Last news in Fakti

12 Март, 2018 18:25 3 586 2

Ирак намалява вноса на петрол

  • ирак-
  • петрол-
  • внос-
  • ислямска държава-
  • министър-
  • рафинерии

Иракските рафинерии вече не са под контрола на терористите

Ирак намалява вноса на петрол - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Иракското министерство на петрола съобщи, че страната ще намали вноса на петролни продукти с 25 процента, тъй като рафинериите са възстановени след боевете с бойците от групировката „Ислямска държава“, предаде „Ройтерс“.

Ирак произвежда повече петролни продукти и като обработва газов кондензат, отбеляза в съобщение министърът на петрола Джабар ал Луайби, без да определя точна дата за намаляването на вноса.

Министерството обяви през последните няколко месеца, че капацитетът на рафинерията в Киркук е увеличен, освен това има планове за възстановяване на част от завода Байджи, който бе най-голямото иракско предприятие за преработка на петрол.

Ирак е вторият по големина производител на петрол в ОПЕК след Саудитска Арабия. Капацитетите за преработка на петрол на страната обаче бяха ограничени, когато бойците „Ислямска държава" нахлуха в Байджи, северно от Багдад, през 2014 година, съобщи БНТ.

Иракските сили си върнаха Байджи през 2015 година, но нанесените щети са огромни. Страната сега разчита предимно на рафинерията „Дора“ в Багдад и на южната рафинерията „Шуайба“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганю

    14 0 Отговор
    Ашколсун, тарикат момчета, тея американци, продавали са на иракчаните, техния си им петрол.

    Коментиран от #2

  • 2 като домакин

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганю":

    Като проститутки са! Имат стока, продават я и после пак си е тяхна ...