21 Февруари, 2018 06:30 10 613 21

Жалко за "Газпром"!

  • газпром-
  • русия-
  • икономика-
  • жалко-
  • кремъл-
  • газово оръжие-
  • андрей гурков

Концернът можеше да стане символ на европейския избор на Русия

Жалко за "Газпром"! - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора в днешна Европа смятат "Газпром" за политически инструмент на Кремъл. Някои дори го наричат "газовото оръжие" на Путин. Уви, те са прави. Казвам това с искрено съжаление като журналист, който в продължение на почти 25 години наблюдава развитието на този концерн. Повярвайте ми, по повод юбилея на "Газпром" с голямо удоволствие бих написал, че концернът е станал символ на успешната пазарна трансформация на руската икономика и на европейския избор на Русия. Само че това не е така. А можеше да бъде, смята Андрей Гурков.

Многообещаващото начало при Черномирдин

Всичко започна многообещаващо. Превръщането на министерството на газовата промишленост на СССР в държавен концерн стана една от знаковите промени от планова към пазарна икономика и гарант за непрекъснати газови доставки в Европа в условията на разпадане на Съветския съюз. Това показа и професионалното умение на екипа, сформиран от Виктор Черномирдин, който пък стана топ-мениджър. През 1990 този екип доказа своята способност да извлича ползи от капиталистическата конкуренция. Малко преди обединението на Германия, "Газпром" сключи договор за сътрудничество с германския концерн "ВASF" и неговата дъщерна фирма "Winterschall" и по този начин отне монопола на концерна "Ruhrgas" за закупуване на сибирски газ за Федералната република.

На 17 февруари 1993 година по указание на президента Елцин държавният концерн "Газпром" беше преобразуван в акционерно дружество. Именно в тези години беше положена основата за развитието на "Газпром" в посока към комерсиално сътрудничество с европейските партньори. Няма да идеализираме дейността на концерна през 1990-те години в Източна Европа, където той нагло използваше своята наследена от СССР монополна роля. В общи линии концернът продължаваше да осъществява своята пазарна експанзия. Особено отчетливо по отношение на германския пазар.

Целта, наречена Германия

Още през 1993 година "Газпром" създаде със своя партньор "Winterschall" съвместното дружество "Wingas" и по този начин първи получи пряк достъп до крайните потребители на най-големия си европейски експортен пазар. "Wingas" изгради тръбопроводи в Германия. Осигури си и достъп до британския пазар. То изгради най-голямото подземно газово хранилище в Западна Европа - в германската община Реден, както и други подземни газови хранилища и изнасяше природен газ в редица европейски страни. Днес "Wingas" е стопроцентова дъщерна фирма на "Газпром". През 2003 година "Газпром" направи още един далновиден ход - концернът покани "Winterschall" да участва в усвояването на Ачимовското находище. Така възникна и фирма "Ачимгаз", в която днес руснаци и германци съвместно добиват газ за цяла Европа.

През пролетта на 2005 година на Хановерското промишлено изложение "Газпром" и "ВASF" обявиха своя съвместен проект, който по-късно получи името "Северен поток". Лично аз присъствах на тази конференция и много добре си спомням, че най-силно впечатление тогава направи не самото предложение за изграждане на трети коридор за доставки на руски газ в допълнение към двата действащи тръбопровода през Украйна и Беларус. Лично мен особено много ме впечатли мащабният обмен на активи по цялата верига от добива до крайния потребител, за които тогава се договориха "Газпром", "BASF" и току-що присъединилата се към тях германска компания "Е.on". Германската страна получи големи дялове в сибирското Южноруско находище, а "Газпром" разшири присъствието си в Европа и увеличи дяловете си в "Wingas".

Това беше качествено ново ниво на сътрудничество и доверие между големия бизнес в Русия и Германия. Споразумението беше подписано в присъствието на президента Путин и тогавашния канцлер Шрьодер. Никой тогава нямаше усещането, че "Газпром" се явява инструмент на Кремъл и сляпо изпълнява неговата воля. Само година по-късно обаче това усещане се усили.

Непростимата грешка на Милер

На 1 януари 2006 година "Газпром" за първи път прекрати доставките на природен газ за Украйна, което се отрази и на транзитните доставки за Европа. По този начин преуспяващият концерн за една нощ рязко промени посоката на своето развитие и започна стремително да се превръща в политически и пропаганден инструмент в ръцете на руския президент, който възнамеряваше на всяка цена да отмъсти на Украйна за "Оранжевата революция".

Струва ми се, че много руснаци не осъзнават колко голямо значение отдава Западът на прецедентите при оценката на рисковете. Колко пъти преди демонстративното завъртане на газовото кранче Русия уверяваше на различни бизнес-форуми, че няма да допусне прекъсване на доставките на природен газ при никакви обстоятелства. За съхраняването на добрата репутация на "Газпром" руските управляващи бяха длъжни да намерят някакво решение на спора с Украйна, колкото и труден партньор в преговорите да беше тя. Но Владимир Путин реши да демонстрира сила и пожертва доброто име на "Газпром". Непростимата вина на Алексей Милер пред ръководения от него концерн се състои в това, че той не само допусна тази намеса, а и всячески я поддържаше. И то два пъти! През януари 2009 година Русия отново затвори кранчето на границата с Украйна. Този път за дълго. И цели държави, предимно в Източна Европа, действително започнаха да мръзнат.

Най-фаталната грешка за 25 години

Второто прекъсване на доставките беше най-фаталната грешка в четвъртвековната история на "Газпром". Оттам идва и днешният му лош имидж, който вече не може да бъде излъскан със скъпоструващи спонсорски договори с германски футболни клубове. Да не забравяме и третият енергиен пакет на ЕС със строгите му антимонополни изисквания.

Фаталната грешка на "Газпром" породи и създаването на Европейския енергиен съюз с механизми за взаимопомощ в случай на прекъсване на доставките на газ, както и упоритата съпротива срещу изграждането на "Северен поток-2". Много хора в Европа не вярват, че този газопровод е чисто комерсиален проект. Твърде голяма е готовността на руския концерн да похарчи огромни суми в услуга на фикс-идеята на Путин да лиши Украйна от транзитния пренос на природен газ.

В заключение: равносметката за тези 25 години е мрачна. В много европейски страни "Газпром" предизвиква недоверие и откровена неприязън. Лично на мен ми се струва, че това е обидно за юбиляря. Концернът, който можеше да съдейства за сближаването на Русия и Европа, заслужаваше друга съдба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    114 23 Отговор
    А...ето защо съжаляват --че при Черномидрин и Елцин , Газпром практически се е управлявал от западните фирми и собствеността и активите са били собственост до голяма част на западните корпорации. А сега Газпром е държавна и всички печалби и активи са на Русия--ето я болката на демократите..Ако Газпром и други големи руски фирми бяха останали под западен контрол-сега даже Путин щеше да е ангел...И не ми пробутвайте идиотщините като "енершийна зависимост" и "политически инструмент" за Газпром-защото всички големи фирми в света-от американски до руски винаги са били оръжие и способ на влияние в политиката...Та лицемерно е да се говори за това само през призмата на Д.Веле...Според тяхната логика-тогава Германия да си спре газтта през С.Поток 1 и да не строят С.Поток 2...Да..ама-не...Д.Веле иначе ни учат на демокрация..

    Коментиран от #5

  • 2 mediator37

    108 15 Отговор
    "По-добре руснаците да ти спрат газта, отколкото германците да ти я пуснат."
    Древна еврейска поговорка.
  • 3 Бай хой

    28 69 Отговор
    Ало! ушанките не спите ли бе? рано рано сте се включили да защитавате дребния орк Путьо.
    Да газпром му налива в сметките сериозни суми а народа му само духа супата и си мечтае и мисли че парите са народни.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Благой

    69 17 Отговор

    До коментар #1 от "Справедлив":

    Абсолютно вярно!
    Путин успя да върне в държавни ръце почти всички енергодобиващи предприятия и за това той е "лошият" сега.
    А и кой е автора на тази статия ако не е тайна?

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ники

    58 11 Отговор
    Проблема е че западните хищници не могат да смучат пари от Русия.
    В Саудитска Арабия западните корпорации управляват бизнеса с нефта, затова сега арабите са партньори , ако се изгонят коорпорациите от там , араните стават диктатори които не спазват човешките права, ще им се обяви война до няколко дни.
    Това е лицемерието на западния сват.
  • 8 Петър Пешев

    12 6 Отговор
    *В програмата има продуктово анти-позициониране*
  • 9 гост

    22 15 Отговор
    Абе , матросовци нас...ани , какви лукуми разтягате и кой си мислите че заблуждавате ?? На кой обикновен руснак му пука дали Газпром е държавен или не , при положение , че в неговия джоб не влиза и копейка от това ?? Цифрите са ясни и катастрофални , цена 2008 година над 360 милиарда , цена 2018 под 60 милиарда !!!!!!!! И никакви изгледи за развитие , напротив !!!! Бизнес със опорки не става , а и никой не го интересуват колко "боготворите" вожда !!!!

    Дo ĸpaя нa гoдинaтa гoдини дъpжaвият eнepгиeн гигaнт „Pocнeфт” мoжe дa изпpeвapи пo пaзapнa ĸaпитaлизaция нaй-гoлeмия пpoизвoдитeл нa пpиpoдeн гaз в cтpaнaтa „Гaзпpoм”. Toвa oчaĸвaт aнaлизaтopи oт Rаіffеіѕеn Ваnk, Оtkrіtіе Fіnаnсіаl Соrр. и Аtоn LLС, цитиpaни oт Вlооmbеrg.
    Caмo пpeди oceм гoдини „Гaзпpoм” e билa c 250 милиapдa дoлapa пo-cĸъпa. Днec paзлиĸaтa мeждy двeтe eнepгийни дpyжecтвa ce e cтoпилa дo eдвa 2,6 милиapдa дoлapa.
    https://money.bg/companies/eksperti-do-kraya-na-godinata-rosneft-shte-bade-po-skapa-ot-gazprom.html

    Коментиран от #10, #19

  • 10 гост

    16 7 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Само да не пропусна , държавния "гигант" Роснефт всъщност вече НЕ Е държавен и точно на това се дължи ръстът на акциите му , а много скоро може да се окаже напълно частен , а иначе в световен план е извън десетката , да не си помислите , че това "гигант" е прието извън партийните събрания !!!
  • 11 българин

    28 14 Отговор
    DW-ясно!А за Украйна какво сте се загрижили толкова?Или искате на нея да се дава газ безплатно при дългове 3 милиарда долара,които и до днес не са платени.Много сте прозрачни!Борбата е за енергийните пазари на Европа.Отрязахте България от Южен поток,с което я обрекохте да бъде на последно място по доходи,лишихте я от 400 милиона транзитни такси,6000 работни места и сега голям го вадите!
  • 12 Варна

    19 8 Отговор
    Жалко- жалко... - Колко да е жалко и за кого?
    Руснаците строят, договарят се а ние гледаме от страни!
    След като стана ясно че Северен Поток 2 ще се строи ... - Идва въпроса за онова говедо от Банкя и по- конкретно, какво трябва да се случи с него!

    Ето Ви една графика за зависимостта на Европа от Руският газ:

    https://ria.ru/infografika/20170214/1487877777.html
  • 13 PPPRRROOOpaganda

    10 7 Отговор
    Този бай хой е храненик на ДОЙ!ЧЕ ВЕЛЕ. Още да пиша ли?! Няма смисъл. На войня, като на войня.
  • 14 гост

    5 6 Отговор
    От къде стана ясно,че Северен поток ще се строй или ти стана ясно само на теб? Вчера пък стана ясно,че Анкара още не е дала разрешение за "Турски поток" на сушата/ след като цената на потока се увеличи с 1 милиард/ ,както и цената на която ще продава Газпром.Втората тръба на турски поток също е под въпрос,защото ще се реализира само в случай ,че има желание от Европа да купува.С една дума голяма ''далавера " ще се отвори на руснаците с Ердоган.

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Е то нали "посланика" затова толкова бърза да обяви , че "батя" идва март в България , даже се изтърва , че изборите са ясни , ама да видим ще има ли тръба или не !!!!
  • 16 ЕЕЕ

    7 4 Отговор
    Дойче Веле видим ли....не четем. Джендър обгрижващ американски интереси е тая медия....
  • 17 Ежко

    6 1 Отговор
    Ама разбира се!Сега ли се сетихте!Едните ползват НПО и директни военни действия, крекинг технологии,икономически санкции, а другите газови доставки и др. методи...Нищо не е забранено напоследък за защита на националните интереси!А демагогия -и от двете страни ,включая и Дойче веле с настоящата си статия....Горкия Газпром -как ме разплакахте:)
  • 18 Тодор

    9 4 Отговор
    Дойче веле!Нататък е безмислено да се чете!
  • 19 А стига бе

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ти си много загрижен за джоба на обикновенните руснаци бре..почти успя да ме разплачеш. Но със сигурност ще ревна ако ми кажеш коя американска фирма-гигант в газодобивната индустрия пълни с шепи джобовете на обикновенният американец...да ти изброявам ли американските "гиганти"--нали те направиха революция в добива на шиистов газ...--колко обикновенни амери се налапаха от тази революция??? Или викаш-няма значение за америте-важното е да се напишат НПО-лозунгите..

    Коментиран от #21

  • 20 Крадец

    7 5 Отговор
    Снощи,на мача Челси-Барселона в Лондон,на рекламните пана около игрището,непрекъснато се въртяха реклами на Газпром,пък не знам за кои е жалко!
  • 21 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "А стига бе":

    Изобщо не ме интересува джоба на руснаците , вие пишете тука хиляда коментара , че Газпром бил държавен , затова видиш ли го "атакували" !! А истината е както са написали хората , че откакто Путя реши да се прави на велик с газа , Европа ги отписа и много скоро ще направи изобщо невъзможно руснаците да поставят каквито и да е условия !!! И Газпром само ще си мечтае за възможностите които му предоставяше Европа и които никой друг няма да му предостави !!! Ето ти последния по време пирон в ковчега и , и той далеч няма да е последния !!! :
    Унгария в скоро време смятат да подпише договор за доставка на газ от Румъния, за да прекрати енергийния монопол ва Русия на газовия си пазар, заяви премиера на страната Виктор Орбан, съобщава агенция Bloomberg.
    По думите му, страната смята да внася от съседни страни над 4 млрд. куб м газ годишно, започвайки от 2021 или 2022 г., с помощта на компании от САЩ.