4 Април, 2018 12:23 8 366

От Кредитен консултант до Регионален Мениджър

  • кариера-
  • израстване-
  • кредитен консултант-
  • регионален-
  • мениджър

"Ако нещо не става с усилия, значи ще стане с много усилия", смята Ирина

От Кредитен консултант до Регионален Мениджър - 1
Снимка: Ирина Димитрова

През последните години възникнаха много нови професии, които допринесоха за изграждането и превръщането на човек в една успяла личност. Кариерата е като едно дълго пътуване, което започва с избора на правилната професия. Най-важното е човек да има яснота и представа за посоката, по която е тръгнал, да намира сили, начини, да я следва или променя, когато това е нужно.

Това е Ирина Димитрова. Ирина се присъединява към TBI Bank през 2005 г. Работила е на няколко позиции, като от 6 години насам, тя е повишена на позиция Регионален Мениджър - район Северозападна България.

ТИ БИ АЙ БАНК ЕАД

Би ли описалa работата си с няколко изречения?

Работата ми е да развивам търговските умения на служителите и да работя с тях за усъвършенстване на комуникацията ни с клиентите. В момента отговарям за екип от 30 души в 13 офиса и изнесени работни места, затова е много важно да следя качеството и да контролирам процесите. Друга част от работата ми включва изнасянето на презентации и срещи с клиенти на банката.

От колко време работиш в TBI Bank?

Започнах работа в TBI Credit през 2005 г. на позиция кредитен консултант в Плевен. От тогава много неща се промениха – през 2011 г. станахме банка, а през 2016 г. TBI Bank стана част от най-голямата европейска група за онлайн и мобилно кредитиране 4finance Holding.

Защо избра да работиш точно в нея и с какво подпомогна за твоето кариерно развитие?

Избрах да работя в TBI, защото ми гласуваха доверие – тогава бях майка на малко дете на 1 г. Имах търговски опит, но в съвсем различна сфера и за мен работата с целево финансиране беше нещо ново. Сега тази услуга е много по-разпространена и позната. Позицията на кредитен консултант ми помогна да развия своите търговски умения и да осъзная, че в тази сфера се чувствам комфортно в кожата си. Позицията беше добра основа за последващото ми развитие в организацията. И до ден днешен се занимавам с продажби, макар че смених доста позиции в организацията и се развих като професионалист.

Колко време работи като Kредитен консултант, преди да бъдеш повишена до Регионален Мениджър?

Работих като кредитен консултант около 6 месеца, но бързо осъзнах, че мога повече, че искам повече. Хубавото беше, че и компанията ми гласува доверие и бях повишена първо в Регионален координатор, а после и Мениджър за Северозападна България. Започнах да се занимавам с взаимоотношенията с малки търговци, за откриването на нови офиси и наемането на хора.

Kaкви cтъпки тpябвa дa бъдaт изминaти, за да се пристъпи от позиция кредитен консултант към позицията, на която работиш в момента?

Стъпките са много и са свързани с много усилия, амбиция и упоритост. Да не забравяме, че работя в компанията от 13 г. Първо, започнах да отговарям за малките търговци, после за служителите в магазините за техника, след това и за отваряне на новите офиси. Опознавах различните страни на бизнеса и се развивах. Започнах да отговарям и за офисите в Троян и Свищов. Съвсем скоро ще отворим и офис в Ловеч, който отново ще бъде в моя регион.

Какви са предизвикателствата пред тази длъжност?

Подборът на хора е може би едно от най-големите предизвикателства в настоящата икономическа ситуация на ниска безработица. Трябва да намериш правилните хора и правилния подход към тях и да инвестираш достатъчно време, за да ги обучиш. Това, което търся в кандидатите за работа, е желание да учат нови неща, да са търговски ориентирани и да имат вътрешна мотивация. Повечето хора, които стартират на позиция кредитен консултант, нямат предишен търговски опит и затова мотивацията да учат и положителната нагласа са от ключово значение за бързото израстване.

Кое е нещото, което те мотивира да изпълняваш работата си пълноценно?

В компанията съм от 13 г., но никога не ми е било скучно и не ми е омръзвало. Средата е много динамична и винаги има какво ново да научиш. Освен това, аз имах възможността да израсна много, да сменя няколко позиции и да се развия професионално. Разбира се, заплатата със сигурност не е без значение, но ако нямаш вътрешна мотивация, дългосрочно заплатата няма да те мотивира.

Как реагираха колегите ти, когато разбраха, че именно ти си тази, която ще бъде новият им Регионален Мениджър?

Реагираха положително, макар че някои от тях бяха на моето ниво и изведнъж аз станах новият им мениджър. Разбира се, имало е и моменти на напрежение, но аз съм конструктивен човек и винаги предпочитам да подходя предпазливо и дипломатично, отколкото да влизам в конфликт. Ако не мога да вляза през едната врата, влизам през другата.

Чувстваше ли се странно, след като смени работната позиция?

Разбира се, когато хората са свикнали да те приемат по един начин, изведнъж се налага да променят нагласата си. Също и аз трябваше да бъда по-стриктна и да изисквам повече от тях.

Посочи три предизвикателства, които се отвориха пред теб, работейки в тази фирма?

Намирането на правилните хора

Обучението и систематичния подход

Смяната на позициите и кариерното израстване

Каква е твоята формула за успех, без която не можеш?

Ако нещо не става с усилия, значи ще стане с много усилия.

Виж свободните позиции в ТИ БИ АЙ БАНК ЕАД



Свързани новини