Last news in Fakti

1 Март, 2018 11:21 5 296 16

Бизнесът: Проблемът е в човешките ресурси

  • българия-
  • икономика-
  • бизнес-
  • прогноза
Бизнесът: Проблемът е в човешките ресурси - 1
Снимка: Shutterstock

Човешките ресурси – набиране, обучение и управление. Това е основният проблем, пред който са изправени днес бизнес лидерите у нас. През миналата година 50% от участниците в глобалното проучване на PwC сред бизнес лидерите са заявили, че ще увеличат персонала си. За тази година това са заявили едва 18% от българските бизнесмени, което е много по-малък процент в сравнение с техните колеги от Европа, където 54% от тях планират да увеличат персонала си през идните 12 месеца.

Акцентът сред предприемачите ще бъде развитието на вече назначените служители. Фокусът ще е върху т.нар. „меки умения” – комуникативност, лидерство, екипна работа. Автоматизацията е нещо важно, но не е самоцел, а е изцяло в рамките на корпоративните задачи, които има дадена организация.

Българската част от проучването обхваща 113 бизнес лидери. Паралелно с това е взето под внимание и мнението на младежите, които тепърва ще навлязат в дербите на бизнеса – 84 студенти.

Първата част от проучването обхваща въпроси свързани с мнението за перспективите за развитие на глобалната икономика в кратко- и средносрочен план. Тъй като 2017-а се очерта като най-добрата в икономическо отношение година от 2010 г. насам, то 57% от бизнес лидерите в Европа очакват текущата година да е по-добра в икономическо отношение от изминалата. Българските им колеги са още по-оптимистично настроени – 71% се надяват да постигнат по-добри бизнес резултати. В средносрочен план обаче и двете групи са предпазливи. Това се случва за пръв път, коментират от PwC. Причините са динамиката на събитията и непредсказуемостта какво ще се случи през следващите три години. Факторите, които наслагват несигурността са на първо място геополитическата обстановка – 84%. Бъдещето на еврозоната, което притесняваше бизнес лидерите миналата година, тази година отстъпва на други проблеми, а именно на второ място са кибер заплахите. 80% от респондентите отчитат това като сериозен проблем. На трето и четвърто място са фактори свързани с работната ръка и ресурсите, а именно наличието на ключови умения и промяната на демографските характеристики. Социалните и технологичните заплахи изместват икономическите.

Младежите, обаче поставят на първо място като проблем кибер заплахите. На второ място те посочват липсата на доверие в бизнеса. От PwC отбелязват, че отсега трябва да се мисли за решаването на проблема с липсата на доверие. Младите хора не виждат задължително бъдещето си в България. Причините за това според бизнес лидерите са че младите хора не чувства сигурност и увереност за бъдещето си в страната и нямат доверие в институциите, в обществото, в цялата система, нямат доверие, че има директна връзка между положените усилия и постигнатите резултати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПраймМинистър

    22 3 Отговор
    Човешките ресурси в момента в България - смърдящи индиго чиляци, изкуфели бабчики, парализирани старци, деца, които знаят да боравят с телефон, компютър, но не могат да направят, кажат нещо смислено, депресирани, изтерзани, демотивирани хора на средна възраст, инвалиди - кои менте, кои наистина съсипани с болести, наркомани - алкохолици, тютюнджии, гревопушещи, кока и т.н
  • 2 блек рок

    12 0 Отговор
    Няма как младите да идат да работят като стимулите в 80% от компаниите са "динамична и предизвикателна работа".Изтъква се това че ще те стимулират да работиш като ти дават много работа , а пък финансовия стимул е накрая на опашката.Те ще кажат да ама ти с какво си се доказал че искаш висока заплата?Ами живеем в тотално различен свят и представите са вече съвсем други.Парите са на върха на пирамидата.И в този свят който предлага безброй възможности няма как дори да си учил за едно да се трудиш за него толкова много и да получаваш не парче , а само трохите от пая.Дигиталния свят промени коренно играта.Хора с образувание и професии преминават към възможносите които дава дигиталния свят начло с крипто валутите,борсите и 3д принтирането.Сбогом корпоративен свят , добре дошло предприемачество.
  • 3 гост

    19 0 Отговор
    Това е много сериозен въпрос и за съжаление не се вижда светлина в тунела. Има някакъв порочен кръг - заплатите са ниски, щото искаме по-голяма печалба и няма качествени работници, от друга страна не ни пука, когато някой можещ напусне или отхвърляме квалифицирания кандидат, ако поиска справедливо възнаграждение. Работя в много голяма международна фирма и направо съм отвратен от отношението. Абсурдно е същия работник на същата позиция като моята в клон в Германия (генериращ същите печалби), да получава петорно саплащане на моето. Питам ЗАЩО. Да не говорим, че условията, при които той работи в сравнение с тукашните са направо перфектни.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    ....и не се оплаквам изобщо, просто са ми много смешни като кажат, че нямало квалифициран и можещ персонал...и как ще има, като вски, който е малко по-инициативен и не го мързи, ще предпочете да работи навън за нормални пари .
  • 5 Ядеитн

    5 17 Отговор
    Колко пъти съм казвал - оправията е затваряне на границите и въвеждане на всеобща трудова повинност. За предпочитане по специалността, ама ако нема там работа - всеки трябва да знае отде са фаща кирката и лопатата. И извънредни даноци за семействата на невъзвращенците. Предателите на родината, като сакат да правят у чужбина многу пари и да си гледат кефа ша знаят че техните тука ша плашат!
  • 6 Ресурса

    24 0 Отговор
    Проблема е в ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ .
  • 7 Дикембе Мутомбо

    21 0 Отговор
    Скоро четох, че някаква белгийска компания си тръгвала, защото нямало хора. Ами да оповестят какви заплати дават и да привлекат хора.

    Когато още не знаех как се прави, съм преговарял с шефове чужденци за увеличение на заплатата и масово отговорът беше "ама тук нивата на заплащане са такива, ти защо искаш повече?".

    Няма как да стане така. Едните са тарикати да искат да работят там, където се плаща добре, а другите да оперират там, където се плаща евтинко. И накрая се разминават.

    Колкото и да ги мразя, Лидл постъпиха най-далновидно като си обявиха заплатите на служителите в София. 1000лв. И намират персонал. Не е кой знае какво, но пак е им е по-изгодно, отколкото плащат навън, а всички, които работят при конкуренцията им у нас за по-малко веднага почват да се бутат да идат при тях. Така трябва да направят всички и с малки стъпки ще вървим напред.
  • 8 Човешки потенциал

    18 0 Отговор
    Тривиални неща. Ниско заплащане, ниско качество на работната сила. Това не е България от 1989, когата беше трудно да се изнесеш от България. Даже не е и 1999, когато все още имаше надежда. Сега 2018, безнадежност, ниски заплати и лекота да отидеш на друго място. Една част в Испания, а другите в Германия и други места. Качествени хора могат да бъдат създадени само в България, внасянето отвън ще работи за някои позии с по-ниски изисквания. Всичко друго, ако ще идва тук, може да иде и на друго място. Колко пъти бизнесът е поставил въпроса за добро заплащане на учителите? А това е важно, за да има качествени учители в училище. Качествено заплащане на учителите означава два пъти по-високо от сегашното. Това, което ГЕРБ дава сега е трябвало да го даде през 2009 и досега да беше вдигнало заплатите два пъти. А стипендията на докторантите от 450 лева е подигравка към труда в науката. Е, щом това е нормално, нормално е и да няма кадри.
  • 9 гост

    11 1 Отговор
    Докато един учител, полицай и лекар получават по 600лв, пренебрежимо спрямо минималната заплата за напълно неквалифициран труд, то за какви желания иде реч? Вижте Язаки: гръмки заглавия, хиляди работни места, атомобилна индустрия, а каква е реалността в заводите им: 500лв заплата, ако имаш 1 ден болничен за тримесечие не получаваш и няколкото лева бонуси, пълна некомпетентност на управляващите в завода и който е имал добра квалификация с надежда за развитие напуска след няколко месеца. Такива бизнеси нямат работна ръка, да, а текучеството е голямо. Ако дават 1000лв минимална и 1500лв с бонуси и стимули, то ще има опашки пред заводите им. Никой не бяга от хубава и достойна работа, било то и да не взима много пари. Такива бизнеси искат да работиш като за 3-4х.лв, а да получаваш 500лв. И се жалват, робовладелците нагли.
  • 10 прогрес

    14 0 Отговор
    Който иска качествени човешки ресурси трябва да е готов да си плаща за тях.Като тук не говорим само за заплата ,а инвестиция в тяхното образование и развитие.Бизнесът трябва да се грижи като дете за човешкия си ресур ако иска някой ден това дете да го издържа.
  • 11 Русенец

    21 1 Отговор
    Каквито са Работодателите такива са ИМ и Работниците !
    С трици маймуни не се ловят !
  • 12 Мале мале

    5 0 Отговор
    Образовани, можещи и работили хора са без работа, защото достойнството им не им позволява да работят за некадърници с арогантно поведение, мислещи си, че дават заплати, които никой от работниците им не заслужава! Сега, при такава голяма безработица в страната, си извоюваха и квоти за внос на работна ръка от чужбинско. Наглост с позволението на правителството. И аз ще замина там, където са толкова изостанали, че нямат миялни машини, а мият чиниите на ръка.
  • 13 Гост

    6 0 Отговор
    Проблема не е в човешките ресурси ,а в тези дето затриха човешките ресурси.А заради това ,след години държавата ни ще почива в мир.Тъкмо научихме магарето да не яде, а то взе та умря,и нашата управия такава.На два часа път със самолет ,има съвсем други правила.Има заплащане на час,има уважение според способности и умения.
  • 14 гост

    5 0 Отговор
    В същото време политиците отказаха да се зачита първо правото на работниците да получават заплатите си при фалит или трудности. Работодателите масово се кредитират като не изплащат заплати или плащат частични заплати на хората си, защото просто им е позволено да го правят, а перото за заплати е едно от малките в индустрията. В ТЕЦ-овете получаваха по 30% от договорните си заплати, а Ковачки не го е закъсал, просто може и го прави, хикой не може да го подведе под отговорност, в общински болници е същото. Дори и да си започнал на някаква ниска заплата това не значи, че ще я получиш, абсурдно е. Вдигнат ли се заплатите ще се вдигне и икономиката и потреблението, данъците и ДДС. Това е доказано, логично, поне в първите години хората ще консумират преди да започнат да мислят за спестявания и други инвестиции. Та ниските заплати натискат народа, за да не е способен да прави промени, да е принуден да е послушен.

    Коментиран от #15

  • 15 Роман дизел

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Всички знаят че е така ама не им отърва !Пази Боже сляпо да погледа.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.