26 Март, 2018 12:43 2 614 0

САЩ и Китай искат да избегнат търговска война

  • алуминий-
  • сащ-
  • китай-
  • война-
  • търговия-
  • условия

Ще се стигне ли до война между двете водещи световни икономики?

САЩ и Китай искат да избегнат търговска война - 1
Снимка: Shutterstock

В писмо до китайските власти Съединените щати поискаха от тях да намалят митата за вноса на американски автомобили, да увеличат покупките на полупроводници, произведени в САЩ, и да предоставят на американските фирми по-голям достъп до китайския финансов сектор, съобщава в понеделник "Уолстрийт джърнъл", цитирайки свои неназовани източници.

Страховете от възможна търговска война между двете водещи световни икономики причиниха през миналата седмица силни трусове на пазарите на акции, тъй като инвеститорите предвиждат тежки последици, ако има сериозно нарастване на търговските бариери с оглед на желанието на американския президента Доналд Тръмп за намаляване на дефицита на САЩ с Китай.

Министърът на финансите на Стивън Мнучин и американският търговски представител Робърт Лайтизер изложиха в съвместно писмо до новоизбрания китайски вицепремиер Лиу Хи стъпките, които Вашингтон иска да бъдат предприети от Китай, съобщава финансовото издание, цитирайки източници, запознати с въпроса. Според "Уолстрийт джърнъл" Стивън Мнучин обмисля и посещение в Пекин, за да продължи преговорите, предаде БНР.

Опасенията за търговска война набраха скорост през настоящия месец, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи високи митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий, а към края на миналата седмица одобри план за мита върху редица китайски стоки на стойност до 60 млрд. долара годишно. Последният ход от страна на Вашингтон беше свързан с разследване в САЩ, според което Китай се ангажира с нелоялни търговски практики, като принуждава американските инвеститори да предоставят ключови технологии на китайски фирми.

Лиу Хи пък е заявил на Стивън Мнучин в телефонно обаждане през уикенда, че САЩ са нарушили търговските правила с разследването на интелектуална собственост и че Китай ще защити интересите си, съобщава официалната китайска информационна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Сигналите за известно отслабване на търговското напрежение между САЩ и Китай, с оглед на вероятни предстоящи преговори, допринасят за добър отскок на американските фондови фючърси по време на извънборсовата търговия в понеделник след драматичен спад на пазарите на акции на Уолстрийт в края на предходната седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА