Last news in Fakti

24 Март, 2018 20:56 3 234 11

В Русия: Над 450 професии са забранени за жени

  • работа-
  • русия-
  • жени
В Русия: Над 450 професии са забранени за жени - 1
Снимка: Shutterstock

Звучи невероятно, но очевидно е факт: в Русия над 450 професии са забранени за жени. Защото се смята, че тежкият физически труд вреди на здравето на жената и на детеродните ѝ способности. Какво мислят самите руснаци?

Да работиш с бормашина всъщност не е престъпление. Въпреки това предприятието за ремонти на Юлия и Надя е забранено. Поради простата причина, че собственичките му са жени, пише Deutsche Welle.

В Русия над 450 професии са забранени за жени. Защото минават за "много опасни". В списъка са включени дърводелството, ВиК, електроуслугите и още много други професии. На жените е забранено също така повече от два пъти на час да вдигат над 10 килограма...

Още от съветско време

Юлия и Надя се опълчват срещу тези закони. И срещу традиционното разделение на ролите. "Много рядко хората гледат доброжелателно на нашата работа. Най-вече мъжете. Не ни казват: Браво! Майсторска работа! В повечето случаи просто ни гледат недоверчиво. Или дори ни се присмиват. И почти винаги реагират негативно", разказва Юлия Борец.

В Русия разделението на ролите има дълбоки корени. А руските закони го засилват още повече: тежкият физически труд вредял на здравето на жената и на детеродните ѝ способности.

Идеята за защита на жените от "опасна" работа е още от съветско време, когато в годините след войната правителството си поставя за цел да увеличи раждаемостта. Но най-новият списък със забранени за жени професии е гласуван през 2000 година. И не са никак малко руснаците, които смятат тези забрани за смислени.

"Мъжете трябва да печелят пари за семейството. Това е тяхна работа. Дълго, много дълго мъжете са били ловци, а жените са наглеждали вкъщи печката", казва един минувач в Москва. А една жена добавя: "На жените сигурно не би им било лесно да вдигат релси например. За мъжете пък е трудно да плетат или да бродират. Всеки си има своята роля".

"Архаично"

Юлия Островская от московския Център за социално и трудово право намира списъка със забранените за жени професии за архаичен и дискриминиращ: "Списъкът трябва да бъде преразгледан, за да се установи дали в днешно време тези професии наистина все още са опасни. Когато трудовите условия действително са опасни, това се отразява еднакво лошо и на мъжете, и на жените. А това означава, че законът третира различно мъжете и жените".

Да променят схващането за разделението на ролите - за Юлия и Надя това е също толкова важно, колкото и да упражняват професията, която са си избрали. Затова двете са решили да работят само за жени.

"Понякога клиентките ни казват: Я, колко интересно! Това сигурно е трудна работа. Тогава им отвръщаме: Хващай гаечния ключ и затягай! Много често нашите клиентки ни помагат при ремонта. Тогава, естествено, не им взимаме пари", разказва Юлия. А нейна клиентка добавя: "За разлика от мъжете-майстори, Надя и Юлия винаги разговарят с мен като с равна. И внимателно ме изслушват какво искам".

Въпреки че законът е срещу тях, Юлия и Надя планират да разширят фирмата си. И да назначат на работа само жени. За да покажат на новото поколение, че стига да искаш, можеш да постигнеш всичко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 товарищ

    28 3 Отговор
    Дрън-дрън,че пляс!Пак тъпотиите на Дойче веле и опити за пробутване на Истанбулската конвенция и тем подобни глупости.Такива забрани в Русия въобще не съществуват и не знам откъде ги измислиха.Напротив,жените работят наравно с мъжете навсякъде и това са смешки.Инедейте да пишете нелепици,а отидете и вижте първо,пък тогава приказвайте!Или вие така мислите и това е доказателство!?
  • 2 iQ-5

    25 1 Отговор
    Юлия и Надя са джендери и за туй се опълчват! Друго си е Хелга с 45 нимер обувки с бормашината и фазомера а в обедната почивка да прехвърли 2-3 кубика кюмур
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 iQ-5

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "киро":

    DW са жалки реваншисти ама няма да стане
  • 5 Водка

    7 8 Отговор
    На руските жени им се налага даже да вършат и мъжката работа.То с тия пияндурници,какво друго им остава?!
  • 6 Вей Хайвей

    23 0 Отговор
    На германките им се налага да бачкат мъжки професии щото Ханс и Клаус си бъркат по дупките и нямат време да работят в завода!

    Коментиран от #9

  • 7 ГОСТ

    10 1 Отговор
    Има жени по добри от мъжете в някой професии но са рядкост,така че това си е чиста западна пропаганда.В моя съзнателен живот повечето жени не знаят как да си сменят гумата, а да не говорим за гаечен ключ.
  • 8 Шаран БГ

    7 3 Отговор
    Бяха години , когато на Дойче веле можеше да се вярва безпрекословно. В последните години рядко пъти ще прочетеш или чуеш нещо свястно от тях. Те също са се включили в анти-руската пропаганда на пълна скорост и не помислят и за миг дори, че това което изнасят е фалшиво и често пълна тъпотия !!!!
    Нима не знаят, че огромна част от войната на СССР срещу фашистка Германия я изнесоха на крехките си плещи жените и децата на Съюза. Нима не знаят, че такава ЗАБРАНА официално няма. Прекрасно знаят, че благодарение на тази проклета война баланс между мъжкото и женското население в бившия СССР/и сега в частност и в Русия/ още не може да се възстанови и че жените работят всичко. Аз съм виждал жени в необичайно ватено облекло в необичайни за жени професии по нашите разбирания !!
    Ако някъде из огромната Русия негласно има такова решение и то се изпълнява, вероятно е направено не за дискриминация на Юлия и Надя, а от любов към тях, защото трябва да бъдат майки, да раждат здрави деца.
    Дори да допусна,че такава забрана има в Русия, какво ще кажат за Украйна, Молдова и Белорусия, където е тъпкал фашисткия ботуш и трещял немския шмайзер, без да подбира - мъж, жена, дете или възрастен човек???
  • 9 Истината

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вей Хайвей":

    А Юрген се облизва и мечтае за тройка!
  • 10 феминист

    3 0 Отговор
    И все пак, най-голямата дискриминация си остава в спорта. Крайно време е международната общност да се вземе в ръце и да ни зарадва със смесени схватки борба, бокс, вдигане на тежести, футбол, лека атлетика, въобще всички спортове... Също така да престане разделянето на шаха и да се сложи край на мита за интелектуалното превъзходство на мъжете в този спорт.
    Много зрелищни биха били и смесени схватки по сумо. Обаче, жените да не бъдат дискриминирани с разни трика, а да вземат участие в традиционни облекла.
  • 11 чичо Пешо

    1 0 Отговор
    ся се замислям дали някога съм виждал водопроводчиЧКА, електротехничка (въпреки, че едно време в МЕИ-то имахме 2 жени) или шлосерка или пък завачиЧКА...ми не съм. Сигурно и у нас е забранено и ДВ ще ни погне скоро.