22 Февруари, 2018 18:39 4 151 22

САЩ изместват Русия от енергийните пазари

  • енергоносители-
  • русия-
  • сащ-
  • енергийни-
  • пазари-
  • сергей лавров-
  • европа-
  • влияние

Вашингтон иска да установи икономическа доминация

САЩ изместват Русия от енергийните пазари - 1
Снимка: БТА/ AP

Руският външен министър заяви в сръбската столица Белград, че Съединените американски щати се опитват да изместят Русия от европейските пазари на енергоносители, предлагайки свой втечнен газ, предаде ТАСС.

"Ние знаем, че значителна част от антируските нагласи в Европа са по инициатива на Вашингтон, а целта им е опит да се установи американска военно-политическа и икономическа доминация. Това се прави и с опити да се измести Русия от местните пазари на енергоносители и да се принудят европейците да преминат на по-скъп втечнен газ от САЩ", заяви Лавров.

Министърът припомни, че подобна линия, която бе подкрепена от Европейския съюз, се отрази негативно на интересите както на Сърбия, така и на други страни, "когато България под външно влияние торпилира реализацията на "Южен поток".

"Надяваме се, че ще бъде извлечена поука от тази ситуация, поне сега наблюдаваме значително по-разумен подход към такива важни проекти като "Турски поток" и "Северен поток 2", каза руският дипломат при визитата си в Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янките ВЪН

    56 23 Отговор
    Краварите са свтовни терористи. Даже нямат толкова газ, но газ пикаят, че всички ги мразят. Затова озверяват още поврче.
  • 2 Варна

    38 12 Отговор
    Точното изречение е: - "Правят опити"!
    Реализация за сега ... - Нула!
  • 3 гост

    21 34 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това се прави и с опити да се измести Русия от местните пазари на енергоносители и да се принудят европейците да преминат на по-скъп втечнен газ от САЩ", заяви Лавров.Те затова западняците са напред,защото купуват скъпо,произвеждат скъпо и го продава още по скъпо.Къде ги намират такива като Лавров? Социализма свърши другарю Лавров!Кремиковци през цялото си съществуване работеше на дотации,защото не можеше да си покрие себестойността на продукцията/по руска технология/.Една мотика излизаше 10 лева ,ама как да я продадеш на бабите със земеделска пенсия 17лева и се продаваше за 3 лева,7 лева бяха за сметка на държавата и после едни въздишки по социалистическите заводи.Те такава ни беше цялата икономика по руско мислено-недомислено.
  • 4 гост

    9 14 Отговор
    Според данните на статистическия преглед на ВР за световната енергетика (BP Statistical Review of World Energy 2017), според данните за 2016 г., САЩ заемат първо място в света по добив на газ с производство от 749,2 млрд. куб м. Второ място заема Русия с добив през 2016 г. от 579,4 млрд. куб м. Припомняме, че според руския енергиен министър, през 2017 г. руската страна е увеличила добива с 50 млрд. куб м.
    Що се касае до САЩ, но през 2040 г. делът в общия обем на добиваният в света газ ще е почти 25 %, отбелязва още ВР.
    Като цяло от ВР очакват силен ръст на търсенето на природен газ за прогнозирания период за сметка на процеса на индустриализация е увеличение на необходимостта от електроенергия в развиващите се страни, а също така и преход на държавите към по-голямо използване на газ вместо въглища.
    Очакването е доставите на LNG да се увеличат почти двойно.
    „Устойчивостта на доставките на LNG значително увеличава достъпността на газа по целият свят, а обемът от LNG в началото на 2020-те години ще надхвърли доставката на тръбопроводно синьо гориво“, очакват още от ВР.
  • 5 гост

    8 13 Отговор
    Русия през 2040 г, както и преди ще остане да заема второ място в света по добив на природен газ след САЩ. При това производството на „синьо гориво“ в Русия в ще се увеличи с 29 % в сравнение с 2016 г. - до 72 млрд. Куб фута на ден (около 2 млрд. куб м на ден), се казва в новата прогноза на британската нефтогазова компания ВР (BP Energy Outlook 2018).

    „Добивът на газ в Русия към 2040 г. ще се увеличи с 29 % (до 72 млрд. куб фута на ден) на фона на растящото търсене на световните пазари. По добив на газ, Русия ще заеме второ място в света след САЩ“, прогнозира ВР.
  • 6 гост

    12 12 Отговор
    Няма нужда да се измества някой , който се измества сам с малоумни "решения" и заповеди "отгоре" !!!!
    Унгария в скоро време смятат да подпише договор за доставка на газ от Румъния, за да прекрати енергийния монопол ва Русия на газовия си пазар, заяви премиера на страната Виктор Орбан, съобщава агенция Bloomberg.
    По думите му, страната смята да внася от съседни страни над 4 млрд. куб м газ годишно, започвайки от 2021 или 2022 г., с помощта на компании от САЩ.
    Унгарските компании вече са провели търг за доставка на газ от Румъния за срок от 15 години.
    Унгарската част от връзката с Румъния вече е построена, румънската се строи.
    Според статистиката на ВР, през 2016 г. Унгария е използвала 8,9 млрд. куб м газ, от които 7,2 млрд. куб м са от внос, като 5,1 млрд. куб м са импортирани от Русия.

    Коментиран от #8

  • 7 факт

    17 9 Отговор
    КУПУВАТ ГАЗ ОТ РУСИЯ И ГО ВНАСЯТ В ПОЛША ЗА РУСКИ
  • 8 ескимос

    20 8 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Чети бе чукча! Става въпрос за европейските пазари! А не кой е нъмбо уан в света! Чукча писател, чукча не читател! И хората ти казват, каубоите купуват газ от Русия и го продават в Полша и в Белгия. Познай и кой препродава на Украйна руска газ само и само да непе директно от Русия.

    Коментиран от #10

  • 9 amigos

    21 7 Отговор
    Американските находища на шистов газ са нерентабилни и газта от тях е 2 пъти по скъпа от руската.Плюс това такъв метод на добив,чрез взривяване на подземните пластове земя води до безвъзвратно разрушаване на почвата.Като се вземе предвид,че трябва и да се докара до Европа,тя е некурентноспособна.Така че,това са желанията на американците,а не действителността!Sorry!
  • 10 гост

    11 18 Отговор

    До коментар #8 от "ескимос":

    И какво , яд ли те е ?? Ами могат , продават !! Някой да ги е карал руснаците да се изпокарат с половин Европа , щото "батя" иска всички да му се кланят ?? Еми няма да стане , нито е убавец , още по-малко пък некакъв умник , да си гледа в неговата паница , а Европа без газ няма да остане , ама руснаците да видим на кой ще продават , щото американците и китайците не купуват като от "Варшавския договор" , а евтините полета останаха в "братските" републики , а сибирските са по-скъпи от норвежките , да не говорим за американските !!! И като си "читател" прочете ли , че " Очакването е доставите на LNG да се увеличат почти двойно " Руснаците с това заводче за два танкера на месец , дето го строиха 10 години при три пъти по-високи цени на газа колко ще им трябва за още 5-6 такива ?? И с какво ще са по-конкурентни от американците , като няма договори по 25 години ??? Само не ми обяснявай , че са евтини , щото това първо значи мизерия и декапитализация и второ на никой не му пука , когато си в отношения "тия не ща да ги виждам " !!!!
  • 11 гост

    1 3 Отговор
    От 2012 г. до 2016 г. средната цена на износа на руски природен газ за Европа спадна от над 400 долара за 1000 кубически метра (см) до едва 167 долара. Това значително понижи цените в главните газови центрове на Европа (холандската TTF и германската NCG), които през миналата година бяха средно около 243 до 245 щатски долара за 1 000 см. Един от основните аргументи е, че руските износители на газ нямат защо да се страхуват от по-скъпите доставчици на LNG в САЩ.

    Но руският газ, преминаващ през тръбопровода "Северен поток -2", няма да бъде същият като този, който сега се доставя през транзитните държави Украйна и Беларус. Този тръбопровод ще бъде захранван от новите полета на полуостров Ямал, където производството на газ е много по-скъпо. По същия начин твърдението, че транспортирането на газ през съществуващия тръбопровод "Северен поток -1" е много по-евтино, отколкото да го пренасяме през Украйна, е съмнително. Огромни и често прикрити държавни субсидии го правят доходна само за европейските партньори на Газпром и за елита на Русия, но катастрофални за руските данъкоплатци и за държавния бюджет.

    Правилото е, че газовите тръбопроводи на сушата са по-евтин метод за транспортиране от LNG по море на разстояние от около 3000 до 3500 километра. Офшорните тръбопроводи, като се имат предвид техните по-големи разходи, са по-евтини само на разстояние от 1000 километра или по-малко. Тъй като полетата на Ямал са на 4 300 километра от балтийското крайбрежие на Ге
  • 12 гост

    2 2 Отговор
    Тъй като полетата на Ямал са на 4 300 километра от балтийското крайбрежие на Германия, включително 1200-километровият сегмент "Северен поток", това правило предполага, че вносът на втечнен американски или африкански LNG може да бъде по-евтин от газа от Ямал.

    Официалната цена от 10 милиарда долара за офшорния сегмент на "Северен поток -2" очевидно не включва огромните инвестиционни разходи на полуостров Ямал и новопостроения 3 100-километров сухопътен тръбопровод в района на Санкт Петербург, където започва "Северен поток -2". За разлика от това частните западни инвеститори (като Cheniere, износителят на LNG, базиран в САЩ) трябва да включват почти всички инвестиции в нови газови находища, тръбопроводи и терминали за износ (плюс разходите за втечняване и доставка) в крайните си експортни цени за втечнен природен газ.

    Стряскащи числа

    Русия има доказани запаси от 32,3 трилиона кубически метра (т.м.) след Иран със 17,3% от световните запаси на природен газ. От 2012 г. обаче Русия е изпреварена от САЩ като най-големият производител на газ в света. Газът представлява повече от 50% от потреблението на енергия в Русия. Но в сравнение с руската петролна индустрия, данъците от газовия сектор играят относително малка роля в държавния бюджет.
  • 13 гост

    2 2 Отговор
    Приходите от износ на газ са се понижили наполовина от рекордните 69,1 млрд. долара през 2008 г. до 31,2 млрд. долара през 2016 г., което се дължи на понижаващите се световни цени и износ, особено в бившите съветски страни (Украйна, балтийските държави). С намаленото търсене в европейските и азиатските газови пазари Русия има годишен свръхкапацитет на газ до 140 милиарда кубически метра, който не може да намери износ.

    Производството на газ в Русия е в стагнация през последните години, главно поради значителния спад на продукцията на "Газпром" - от 547 млрд. куб. м през 2005 г. на 405,7 млрд. куб. м през миналата година. Това е доста под прогнозите през 2008 г., че годишното му производство ще достигне 620-640 милиарда кубически метра в средата на това десетилетие. Съответно делът на Газпром в руското производство на газ се е свил до 62% през миналата година от 83% през 2008 г., докато делът на така наречените "независими" (в които "Газпром" държи по-малко от 50%) нарасна. Нарастващите конкуренти като Rosneft (най-голямата държавна петролна компания) и PAO Novatek (най-голямата частна газова компания) поглъщатчасти от вътрешния пазарен дял на "Газпром".
    http://3e-news.net/анализи/митът-за-евтиния-руски-газ_59440
  • 14 гост

    1 2 Отговор
    Не е изненадващо, че пазарната оценка на Газпром спадна драматично от 250 милиарда долара през 2010 г. до едва 44,5 милиарда долара на 1 септември 2017 г. Компанията отчита по-малко от 80% спад в нетните приходи през второто тримесечие на тази година до 47,9 милиарда рубли, което е по-малко от една пета от нивото през същия период на 2015 г. Потъването се дължи главно на валутни загуби от преоценка на дългове, деноминирани в чуждестранна валута.

    Производствените разходи на бързо растящите западни Сибирски полета на Газпром са между $ 3 и $ 5 на милион британски топлинни единици (mbtu), в сравнение със $ 7-10 за Yamal газ и $ 12-13 за производството в Арктика.


    Сравнете това с конкурентите на "Газпром" в Северна Америка: Cheniere очаква цената на Henry Hub между $ 2 и $ 3 на mbtu в обозримо бъдеще (тази цифра изключва разходите за втечняване, транспорт и регазификация). Средната цена на руския газ, доставен чрез "Северен поток -2", е 4,35 долара през 2016 г. Това изключва огромните инвестиционни разходи в областта на Ямал и транспортните разходи за 3100 километра газопроводи от Yamal до "Северен поток -2", които не могат да бъдат включени в това ниско ниво за ценообразуване.
  • 15 гост

    0 2 Отговор
    Изчисленията за износа на газ на Газпром за 2017 г. се базират на US $ 180-190 за 1000 см или на US $ 4,90-5,17 на mbtu. При сегашните световни цени Москва ще бъде принудена да запази или намали тази цена под 5 щ.д., тъй като ще бъде наличен още шистов газ в САЩ. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) средната цена на LNG в Европа в Европа е била 4,78 долара през 2016 г. - малко под тази на вноса по тръбопроводи. Това предполага, че износът на втечнен природен газ може да бъде в състояние да се конкурира с руския тръбопровод на газ от $ 4 на mbtu или дори по-малко, особено ако намаляващата цена на втечняване от $ 1.50-3 за mbtu се третира като понижена цена. Това сериозно би навредило на амбициите на значително по-скъпия износ на втечнен природен газ в Русия.
  • 16 гост

    0 2 Отговор
    По изчисленията на независими руски газови експерти, които отчитат 30% експортно мито, валутни курсове, енергийно съдържание (много договори се оценяват с енергийно съдържание, а не обеми) и други конверсионни фактори, Газпром не може да си позволи допълнително да намали цените на природния газ, за да спечели ценова война с производителите на втечнен природен газ в САЩ. Очевидно цифрите потвърждават, че руският газ вече не се радва на реално ценово предимство пред износителите от САЩ или други износители на втечнен природен газ. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #17

  • 17 слънчасал

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Хихиххихи...

    Коментиран от #18, #19

  • 18 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "слънчасал":

    Хихихихи , голямо "слънчасване" ще има из Сибир !!
  • 19 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "слънчасал":

    Ако си пропуснал , да прочетеш пак , дано ви влезе нещо в кухите тикви !!
    Правилото е, че газовите тръбопроводи на сушата са по-евтин метод за транспортиране от LNG по море на разстояние от около 3000 до 3500 километра. Офшорните тръбопроводи, като се имат предвид техните по-големи разходи, са по-евтини само на разстояние от 1000 километра или по-малко. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 ПРАВ Е ЛАВРОВ

    1 1 Отговор
    Лавров е прав.
    Всички го виждаме ,чувстваме и си траем.
    Станахме крепостни селяни през 21 век./вижте историята на Европа/
    Ще почнат да ви правят и децата,а вие само да работите и да ги изхранвате.

    Коментиран от #21

  • 21 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "ПРАВ Е ЛАВРОВ":

    Лавров е изкуфял дърт комунист , който си мечтае още за времената на СИВ и Варшавския договор и не може да повярва , че Европа вече не е "запазена територия" за Газпром и въобще Русия, но много скоро ще му се наложи , колкото и да му е неприятно !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 22 Slavic Vibes

    1 0 Отговор
    САЩ могат да изместят Русия само по разглезеност. И по убийства на година. Муууууу, ФАЩ.