3 Март, 2018 15:56 5 652 10

„Газпром” разтрогва договорите с Украйна

  • газпром-
  • нафтогаз-
  • русия-
  • украйна-
  • арбитраж-
  • стокхолм-
  • дело

„Газпром” започна процедура за прекратяване на договорите за доставка и транзит на газ с украинската енергийна компания „Нафтогаз”. Процедурата ще се води пред арбитражния съд в Стокхолм, съобщиха световните осведомителни агенции, като цитираха заместник-директора на руския газов гигант Александър Медведев. „Започнахме процедура по разтрогване на договорите с „Нафтогаз” Украйна. Делото в Стокхолмския арбитраж със сигурност ще се разглежда от друг състав арбитри”, уточни Медведев.

На 2 март „Газпром” съобщи, че прекратява договорите след загуба на съдебно дело срещу Украйна.

Доставките на газ за Европа през Украйна продължават нормално независимо от решението на Русия за разтрогване на договорите, уточниха от украинският оператор на газопроводната мрежа „Укртрансгаз”. Европейският Съюз изказа опасения, че ситуацията може да доведе до проблеми с доставката на синьото гориво към Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    52 7 Отговор
    Много прости тез укрита бе,братския американски народ иска да им достави шистов газ с корабите на полвин цена ,пък те нещат ,искат си руския газ.

    Явно ще са взели пример от нас,и ние не искахме Южен паток ,щото е бил на загуба и сме щели да станем зависими от руския газ,затова щеси го купуваме от Турция. Е нищо че е малко поскъп и с произход made in Russia.
  • 2 психолог

    37 4 Отговор
    И каква стана тя-сега ще спре кранчето към България а и няма южен поток-турския не е готов,северния за Германия направен Пак сме от прее.а...е
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    3 8 Отговор
    „Нафтогаз“ и полската PGNiG сключиха договор за спешни доставки на газ и с определен срок на действие след решението на „Газпром“ да не доставя газ за Украйна, съобщава полската компания.

    „Договорът е в сила до края на март 2018 г. Обемът на доставките е от порядъка на 60 млн. куб м. Доставките започнаха днес в 6 часа сутринта през газовата връзка Hermanowice, която свързва полската и украинската газотранспортни системи“, се казва в съобщението.
    „Готови сме да увеличим обемът на доставките или да увеличим срокът на действието на договора в зависимост от търсенето на пазара на Украйна“, се цитират в съобщението думите на председателя на PGNiG Петр Вожняк.

    „Настоящата ситуация около доставките на газ доказва, че засилването на вниманието ни по отношение на диверсификацията ни е правилно решение...Надяваме се, че ЕС и правителствата на страните членки ще имат предвид този случай при вземането на окончателното решение за Nord Stream 2”, се цитират от пресслужбата на полската компания думите на директора на „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

    Коментиран от #6

  • 5 Ще гърмят заводи

    17 1 Отговор
    Всъщност 60 Мил.кб. метра за Украйна пр. Газ е като да захраниш цял квартал с електрически проводник със сечение 1.5 кв.За сравнение на малка България са нужни поне 3 милиарда.А сме и с по лека зима ,и само слабо или частично газифициране за битови абонати.
  • 6 Бай хой

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    На каква цена? Те могат да започнат доставка и в бутилки. Ко им пречи?
  • 7 Лафчи

    20 1 Отговор
    Полша реимпортира руска газ за Украйна и то на по-висока цена. Полша внася газ от Катар-13%, от Норвегия, но там добива намалява поради изчерпване на находищата. Реализирали са и една единствена доставка на LPG от САЩ и не са подновили доставките от там. Решението на Украйна няма нищо общо с икономическия разум а е политическо. Проверете из украинските сайтове с колко се е повишила цената за крайния потребител и с колко се е свила консумацията. Другото е политическа агитация.

    Коментиран от #10

  • 8 Kcaniba

    5 1 Отговор
    Свободата е безценна!!
    Укрия е горда и щастлива!!
    Без руски газ, без руски заводи, без руски територии, без руски 25 милиона човека..
  • 9 товарищ

    7 0 Отговор
    И правилно постъпват!Нали знаете,има една поговорка-Да бе мирно седяло,не би чудо видяло.А има и друга-Каквото повикало,такова се и обадило.Така че,всекиму според заслугите!
  • 10 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Лафчи":

    Умници юнаци русофилчета , стига сте се плюнчили от кеф , Украйна ще си внесе газа който и трябва и цената няма ама никакво значение , напротив колкото е по-висока , толкова по-големи ще са исковете за компенсации и пропуснати ползи които ще цъфнат веднага след това !! И тя ще ги спечели , както спечели и предишните !! Газпром продължава да затъва във тресавището на безумни лични комплекси за величие , последствията за които за съжаление няма да носи страдащия от тях , а невинните данъкоплатци в Русия !!!