16 Март, 2018 23:00 5 731 25

Само Румъния ни бие по ръст на заплатите

  • заплати-
  • ес-
  • пари

В Италия и Гърция възнагражденията спадат

България е на второ място в ЕС по ръст възнагражденията в частния сектор за последните две години след Румъния с увеличение от 21.3%; в публичния сектор нарастването е с 20.9%.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Лъчезар Богданов.

Ръстът се ускорява през последното тримесечие – спрямо отчетения 19.1% за 24-те месеца до трето тримесечие за 2017 г.

За последните 12 месеца към четвъртото тримесечие на 2017 г. ръстът на заплатите средно за икономиката в България е 12.2% (при 14.3% в Румъния); в частния сектор ръстът в България e 11.8% (при 12.2% в Румъния).

Ако се разгледат последните 3 години, ръстът на заплатите в частния сектор в Румъния е 32%, в България – 28.6%, в Литва 26.1%, в Латвия 24.6%.

Като цяло Източна Европа видимо догонва разликата с по-развитите страни.

В Германия ръстът за 3 години е 8.4% - по-висок от средния за ЕС от 6.6% - като в Италия и Гърция възнагражденията спадат с 0.5% и 0.6%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PlimP

    97 7 Отговор
    Нагло, много нагло. Защо не споменът на кое място сме по минимална и средна работна заплата,третия свят ни е изпреварил с една обиколка.

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 песимист

    66 3 Отговор
    вече не вярвам че нещо ще се промени в тази загубена държава тези хора - нашите политици за чак такива олигофрени ли ни имат да ни пробутват подобни тъпотии.надявам се нещо да стане и на хората най-сетне да им писне от тази сган

    Коментиран от #7

  • 4 Morgoth

    73 3 Отговор
    Хубави цифри, но да видим какво реално означават. Германия била качила само 8.4%, това обаче върху 3 хиляди евро прави към 500 лева. Нашите огромни 28,6% изчислени към средната заплата от малко над 1000 лева прави 300 лева.
    Та значи да обобщим - за 3 години нашите доходи са се увеличили средно с 300 лева, което е ПОВЕЧЕ от немците, които са качили с 500 лева заплатите си. Браво, ще ги стигнем, ама на кукуво лято :)

    Коментиран от #13

  • 5 Харалампи

    55 1 Отговор
    "Като цяло Източна Европа видимо догонва разликата с по-развитите страни"- хахаах смешник, кой го измисли тва?! Слави Трифонов трябва да го разкаже тоз виц
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 моя страна моя България

    35 4 Отговор

    До коментар #3 от "песимист":

    Ще стане приятелю - Трета световна война, и ще се поразбъркат малко нещата, което за нас ще е добре щото сме ударили дъното и това за нас ще е шанс да се отървем от тва грозно положение дето ни натрапиха и ни скубят както си искат разни нагли боклуци. Само тоя път да уцелим правилната страна, че като гледам засега пак сме на грешната.
  • 8 фирст

    11 37 Отговор
    Ехххх и като се почне да се сравнява цифра с цифра срещу Германия и става много интересно....
    Ми като не ви харесва, ей ви къде е Германия-та - отивате и почвате за трите иляди евра ..
    А който чака политиците да му оправят "положението", май никъде нема му го оправят - ни в собствената му държава, нито никъде другаде....

    Предлагам да си отоворите малко очите и вместо да плюете по собствената си държава да разберете че няма по-хубаво и по-добро място от нея... И със сигурност ще го разберете, но ще е .... доста късно (в личен план)

    Поздрави и със здраве!

    Коментиран от #18

  • 9 Прометей

    35 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България е на второ място в ЕС по ръст възнагражденията в частния сектор за последните две години......

  • 10 СссереМ

    11 48 Отговор
    Червената паплач газ пикае че България догонва запада по качество на живот под ръководството на ГЕРБ.
  • 11 Ицо

    18 1 Отговор
    Като си на дъното е нормално.
  • 12 Иван

    54 2 Отговор
    Да ви кажа честно, като се замисля, на много мои познати и роднини, които взимат по 700-800 лв. заплати, не са имали повишение от повече от 10 години. Не знам защо изобщо ги пишат тия статистики. Че някой ще се почувства по-богат и по-добре ли?
  • 13 onq s konq

    3 28 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Чрез сметките си и заключенията от тях успешно се понасяш вихрено като чисто нова фрегата из мътния поток на РУСОФИЛИЯТА И ПОПУЛИЗМА,но предполагам/и се надявам/ че го правиш за разнообразие.Въпросът е защо НИЕ трябва да се сравняваме с Германия по "брой парични знаци",а не ТЕ със нас по ЦЕНИ НА СТОКИ И УСЛУГИ?Можеш ли да посочиш ПОНЕ 1 СТОКА ИЛИ УСЛУГА,която да е РАВНОСЪПОСТАВИМА НА СЪОТВЕТНАТА НАША?А диапазона НА ЦЕНИТЕ е мн широк-от стотинка-до 5-6 ПЪТИ...ЕСТЕСТВЕНО В НАША ПОЛЗА.Нека не забравяме и фрапиращата разлика при данъците и ГЛОБИТЕ! Затова и е редно и актуално да се сравнява СТАНДАРТ НА ЖИВОТИ нека не се заблуждава някой,че българин преживяваш с минимална заплата у нас е кой знае колко по-зле от германец на тамошната минимална.

    Коментиран от #16, #21

  • 14 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    34 1 Отговор
    Да, добре, че депутатите си вдигат заплатите, за да може в статистиката да излезе, че имало ръст на заплатите. Едно е минималната заплата да се вдигне с 5%, съвсем друго е депутатската заплата от над 3500лв. да се вдигне с 5%. Само няколко депутатски заплати са достатъчни да променят сатистиката за цялото населени на страната и да го изкарат, че живее доста богато. Айде спрете да заблуждавате народа. Или поне не се връзвайте да им публикувате депутатските лъжливи статистики, които са само, за да заблуждават народа.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДДД

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "PlimP":

    на едно мото изложение триумф
    се похвалиха че имат 130% ръст на продажбите
    а хонда само 3%
    та триумф от 100 мотора са на 230
    а хонда от 3 милиона .....
    та и ние така от 10 лева на 15 си е 50% ръст
  • 18 гост

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "фирст":

    Знаете ли кога някой ще повярва не медиите и политиците за подобряването живота в България спрямо околните?

    Когато се намали поне на половина тенденцията в емиграцията и когато успеете да върнете поне 1/10 от избягалите млади за един мандат!

    Реалността не е такава, каквато се мъчат да ти втълпят медиите и политиците. Именно отношението емиграция/имиграция е съвкупността от всички фактори показващи стандарта на живот в една държава. Емиграцията е най-точният показател!

    Не може да изваждаш един критерии от съвкупността и да правиш заключение за цялото, а точно средната заплатата и доход в България е с най-нереална стойност.

    За да съм честен спрямо себе си и според мен има ръст на заплатите, но при условие, че спрямо страните в които емигрира българинът основата на този ръст е толкова мизерна, че повишението ще трябва да е не процентно, а пъти за да може изобщо да се говори за конкурентно заплащане и спиране емиграцията.

    http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/kriza-za-kadri-po-moreto-hotelieri-obeshtavat-20-po-visoki-zaplati.html
  • 19 впечатлен

    10 2 Отговор
    По времето, когато Чаушеску съвсем се беше самозабравил, бях в Румъния. Там нещата ме потресоха. Хора като призраци - гладуващи, по магазините нищо за ядене, липсват елементарни неща като сапун например. Същевременно строго се следи да не би някой румънец да се сдобие с нещо за ядене или миене от някой чужденец. Нямаш право да си купуваш нищо, само с валута и пак риск да го конфискуват. Гладни бледи дечица, трагедия. Телевизия - само и единствено за живота на вожда. Нищо друго! Хората гледаха българска телевизия. И въпросът е, КАК МОЖА ТАЗИ ДЪРЖАВА ДА СЕ ИЗМЪКНЕ ОТ ТОЗИ АБСУРДЕН ЖИВОТ И СЕГА ДА Е МНОГО ПРЕДИ НАШАТА ПО ДОБРУВАНЕ? Ние на 100-тно място, а румънците на 50-о приблизително? И една партия се бори с нокти и зъби да ни направи отново руска колония! Страшното при тоталитаризма е самозабравянето. Хората нямат значение, да живеят както могат. Важното е перченето. Перчене с нови оръжия, със изплащане на дълове за сметка на гладуващи и така нататък.
  • 20 Гого

    10 1 Отговор
    Само че с тези заплати във България стигат само сметките да си покриеш. Като има такъв ръст защо никой не се избива да бачка във България а всички бягат на запад?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кумчо Вълчо

    3 0 Отговор
    лъчо лъчо, я се прибирай в психото и преди да си вземеш хапчетата никакво излизане и писане.
  • 23 Бай Уй

    15 2 Отговор
    След 10 години ще пише, че българите сме загинали в следствие висок икономически растеж, високи заплати и перфектна фискална политика- ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Измамниците пак лъжат

    3 1 Отговор
    Пак лъжи, гласувайте ако съм прав!