Last news in Fakti

26 Март, 2018 09:28 2 122 2

Най-влиятелните градове в Европа

  • живот-
  • качество-
  • образование
Най-влиятелните градове в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Лондон, Париж, Мадрид, Москва и Бирмингам са най-влиятелните градове в Европа. Класацията, която се подготвя от Colliers International, се извършва на база анализ на фактори като наличие на талант, локация и разходи, производителност на работната сила, капацитета и характеристиките на кадрите, стандарта на живот в града, разходите за труд на работодателите, както и сигурността на държавата, в която се намира, по отношение на пазарна икономика и трудово законодателство.

Градове като Цюрих, Дъблин, Лондон, Единбург, Варшава се характеризират с правилен баланс на работна сила в сферата на модерни професии като IT, финансови и бизнес услуги, както и такива, свързани с технически и научни познания. Много на брой по-малки и средни пазари попадат в този списък и определено не е съвпадение фактът, че за повечето от тях е налице и висока икономическа производителност. Тук са и главните скандинавски, както и някои от по-големите немски градове. Париж изостава в това отношение, поради големият брой позиции в публичния сектор и администрацията. Варшава, която се изкачва до топ 5 за пръв път, се отличава със здравословен микс от роли в сферата на IT и технически работни позиции.

Основите на бъдещото кариерно развитие често се поставят още на етап следване във висше учебно заведение. Налице е силна връзка между класирането на градовете и наличието на университет в близост. В този аспект лидер е Лондон. Останалите с добро позициониране са Париж, Мадрид и Москва, които се справят отлично с това да ангажират завършващите студенти в местната икономика, за разлика от Виена, Дъблин и Копенхаген.

Качеството на живот, свързано с фактори като ниво на престъпност, достъп до здравеопазване, климат, трафик, замърсяване, е с нарастващо значение, особено за по-новите поколения. По този критерий, градовете в Германия и Дания са с едни от най-добрите резултати. Мюнхен заема лидерска позиция, следван от Цюрих и Щутгарт. Виена и Утрехт също са на предни места.

Докато факторите, свързани с благоприятност на условията за работниците, не поставят Обединеното Кралство (ОК) в най-добра светлина, точно обратното може да се каже за условията за работодателите, свързани с пазарен риск, бизнес среда, гъвкавост на работното законодателство и ниво на корпоративен данък. В това отношение, английските градове са на върха на класацията. Останалите в топ 5 са Хелзинки, Копенхаген, Цюрих и Стокхолм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фриман

    3 2 Отговор
    Какво общо имат Москва и Бирмингам?
    Тъпа статия
  • 2 Радо

    0 0 Отговор
    Виена е градът!!!