Last news in Fakti

17 Април, 2018 18:11 5 219 11

Авиационният пазар се пренарежда

  • летище-
  • истанбул-
  • turkish airlines
Авиационният пазар се пренарежда - 1
Снимки: АР/БТА

Откриването на най-голямото летище в света в Истанбул определено сериозно ще преразпредели авиационния пазар за дълго време напред. Причината е най-вече географското му разположение, което дава сериозни предпоставки за това. „Поглеждайки картата виждате, че Истанбул се намира в центъра на света”, каза за Факти.бг Мехмед Гюркайнак, директор за България на Turkish Airlines. Все по-важна роля за промените ще играе и турският национален превозвач. Към момента той разполага с 329 самолета, но има поръчки за още 60 машини. „Част от тях ще бъдат от серията Dreamliner на Boeing, а други на Airbus”, уточни Гюркайнак. Авиокомпанията лети до 302 града в цял свят, но проучва и нови дестинации.

Новото летище ще се отрази и на България. На първо място – полетите от София до Истанбул, които отскоро са 18 на седмица, вече ще са с 10 минути по-кратки – не 50, а 40 минути. На второ място ще се увеличи с близо 20% трафикът над България. Последното директно се отразява на Ръководство „Въздушно движение”, което още отсега търси нови кадри.

Авиационният пазар се пренарежда

Именно поради географското си разположение турският национален превозвач обръща еднакво внимание на развитие на пазара и на изток и на запад. С откриването на първия етап се очаква през него в рамките на 12 месеца да преминат близо 100 милиона пътници, а в края на четвъртия и последен етап то ще разполага със 6 полоси за излитане и кацане и 4 терминала. Плановете са броят на обслужените пътници да се усвои до 200 милиона души на година.

От декември 2017 г. турските авиолинии имат трети полет на ден от София до Истанбул във вторник, сряда, четвъртък и неделя. „Причината беше, че следобедният полет е много удобен за тези пътници, които летят до някои дестинации на Изток, като Делхи, Мумбай, Пукет”, обяснява Гюркайнак. Що се отнася до разкриването на нови връзки от София или друг български град към Истанбул за „момента няма нищо конкретно”, но се разглеждат варианти.

Авиационният пазар се пренарежда


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тука е така

    18 2 Отговор
    Тъй тъй,ние къде сме изобщо в този свят?Никакви амбиции няма българина,НИКАКВИ!!!

    Коментиран от #11

  • 2 Сергей

    11 7 Отговор
    И как така истанбул е центъра на света аз знам че Москва е центъра на света

    Коментиран от #7

  • 3 hmhmhm

    4 13 Отговор
    Изи Цезаре какъв център бе? Ако Тия Турците са помиари като нас БГ тези снимки може да са факе. Освен това самолет с бомбажия возете се камикадзета и какви ли боклуци са там. Освен това религията им е збъркана и като цяло държавата не става. Дори да построят 100 летища
  • 4 Айде

    8 2 Отговор
    Те пък къде се пререждат пред уникалния българин който всичко знае и може и не виждам как турците ще ни настигнат.БГ хората са с класи над тях особено нашето самочувствие без покритие няма равно в света.Де тръгнали да Фалят.
  • 5 Бай Пешо

    5 6 Отговор
    Турция отдавна на е задминала ,ние да бягаме срещу тях те да бягат към нас пак няма да се срещнем ,ТА МНОГО СМЕ НА ЗАД!!!!!!
  • 6 Герасим

    7 5 Отговор
    Ко,не. Не може да бъде, над 300 самолета имат, национален превозвач. Ама нали този Ердоган е диктатор, как е възможно. Май нещо като в Либия става, при Кадафи цъфтеше Либия, от как махнаха диктатора само руини се виждат. Значи не си ли удобен, дърпаш ли държавата напред, хайде диктатор си, трябва да те махнем и да докараме демокрация за народа. Май и в България нещо такова се получи, докараха ни демокрацията, махнаха ни диктатора и.... всички виждаме резултата. Вместо нови партии, нови заводи да правят. Навремето имаше една партия и много заводи, сега е обратното, много партии и един завод... и този завод е приватизиран

    Коментиран от #10

  • 7 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сергей":

    Пич гледай ти къде си,не гледай другите които са много напред и не приличат на плюнка чакаща за огризки
  • 8 Каракольо

    3 0 Отговор
    Има всяка седмица полет на Туркиш аирлайнс Варна -Истанбул
  • 9 Плвдивски клошар

    0 1 Отговор
    Еееееееееее ама този ердоган прекалява вече, то бива бива ама то не сентърпи вече . Ааааа доктатор такъв , до ся ме ядосваше , е ся ще се пръсна. От кадя на кадя най голямото летище?
  • 10 РУСКИ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Герасим":

    НАШ БОКО ОТ ТОВА СЕ ПРИТЕСНЯВА-ДА НЕ ГО ИЗКАРАТ ДИКТАТОР,И ЗАТОВА ГО ДАВА ПОДЛОГА.
  • 11 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "тука е така":

    Никой не уважава приведените хора!