16 Април, 2018 11:30 1 053 1

Ударите в Сирия не повлияха на борсите

  • борси-
  • бизнес-
  • сащ-
  • сирия-
  • удари-
  • пазар-
  • пари-
  • индекс

Инвеститорите не очакват разпалване на война

Ударите в Сирия не повлияха на борсите - 1
Снимка: БТА/ AP

Търговията на световните капиталови пазари в началото на новата седмица не изглежда повлияна от ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха по обекти в Сирия в началото на изминалия уикенд (след края на петъчната търговия на Уолстрийт), тъй като редица анализатори и инвеститори предполагат, че това няма да доведе до по-всеобхватен военен конфликт.

Липсата на негативна реакция на глобалните финансови пазари вероятно се дължи на факта, че ракетните удари се осъществиха преди вече близо 48 часа и че те бяха само "ограничени" и "еднократни", според самите американски власти. Трябва също така да се има предвид, че инвеститорските очаквания за подобни ракетни удари по цели в Сирия от страна на Запада бяха в сила през цялата изминал седмица и бяха до голям степен отработените в цените на различни търгувани финансови активи.

Европейските пазари на акции отварят в понеделник без съществени движения, като общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,02%, германският индекс DAX30 - с 0,23%, италианският MIB - с 0,23%, а британският FTSE100 се понижава с 0,13%. По-рано днес азиатските борси се движеха разнопосочно. Японският индекс Nikkei нарасна с 0,26%, южнокорейският Kospi - с 0,1%, а австралийският ASX 200 - с 0,21%.

В същото време обаче борсите в Китай и Хонконг приключиха днешната търговия със солидни загуби, но в резултат на инвеститорски притеснения около хонконгския долар, който отслабна съществено през миналата седмица спрямо щатския долар. Това принуди в понеделник паричните власти в Хонконг да интервенират на валутния пазар в подкрепа на местната валута, продавайки около 1,25 млрд. американски долара. В същото време местните лихви в Хонконг също нарастват, като едномесечната заемна лихва, известна като Хибор, скочи по-рано днес към 1% спрямо 0,85% в края на миналата седмица.

Тези притеснения причиниха спад на индекса Hang Seng с цели 1,98%, което повлече надолу и китайския индекс Shanghai Composite с 1,53%. Фючърсите на трите основни американски фондови индекси пък се намират на позитивна територия на днешната извънборсова търговия, като фючърсите на DJIA се повишават с около 115 пункта (с 0,5%), на S&P500 - с 0,4% и на Nasdaq 100 - с 0,37%, съобщи БНР.

Показателно за липсата на притеснения сред глобалните инвеститори относно ракетните удари в Сирия през уикенда е и факта, че днес петролните цени се понижават доста рязко. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се понижават с 1,5% към 66,36 долара, заличавайки част от солидния ценови ръст от 8,6% през миналата седмица, който беше в резултат най-вече на страховете за по-мащабен военен конфликт в Близкия Изток. Фючърсите на петрола сорт брент се понижават с 1,67% към 71,35 долара за барел, след като през миналата седмица те поскъпнаха с 8,2%. Трябва да се има предвид, че през предишната седмица и двата типа фючърси достигнаха най-високи нива от повече от три години насам на нива съответно от 67,76 и от 73,09 долара за барел.

Негативно влияние върху цените оказват последни данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes, според които функциониращите петролни кладенци в САЩ са нараснали през последната седмица до 13-ти април със 7 до 815 броя, достигайки най-голяма бройка от март 2015 година насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Как да повлиаят, нали взривиха 2 външни кенефа, миришело от там и те ги помислили за лаборатория за зарин.