7 487 6

„Булгартабак“ затваря 130 годишна фабрика

Българският тютюнев холдинг заявили на властите на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, че вече не се занимават с производството на цигари

Венцислав Михайлов

Българският тютюнев холдинг "Булгартабак" ще закрие фабриката за тютюневи изделия в Босна Баня Лука до 10 март. Без работа на улицата ще останат десетки работници, пишат сръбските медии в Босна и Херцеговина.

Новината за затварянето на 130 годишна фабрика в Баня Лука е била съобщена от новия директор Саво Корбаджиев.

Закриването на фабрика ще се обсъди на насрочено за 1 март правителствено заседание в Баня Лука. Синдикатите вече са поискали правителството да се намеси и защити интересите на работниците. Те са обезпокоени, защото от българският тютюнев холдинг заявили, че вече не се занимават с производството на цигари. По неофициална информация представител на „Булгартабак“ се е срещнал с властите на Република Сръбска в Босна и Херцеговина и ги е уведомил за изтеглянето на компанията от региона.

През април миналата година British American Tobacco (BАТ) обяви, че е придобила цялата гама от марките на „Булгартабак“ в Босна и Херцеговина, включително и тези, произведени в Баня Лука, като част от по-голяма сделка с българската компания.

През април 2017 г. ВАТ придоби водещите марки на „Булгартабак“ Victory, Eva Slim и GD за над €100 млн.

Собственик на „Булгартабак“ е австрийското дружество „БТ Инвест”, което приватизира тютюневия холдинг за сумата от 100.1 млн. евро в края на 2011 г. Тогава ВАТ бе посочван като един от потенциалните купувачи на Булгартабак, но компанията така и не взе участие в процедурата по „приватизация“.

"Булгартабак" купи 55% от фабриката в Баня Лука през 2013 г. за близо 4.5 млн.лв. Малко по-късно чрез търгово предложение увеличи дела си до 90%, а през миналата година стана изцяло собственик на цигарената фабрика.

През последните години ВАТ придоби тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа. Миналата година от компанията обявиха, че са купили от австрийската фирма CID Adriatic Investments (CID) тютюневия бизнес на босненската компания Fabrika Duhana Sarajevo (FDS), включително и нейната дистрибуция.

Босна и Херцеговина


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Сенко
  Отговор
  1 15:56  27.02.18
  Супер като истински българин не ме интересува аз да съм добре важно е комшията да е зле.
 • Кочо Червяков
  Отговор
  2 16:20  27.02.18
  Рррррр... Булгартабак българска фирма ли е ?
 • Осман
  Отговор
  3 16:36  27.02.18
  Така се чисти конкуренцията,сега BAT ще са монополисти.Да ги правят по 10-12лв. цигарите и да се приключва
 • 4 16:52  27.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Марио Ангелов
  Отговор
  5 17:03  27.02.18
  "Наште" оШфорковци всичко източиха.
 • табакчо
  Отговор
  6 18:49  28.02.18
  Че то остана ли един български завод егати демокрацията.

Напиши коментар:


Публикувай