3 427 3

ЧЕЗ склонна на сделка с кабинета в София

Преговорите ще продължат и през следващите няколко седмици

Венцислав Михайлов

ЧЕЗ ще анализира участието на българската държава в сделката по продажбата на своите активи в балканската страна.

Това става ясно от прессъобщение на ЧЕЗ.

След края на няколко дни на преговори, енергийната група ЧЕЗ заяви, че ще разгледа възможността за участието на българския държава в продажбата на българските си активи на дружеството „Инерком“. Анализите ще бъдат разгледани от двете страни. Искането за участието на българското правителство идвало от „Инерком“.

След разглеждането на анализите преговорите по финализирането на сделката ще продължат.

Според говорителката на ЧЕЗ Алис Хоракова в края на март или началото на април ще има нови срещи с представителите на „Инерком”. Тогава адвокатите на чешката компания ще представят възможните варианти, върху които след това би могло да се преговаря. През това време продължава да тече процедурата по вече сключения договор с „Инерком”.

С оглед на ограниченията, породени от вече подписания договор между двете страни, ЧЕЗ и "Инерком" решиха, че и двете ще подготвят комплексен анализ на всички варианти и възможни резултати от потенциалното влизане на българската държава в процеса. Преговорите ще продължат и през следващите няколко седмици. Това се посочва в официална позиция на компанията ЧЕЗ след края на преговорите в Прага.

Чешките медии отбелязват, че българската държава не е проявила официално такъв интерес по време на продажбения процес.

Договорът между фирмите за енергийните активи съмнения в България дали толкова малка компания като Инерком е в състояние да финансира и управлява стратегически важни енергийни операции. Недоверието също така предизвика несигурност по отношение на начина, по който компанията е осигурила пари, необходими за такава голяма покупка.

Аферата заплаши българското правителство и накара премиера Бойко Борисов да се срещне със собственика на Инерком Гинка Върбакова. Той разговаря с нея за прехвърлянето на държавен контролен пакет акции на ЧЕЗ България.

Чехия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Швейк
  Отговор
  1 15:52  09.03.18
  Гинка Цървуланова го лапна. Утре и Тиквата.
 • гларус кръстоносец
  Отговор
  2 07:55  10.03.18
  Стар изпитан трик. Разтакавай народа и то затрупай с новини и зрелища , докато му омръзне , загуби интерес или претръпне. В края на март ще кажат тихичко (и то ако някой журналист ги попита въобще) ,че договорът така е бил подготвен и няма практическа възможност държавата да влезе в сделката по никакъв начин
 • цитат
  Отговор
  3 00:45  11.03.18
  Реве ми се даже,та ми се плаче защото накрая разбрах- имаме чувство за хумор,обаче нямаме повод за смях!

Напиши коментар:


Публикувай