Last news in Fakti

24 Февруари, 2018 18:12 4 584 28

За 10 г. три страни наляха €16 млрд. в българската икономика

  • икономика-
  • българия-
  • инвестиции

България е в топ 5 по икономически растеж в ЕС

За 10 г. три страни наляха €16 млрд. в българската икономика - 1

За последното десетилетие чуждестранните инвестиции само от три европейски държави – Германия, Австрия и Холандия надхвърлят 16 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Той бе един от лекторите в рамките на IX Зимен университет на Младежи – ГЕРБ, който се провежда в Сандански. Форумът бе открит от зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, а приветствия към участниците направиха и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, кметовете на Благоевград и Сандански Атанас Камбитов и Кирил Котев, народният представител Даниела Савеклиева и др.

Зам.-министър Манолев говори по темата „Младите хора – двигател на икономиката“, като в своето изказване акцентира на предизвикателствата, които стоят пред нас с дигитализирането на икономиката и на възможностите пред младежите в променящата се среда. „България ще получи всички шансове да извлече максимума от тази нова ситуация и от нас зависи как ще се възползваме от тях“, посочи Александър Манолев. По думите му имаме преимуществото да сме сравнително близо до големите пазари, а редица чуждестранни компании вече оперират в страната ни. „Но най-важният фактор за бъдещето на бизнес средата в България са кадрите. Затова е толкова важна връзката между образованието и пазара на труда, а хората от вашето поколение ще са тези, които ще ни водят напред в новата епоха“, обърна се той към аудиторията.

Той обърна внимание и на част от резултатите в икономическата сфера, които правителството постигна през 2017 г. „Последната година беше най-силната в икономически план от кризата насам. Растежът е около 4%, пазарът на труда създаде рекорден брой нови работни места, а заетостта по последни данни е на най-високото си ниво за последните 10 г.“, акцентира икономическият заместник-министър. По думите му по предварителни данни на НСИ през третото тримесечие на 2017 г. разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10.7% . „Това означава, че възнагражденията вървят нагоре, а България е в топ 5 по икономически растеж в ЕС“, допълни Александър Манолев.

Гост-лектори на двудневната конференция са още министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГОЛЯМ УЖАС

    43 6 Отговор
    За 10 години 16 млрд. наляти от 3 държави, ББ за 5 години 30 млрд. взе и никой не видя нищо от тях?!?!? Равносметка 30 + 16 = 46 млрд = най-бедния народ след африканските дори!!!
  • 3 куку руку ку

    40 0 Отговор
    Никой не налива пари, ако после не си ги възвърне десетократно...
  • 4 Милев

    36 1 Отговор
    Защо не направите справка колко милиарда са налели същите тези страни за 10 години в комнистически Китай? И то в реално производство, а не в магазини, както е в България!
  • 5 ЗЕВС

    34 5 Отговор
    Преждевременното закриване на 4 ядрени блока в АЕЦ Козлодуй с обща мощност 1760 мегавата, от което общите загуби само от това се оценяват на около 10-12 млрд. евро. Закриването на заводи и предприятия шуро - баджанашка приватизация по изискване от Европейските институции с цел “хармонизиране“ на икономиката ни с тяхната , тоест превръщането ни в консуматорски придатък на продукцията произвеждана в ЕС
    До 2015 г. ЕС ни е глобил с 10 млрд. евро, съди ни за още 14 млрд., платили сме членски внос и такси от 5 млрд. евро. А тука се говори за някакви 16 млрд. Нема такава държава!
  • 6 БГ идилия

    16 0 Отговор
    Да и всичките избягаха като си пробраха и парите.
  • 7 Комсомолци

    12 4 Отговор
    Партията все напред краде, комсомолците след ней вървят. Комсомолци, комсомлци и тък таме по някой суджук
  • 8 Сенко

    30 0 Отговор
    Как пък ние народа не разбрахме нищо от тия 16 милиарда. ЧУДНО

    Коментиран от #9

  • 9 Коментар

    26 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сенко":

    Щото
    1.Е ПРОПАГАНДНА СТАТИЯ.
    2.НЯКОЙ ПРИБРА ПАРИТЕ ПРЕДИ ДА СТИГНАТ ДО НАРОДА.
  • 10 Гост от Марс

    15 0 Отговор
    За три години ние марсианците от чужбина наляхме повече милиарди.
  • 11 К.К.

    22 0 Отговор
    Всяка година се пенсионира едно поколение от около 100хил. души, на тяхно място на пазара на труда идват 60хил. -10хил. отиващи в чужбина, 10год., за какви работни места става въпрос безработицата сама се топи.
    Парите идващи от българите зад граница са около 2% от БВП + плащанията от Европа, за какъв растеж става въпрос.
    Освен на глава от населението, защото намаляваме с по 50 хил. годишно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Г.З.

    17 0 Отговор
    Натиска за мизерията е голям.Първоначалното натрупване на капитали в България няма край.Печелят милярди изнасят капитала в чужбина.Брашнения чувал ще спре да пуска,тогава на къде,те са лесни ще си ходят по къщите в Монако,Калифорния,Флорида.За да ги спрем трябва яко дупе,протести до дупка за всочко,за всеки и на всякъде
  • 14 Гостът

    15 0 Отговор
    Кви са тея глупости?Икономически растеж.Тези кратуни още ли мислят ,че народа им вярва.
  • 15 бг дебил

    9 0 Отговор
    И. Мен кво ма грее тва ?некои са се нагушили от тиа инвестиции а балъчите гласуват и лапат мухи
  • 16 Гого

    7 0 Отговор
    Това е мизерна сума за десет години само за миналата година в Албания инвестициите са 4 милиарда. Вече седи въпроса как ще ги стигнем Албанците и от Африка да се преместим в Европа.
  • 17 Стефан

    11 0 Отговор
    Лъжи и фейкове!

    2016-а беше рекордна откъм спад на инвестициите - с над 65% спад! А 2017-а е с над 50-ен спад спрямо рекордно ниските инвестиции през 2016-а! Верваме ви!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 некойси

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България е в топ 5 по икономически растеж в ЕС .... Бойко е "дал" някой лев да му напишат поръчкова статийка.

    Коментиран от #20

  • 20 Стефан

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "некойси":

    И това не е вярно.

    "КАК КРЕТАМЕ?
    **** Средногодишният растеж на родната икономика за 10 години – само 1.8%!" - данните са на списание Global Finance Magazine, изнесени в България само от Григор Лилов. Пак пробойковистка пропаганда.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чичо Боко

    7 2 Отговор
    Що е то ГЕРБ?!-Хибрид между алчни , некадърни и крадливи падуани, обединени и събрани от дърти кумунистически издънки - от средно и дребно ниво на Партията Майка/Та всички тези са наредени на хорото от ДС, и доразграбват по ПАРТИИНА линя/щото Комунистическата им семка е обща/,разчистват територията на онези дето им дават заеми, фондове и всякаква финансова подкрепа.Така в техната държава всички са роби, работят за чужди мошеници, консумират чужди продукти, давайки си малкото парички на евромафиотската структура, която единствено лобира за това БГ да е в ЕС, за да може да е нов пазар на наивници!
  • 23 българин

    6 2 Отговор
    План Ран- Ът работи с пълна сила и до 20-30 години ще се осъществи на 100%.Тогава ББ ще получи похвала от гасподарите си!
    А тия тук се мъчат да ни убедят,че сме добре и даже икономически растем!Толкова ли сме нищожни като народ,че постъпват така с нас!!!
  • 24 дсдж

    0 0 Отговор
    Амо глобул като го продадоха колко пъти го броят за инвестиция?
  • 25 Патриот

    1 0 Отговор
    А само за година тези пари излизат от България само от Лидъл, Кауфланд и Била.
    Това е ЕС. ЕС и Тиквата - унищожителите на България.
  • 26 Крадат ЯКо начело с ГЕРБ

    0 0 Отговор
    Нагли престъпници на власт в София ограбват по над 23 000 000 000 живи лева годишно от народа.С тях издържат стотици хиляди хранени с ограбвани пари от народа служители . Средно годишно крадат по над 10 000 000 000 живи лева през нагло корупционни ненужни обекти по оперативни програми на нагло престъпни министерства и ведомства..вижте анализ на бюджета/
  • 27 АМАН от партии

    0 0 Отговор
    АНАлиз на реално работещите подава че от всеки работещ реално се крадат минимум 23 000 годишно за издръжка на престъпницит е на власт вкл партиино подставените компанийки ограбващи народа по Оперативни програми и европроекти.
    Цяла Северна БЪлгария се обезлюдява НЕМЕРЕНО..ГАснат лампите и в София вече
  • 28 Валери

    0 0 Отговор
    И източиха 160 милиарда :)