментира, че Орбан е засилил популистките си изявления и подчерта, че отново е споменал американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос. Според унгарския премиер "заговорът за създаване на така наречения сороски човек" трябва да бъде спрян, затова обещава да работи със западноевропейци, които искат да спасят страната си и християнската си култура.

Виктор Орбан е известен със своята крайна антиимиграционна политика, която включва бодлива тел по границите. Това засилва неговата популярност въпреки критиките от ЕС, че се насочва към авторитарен режим.

По-рано днес Бойко Борисов се срещна с колегата си от Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва.

Двамата обсъдиха развитието на двустранните отношения и възможностите за активизиране на търговско- икономическото сътрудничество. Това стана ясно от публикация на Борисов във Фейсбук.



Имаме много сериозни намерения за инвестиции в Кабо Верде в сферата на бизнеса, особено на туризма. Кабо Верде има много близки отношения с ЕС и ЕНП. Тя е истинска демократична страна в тази част на света. Страната е пример как би могло в един момент да се спре с непрекъснатите помощи за Африка, а в същото време миграционният поток оттам, особено през Либия-Италия, придобива огромни размери“, подчерта Борисов след срещата.

"С подобна политика може хората от Африка, с наша помощ и инвестиции в образование и икономика, да се задържат на своя континент. Това са над 300 млн. души, които „чукат на вратата ни“, ако не се вземат мерки. Надявам се в следващите месеци и години да работим активно в тази посока“, каза още той.

"Бихме искал да работим в посока на привличане на повече инвестиции от България. Заинтересовани и отворени сме да приемем български инвеститори в различни сфери, особено в сферата на туризма", отбеляза и премиерът на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва.

Туризмът представлява 25% от БВП на Кабо Верде, имаме годишно нарастване с около 20%, изтъкна той.



"Кабо Верде се приготвя да функционира като трамплин за европейските страни към Африканския континент, за европейски бизнес инвестиции“, заяви премиерът. Предлагаме стабилност, доверие и предвидимост, така че е много нисък рискът за хората, които решат да инвестират в страната ни, обясни той.

По думите му други европейски държави вече инвестират в Кабо Верде и постигат печалба.

Подчертавам интереса ни от задълбочено сътрудничество с България в сферата на образованието. Има студенти от Кабо Верде, които учат в Медицинския университет в София, посочи още премиерът на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва.

Това е човешкият капитал, който е най ценният за развитието на страната ни, заяви той.

"Споделяме вашата визия за Африка. Страната ни е малка и разбираме, че развитието се постига, когато се използват максимално добре всички ресурси-гражданското общество, образованието, качеството на живот и свободата на гражданите, както и възможността те да участват в процеса на развитието на собствената си страна“, изтъкна премиерът на Кабо Верде.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чоко

    3 8 Отговор
    Хайде ; Българските Червени Кхмери
    Да започват да ръсят Мозък
  • 2 zoro

    16 0 Отговор
    Боко е крайно време да погледне към Вишеградци и не само той а и страната ни.Каниха ни по добре да си отстояваме позициите пред ЦК на ЕК ма нашия все се държи за розовите гащи на Меркелица и не ги пуска.А колкото пъти в историята сме се държали за германци все сме яли дървото а някои народи се учат от историята си а как да се учи нашия като е чел само Винету КАК ?
  • 3 вжюзжювжймгймжйджювщюзкйцка

    5 3 Отговор
    ТИКВАТА И ШИШИ СТАВАТ КОМИСИОНЕРИ МЕЖДУ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ОСТРОВИ ЗЕЛЕНИ НОС ЗА ПРЕВОЗ НА ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ ОТ ЕС ДО ОСТРОВИТЕ...БУНКЕРА ПОЛУЧАВА ПРОЦЕНТ ОТ СДЕЛКАТА

    Коментиран от #4

  • 4 Бай Добри

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "вжюзжювжймгймжйджювщюзкйцка":

    Тиквата ти чисти л--ната всеки ден докато плямпиш глупости, добре че е той че инак щехме да плуваме във фекалиите ви
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Варна

    5 1 Отговор
    Слушах го този ХХХХ,
    Оказа се че за него е по- важно пристанището в Солун и пътя към Унгария, отколкото собствените Български, Черноморски пристанища, които остават без работа именно заради горното.

    Има ли по- голям идиот?