Last news in Fakti

17 Април, 2018 17:36 821 6

Петкова: Държавата няма да купува ЕРП-та

  • чез-
  • теменужка петкова-
  • газ

Голямо предимство за България е, че на територията на страната ни се намират 80 процента от компресорните станции за целия регион

Няма икономическа логика държавата да си върне собствеността върху електроразпределителните предприятия (ЕРП). Това каза в отговор на въпрос на студент министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на втория ден на 15-ия Младежки икономически форум, организиран от Студентския съвет при Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Тя припомни, че още през 2003 г., на база на стратегията, която е приета, правителството е заложило като опция държавата да излезе от този бизнес.

Петкова не пожела да коментира дали приетата тогава стратегия е правилна или не. Темата беше дискутирана след форума. На същия въпрос, зададен от журналист, Петкова потвърди думите си и добави, че българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Освен това в момента текат арбитражи с електроразпределителните предприятия и страната ни трябва да бъде изключително прецизна и внимателна, когато се вземат подобни решения.

Министърът на енергетиката запозна студентите с диверсификацията на енергийните ресурси, които по нейните думи трябва да бъде не само основен приоритет, но и да стане факт. Петкова беше категорична, че диверсификацията ще допринесе за повишаване на сигурността на доставките и конкурентоспособността.

Министърът на енергетиката посочи, че интерконекторът на България с Гърция е стратегически, защото този проект ще осигури връзка на страната ни с Южния газов коридор. Друг много важен проект, по който енергийното министерство работи, е интерконекторът със Сърбия. Реализирането на междусистемната връзка с Турция ще даде възможност на България за достъп до терминалите за втечнен газ, които се намират на турска територия. Петкова припомни, че в края на 2016 г. междусистемната връзка с Румъния е завършена.

Енергийният министър допълни, че се предвижда и изграждането на платформа за търговия с природен газ, което ще даде много сериозен тласък на развитието на пазара за природен газ в целия регион и за неговата либерализация.

Според Петкова реализацията на всички тези проекти освен за осигуряването на доставките на природен газ, ще даде възможност да се постигнат и конкуренти цени на природния газ.

Голямо предимство за България е, че на територията на страната ни се намират 80 процента от компресорните станции за целия регион, изтъкна министърът на енергетиката. Тези съоръжения дават възможност да се осигури реверсивен поток в двете посоки в доставките на природен газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eskalirganio

    8 1 Отговор
    Temenujkeeee maika ti deeba u gazo ujasno si gnusna 4u4elo mrusno qj lajna
  • 2 Йовко Петров

    8 0 Отговор
    Гербаджийска гнида,неземни грозотии са всички от ГРОБ,на снимката все едно е снимана стара мангалка от филиповци.
  • 3 Тиквата с магнолиите

    2 0 Отговор
    Държавата нямало да купува ЕРП-та ...паК лъжеш Теменужке А другата , ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА , а КРАЛЯ СЛЪНЦЕ - ДЪРЖАВАТА ......ТОВА СЪМ АЗ
  • 4 възмутен

    2 0 Отговор
    ГНУСНИ КРАДЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!1 ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ГРОБАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!УНИЩОЖИХТЕ ХОРАТА!!!!!!!!!!!!!
  • 5 Българин

    1 0 Отговор
    Тази не си ли даде оставката ?Егати панаира в тази държава на абсурдите.
  • 6 БАЙ ГАН4О

    1 0 Отговор
    Тогава закакво ни е тази държава за нищо не отговаря от нея нищо не зависи а само данъците и администрацията увеличава трябва вече да ви изметем боклуци такива и то от държавата но със запорирани сметки