2 587 1

Китай обяви война на корупцията

Новата комисия ще има структури на национално и регионално равнище

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Очаква се антикорупционната кампания на китайския президент Си Дзинпин да получи нов мощен импулс, след като парламентът одобри създаването на нова мощна агенция, която има правомощия да контролира огромен брой служители в държавния сектор, предаде „Асошиейтед прес“.

Общокитайското събрание на народните представители започна да разглежда на трето четене законопроекта, който според държавните медии има за цел създаването на централизирана, единна, разполагаща с широки пълномощия и ефикасна надзорна мрежа под ръководството на управляващата комунистическа партия.

Законът ще обедини партийната контролна антикорупционна комисия с друга, осъществяваща контрол над държавните служители, в Национална надзорна комисия. Тя е дефинирана като политически орган, независим от правителството, съдилищата и прокуратурата, което поражда опасения от политически злоупотреби.

Този орган ще има правото да задържа заподозрени лица до шест месеца без санкция от съдия. Властите трябва в срок от 24 часа да информират семейството на заподозрения и неговата месторабота, освен в случаи, когато могат да бъдат унищожени улики и доказателства или ако на разследването може да бъде попречено, казва текстът от законопроекта.

Други подробности, като например къде се държат арестуваните, кой ще се грижи за тях и каква форма на правно представителство ще им бъде разрешена, засега не са обявени. Новата надзорна комисия ще има структури на национално, провинциално, градско и общинско равнище.

Китай


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • джими
    Отговор
    1 13:22  13.03.18
    мишън импосибъл дет се вика. В народопсихологията на китайците е залегнал подкупа, в миналото даже е бил формализиран. Няма шанс да се пребори с столетни традиции.

Напиши коментар:


Публикувай